Tongariro National Park

Wandelen in Tongariro NP mag niet ontbreken

Het Tongariro National Park is het eerste nationale park van Nieuw-Zeeland en één van de oudste van de wereld. Het gebied werd, door Maori Chief Horonuku Te Heuheu Tukino, in 1887 aan de staat geschonken. Hij zag dit als een belangrijke oplossing om dit prachtige gebied te behouden in zijn oorspronkelijke staat. De Europese kolonisten zagen dit belang ook en riepen het uit tot nationaal park. In 1990 werd het park door de UNESCO als eerste nationaal park op de lijst van werelderfgoed gezet. Het park heeft drie imposante vulkanen: Ngauruhoe, Ruapehu en Tongariro. Het park is zeer geschikt voor het maken van wandeltochten of om andere buitensporten te beoefenen. In de winter kan er zelfs geskied worden op de flanken van de Ruapehu.

Het Tongariro National Park is één van de meest spectaculaire parken van heel Nieuw-Zeeland. De verscheidenheid aan landschappen op een dergelijk relatief klein oppervlak zijn haast uniek. De landschappen zijn ontstaan door toedoen van de drie aanwezige vulkanen. Ten westen van deze vulkanen liggen weelderige bossen en hebben de hellingen een grote verscheidenheid aan vegetatie. Aan de oostkant is het een stuk droger en heersen er grote temperatuursverschillen. Er zijn hier zelfs droge steppe-achtige gebieden waar praktisch geen begroeiing te vinden is. In de bossen leven veel inheemse vogels zoals de Kiwi, de Bell Bird en de Tui. In de moerassen die dit park rijk is groeit de zeldzame zonnedauw en verschillende orchideeënsoorten. Op hoger gelegen plekken zijn alpine bloemen en toendra grassen te vinden.

Het park is het hele jaar door te bezoeken en er kunnen mooie wandelingen gemaakt worden die variëren van een paar uur tot 6 dagen. De korte wandelingen zijn misschien eenvoudig maar zeker niet de minst mooie. De tocht naar de Taranaki Falls duurt ongeveer 2,5 uur, evenals die naar de Silica stroomversnellingen. Beide tochten lopen langs Waikare River.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Tongariro Crossing is 19,5 km. one way en erg druk, dus vroeg beginnen en eventueel alleen eerste stuk heen&terug lopen, maar dit is wel onhandig om terug tegen de stroom mensen in te lopen. Anders transport boeken ter plaatse als het goed weer is. Weersverwachting checken op, Metservices.co.nz"

Ski Fields

In de winter is het Tongariro National Park dé plaats voor skifanaten. Het Whakapapa Ski Field is het grootste skigebied van Nieuw-Zeeland en heeft meer dan dertig pistes. Skiërs en snowboarders van alle niveaus kunnen hier hun hart ophalen. Andere prima skigebieden in het park zijn, Turoa Ski Area en het Tukino Ski Field.

Hoogtepunten van Tongariro National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Tongariro National Park:

  • Tongariro Crossing
  • Tongariro Northern Circuit 

Tongariro Crossing

Een van de mooiste tochten is de 'Tongariro Crossing' en heeft de bijnaam, 'Finest one day walk in Nieuw-Zeeland'. De tocht gaat van Mangatepoto naar Ketetahi over een afstand van ongeveer 17 kilometer. U loopt door een spectaculair vulkanisch landschap van gestolde lava, stenen en beekjes en door afwisselende vegetatie in de lager gelegen gedeeltes. Komt u in de hoger gelegen gebieden, zoals Mount Ngauruhoe en Mount Tongariro, dan is er vaak helemaal geen begroeiing meer. U kunt de 17 kilometer lange tocht in ongeveer acht uur afleggen, maar wilt u meer zien onderweg is de tocht ook in twee dagen mogelijk, waarbij u onderweg in hutten of op een camping overnacht. Besluit u voor het laatste dan is het aan te raden van te voren een 'Great Walks pass' te regelen. U kunt deze krijgen bij de Visitor Centers van Whakapapa, Turangi of Taupo. De Tongariro Crossing is vanuit Turangi bereikbaar per shuttle bus die u naar Mangatepoto of Ketetahi brengt.

Tongariro Northern Circuit

Hebt u meer tijd en bent u een echte wandelfanaat, doe dan de 'Tongariro Northern Circuit' die ongeveer zes dagen in beslag neemt. U komt langs verschillende vulkanische kraters, kleurige vulkaan meren, warmwaterbronnen en andere spectaculaire landschappen. Onderweg zijn er verschillende accommodaties waar u kunt overnachten en het is raadzaam van tevoren te reserveren, zeker in de zomer want dan zijn deze snel volgeboekt. Een klim naar de krater van Mount Ruapehu is mogelijk in de zomer en is zeer de moeite waard. De klim is overigens niet helemaal zonder gevaar doordat deze vulkaan nog steeds giftige gassen uitbraakt en er kunnen losse stenen naar beneden komen. Doe deze tocht dan ook altijd met een groep!

 

Leuke excursies in deze regio

Tongariro Crossing

Tongariro Crossing

Dagwandeling van/naar Whakapapa Village

Deze dagwandeling wordt terecht gezien als een van de mooiste ter wereld. Kijk voor meer informatie op onze website.

Mt Ruapehu Crater Walk

Mt. Ruapehu Crater Walk

Dagwandeling in het Tongariro National Park

Deze spectaculaire wandeling brengt u naar de krater van de veel besproken Mt. Ruapehu. Voor meer informatie kunt u naar de website.

Huka Falls Avontuur In Taupo | excursie Nieuw-Zeeland

Huka Falls Avontuur In Taupo

Ontdek de highlights van Taupo

Tijdens deze excursie begint u met een rondvaart op Lake Taupo. U ziet oude Maori rotstekeningen om vervolgens met een helikopter over de Craters of the Moon en Huka Falls te vliegen. Bij de Huka Falls ervaart u de watervallen van dichtbij met een jetboot.