Whanganui

Mooie historische stad

Het mooie stadje Whanganui ligt aan de oevers van de Whanganui River. Het verhaal gaat dat de eerste Maori van Nieuw-Zeeland Kupe hier al rond het jaar 900 zou hebben gereisd. Zeker is dat vanaf 1100 de Maori in dit gebied, met zijn vruchtbare vlaktes van de Whanganui River, zijn gaan wonen. Vanaf 1830 vestigden zich hier blanke immigranten. De stad heeft mooie historische gerestaureerde gebouwen die voornamelijk te vinden zijn aan de Victoria Avenue bij de rivier tussen Taupo Quay en Ridgway Street. Hier hangen nog gaslantaarns en de banken in de straat zijn gemaakt van smeedijzer. Victoria Avenue is de belangrijkste winkelstraat van de stad waar veel galerijen, restaurants en cafés te vinden zijn.

In Queens Park, in het centrum van de stad, staat het Whanganui Regional Museum. Het museum heeft vaste Maori tentoonstelling met kunstwerken waaronder wapens en sieraden. Hoogtepunt in de Maori collectie is toch wel de Te Mata-o-Houroa Waka; de 25 meter lange oorlogskano waarin maar liefst 70 Maori-krijgers vervoerd konden worden. Naast dit museum staat de Sarjeant Art Gallery waar een groot aantal van Nieuw-Zeelands beste olieverfschilderijen tentoongesteld worden. Ook een bezoek aan de Moutoa Gardens mag u niet overslaan. Dit is de plaats waar Whanganui gesticht is en de Maori claimen het als hun land. Echter wordt het niet als zodanig erkend wat in 1995 uitmondde in Maori protesten die vier maanden geduurd hebben. In het park staan een aantal monumenten, mooie oude bomen en bloembedden.

Wanneer u de rivier oversteekt komt u bij Durie Hill waar u met een lift naar de top van de Memorial Tower kunt. Vanaf een hoogte van 66 meter heeft u een magnifiek uitzicht over Wanganui, Mount Taranaki/Egmont in het noordwesten, Mount Ruapehu in het oosten en de Tasman Zee. Bij Wanganui liggen drie populaire stranden. Bij het gitzwarte strand van Castle Cliff, op 8 kilometer ten westen van de stad, kan men prima surfen. Door de sterke stroming is het hier niet geschikt om te zwemmen. Zwemmen kunt u wel bij het op 8 kilometer ten noorden van Castle Cliff gelegen strand van Kai Iwi. Een mooi strand, maar verder weg gelegen van Wanganui, is Turakina Beach.

Wilt u op een spectaculaire manier Whanganui en omgeving bekijken dan kan dit per jetboat die met duizelingwekkende snelheid over de Whanganui rivier scheurt. Het kan ook rustiger wanneer u met een wijncruise met het raderschip Otonui naar Holly Lodge Estate Winerey vaart.

Whanganui ligt op de kruising van Highways 3 en 4 in het zuidwesten van het Noordereiland. Meer informatie over de stad en de omgeving kunt u krijgen bij het Wanganui Information Center op Guyton Street in het centrum van de stad.

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Whanganui:

  • Whanganui River Road
  • Whanganui National Park

Whanganui River Road

De Whanganui River Road is één van de mooiste en historisch interessantste routes die u in Nieuw-Zeeland kunt rijden. De route is ongeveer 80 kilometer lang en loopt helemaal langs de Whanganui Rivier van Whanganui tot Pipiriki. De totale route neemt zonder tussenstops ongeveer anderhalf uur in beslag. Onderweg heeft u een schitterend uitzicht op de rivier met onderweg idyllische picknickplaatsen, watervallen en interessante bezienswaardigheden die u meer vertellen over de Maori geschiedenis. De Maori wonen al eeuwen lang aan de Whanganui rivier vanwege de vruchtbare grond langs de oevers. Onderweg rijdt u langs geïsoleerde nederzettingen waar de Maori gemeenschappen een andere levensstijl hebben dan in de rest van Nieuw-Zeeland. Let wel op dat niet alle delen van de route geasfalteerd zijn en dit samen met de vele bochten het rijden soms lastig maken. Dit is natuurlijk wel avontuurlijker en geeft een beetje een 'back to nature' gevoel!

Vanuit Whanganui klimt de weg naar boven naar de Aramoana Hill vanwaar u een fantastisch uitzicht op de rivier heeft. Bij helder weer is er zelfs een kans dat u de vulkaan Ruapehu kunt zien. Als u ook even de benen wilt strekken is het hier mogelijk de Aramoana Walkway te doen die door de prachtige omgeving loopt. De route over een lengte van 7 kilometer neemt ongeveer 2,5 uur in beslag. Als u uw weg vervolgd en weer bergafwaarts rijdt komt u langs de Pungarehu Wharenui, een Maori ontmoetingshuis. Iets verderop ligt een andere Maori bezienswaardigheid, Parikino. Op deze plek lag ooit de Maori nederzetting Kaitangata.

Vervolgens komt u langs Atene, een oude Maori Pa (versterkte nederzetting) waar u in de omgeving mooie wandelingen kunt maken. De volgende plaats is Koriniti waar nog steeds de Maori stam Otukopiri woont en u een bezoek aan het gemeenschapshuis Waiherehere kunt brengen. Hierna komt u nog langs een aantal kleinere Maori dorpen en nederzettingen waar u kennis kunt maken met zowel het hedendaagse als het vroegere leven van de Maori. 

Interessant is het eiland Moutoa waar in 1864 hevige strijd plaatsvond tussen Maori stammen uit de benedenloop en een stam uit het gebied stroomopwaarts. Parkeer uw auto bij de 'River View Picnic Site' , het hoogste punt van de Whanganui River Road, waar u kunt genieten van schitterende vergezichten over de rivier en de kloof waar de rivier doorheen snijdt. Iets verderop ligt een nog mooier uitzichtspunt: de Omorehu Waterfall Lookout waar u deze waterval met donderend geraas naar beneden ziet vallen. De route eindigt in Pipiriki en hoewel toeristisch toch zeker een bezoek waard.

Whanganui National Park

Omdat het Whanganui National Park grotendeels alleen per kano of wandelend te bezoeken is, is het nog erg onbedorven. Er zijn korte wandeltochten maar ook meerdaagse waarbij u overnacht in hutten of op campings onderweg. Trek dus uw wandelschoenen aan en geniet van de mooie natuur en de hier levende inheemse vogels en dieren. 

De mooiste wandeltocht is de Matemateaonga Track, een populaire tocht van 42 kilometer lang die u in ongeveer 4 dagen kunt doen. De tocht gaat diep de bossen in en onderweg komt u weinig andere wandelaars tegen en is daarom dan ook heerlijk voor rustzoekers. De route gaat voor een deel over een oude Maori track en onderweg komt u op fantastische punten waarbij u uitzicht heeft op Mount Taranaki en de vulkanen van Tongariro. Het begin en eindpunt van deze tocht is alleen via het water te bereiken en gaat u dus heen en terug per boot.

Een andere mooie tocht is de 40 kilometer lange Mangapurua Track. Dit is een niet zo zware tocht door prachtige valleien en één kleine klim naar de 660 meter hoge Mangapurua Trig waar u wordt beloond met een fantastisch uitzicht op onder andere Mount Egmont National Park.

Informatie en de brochure 'Walks In and Around Whanganui National Park' kunt u krijgen bij het Whanganui Information Center op Guyton Street in Whanganui.