Abel Tasman National Park

Ontdekt door de Nederlandse ontdekkingsreiziger Abel Tasman

55 km ten noorden van Nelson ligt het beroemde Abel Tasman National Park. De beste manier om het park te bezoeken is door (een gedeelte van) het 51 km lange "Coastal Track" te lopen. U kunt u vanuit Marahau met de watertaxi laten afzetten op een bepaald punt en laten oppikken op een ander, waardoor u in uw eigen wandeltempo het park kunt ervaren. De natuur is erg afwisselend: u loopt over heuvels, langs stranden en af en toe moet u riviertjes oversteken. Er is een tekort aan accommodatie in dit gebied, in de periode okt-mrt wordt vooraf reserveren sterk aanbevolen.

Door archeologische vondsten vermoedt men dat er 800 jaar geleden reeds menselijke activiteit was. De kust, met zijn zachte klimaat, werd vooral gebruikt als tijdelijke verblijfplaats voor de Maori die er leefden van de visvangst. Later werden er enkele permanente nederzettingen gebouwd door de Ngati Tumatakokiri-stam.

In 1642 ontdekte Abel Tasman, een Nederlandse zeeman en ontdekkingsreiziger, per toeval de kust. Hij legde aan bij de kust nabij Mohuo. Door een misverstand met de plaatselijke bevolking, de Maori, kwam het tot gevechten waarbij 4 zeelui het leven lieten. Abel Tasman verkoos toen te vertrekken. De baai is nog altijd bekend als "Murderers Bay".

In 1770 herontdekte James Cook de baai en noemde die "Blind Bay". Maar de eerste gedetailleerde exploratie kwam er pas in 1826 door Jules Dumont d'Urville in opdracht van de Franse regering. D'Urville slaagde erin om een vriendschappelijke relatie op te bouwen met de plaatselijke Maori en een eerste bevoorradingspost voor vers water werd gebouwd in "Watering Cove". Veel namen die nu nog gebruikt worden, werden toen door D'Urville gegeven.

Het duurde tot 1855 wanneer de eerste Europese nederzettingen werden gebouwd door de New Zealand Company. De Europeanen waren vooral uit op het hout en kapten in snel tempo de bossen langst de kust. Echter, na enige jaren (rond 1890), was al het makkelijk toegankelijk hout gekapt en werd de nederzetting verlaten. In 1942, 300 jaar na zijn ontdekking, werd er 15.000 hectare land gekocht door de regering om verdere roofkap te vermijden en werd het gedoopt tot het "Abel Tasman National Park".

Abel Tasman Walk & Kayaking

De beste manier om het Abel Tasman National Park te ervaren, is door met een kleine groep (max. 22 pers.) en ervaren gidsen een 3 daagse wandel- en kayak excursie te maken. U verblijft 2 nachten in eenvoudige cottages in het park. Er worden 1 dag besteed aan een wandeltocht en 2 dagen aan kayaking, waarbij u op prachtige plekjes komt waar u niet op andere wijze kunt komen. Het is heerlijk om de rust, de kleuren en de geluiden van dit stukje ongerepte natuur op u in te laten werken.

Hoogtepunten van Abel Tasman National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Abel Tasman National Park:

  • De Coastal Track, waar u mooie wanderlingen kunt maken
  • Vanuit Marahau kunt u zich ergens laten afzetten door de watertaxi waardoor u op eigen tempo het park kunt ervaren
  • Een kayak excursie is iets wat u zeker moet gaan doen als u in het Abel Tasman NP bent.