Te Urewera National Park

Een fantastisch wandel gebied

Het Te Urewera National Park is het op twee na grootste nationaal park van Nieuw-Zeeland. Het park herbergt schitterende, ongerepte bossen, meren, rivieren en watervallen. Dwars door het park loopt de bergketen de Huiarau Range die het noorden van het zuiden scheidt. In de bossen leven veel inheemse vogelsoorten zoals Kiwi, Tui, Kaka en Kokako. Verder zijn hier herten en ander wild te vinden en in de meren en rivieren wemelt het van de forel. In het dichte regenwoud leefden eeuwenlang het Tuhoe–volk, ook wel 'kinderen van de mist' genoemd, omdat in dit gebied waar het door de vele regen erg vochtig is, voortdurend mistflarden tussen de bomen en rond de bergen hangen. Bij een bezoek aan het park is een regenjas dan ook geen overbodige luxe.

Eén van de mooiste attracties van het park is Lake Waikaremoana. Het meer is maar liefst 248 meter diep en de Maori geloven dat het meer is gevormd door een watermonster. Ooit zou een Maori leider zijn dochter in het water gegooid hebben en in haar doodsstrijd nam het meisje de gedaante van een watermonster aan en probeerde tegen de hellingen op te klimmen. Zij slaagde hier niet in en vulde het meer met haar tranen. Nog altijd zou haar geest op windstille dagen het meer beroeren en heeft het meer de bijnaam, "het meer van het rimpelende water". De werkelijke oorsprong van het meer ligt ongeveer 2200 jaar achter ons, toen door een gigantische aardverschuiving de gorge van de Waikaretaheke River geblokkeerd werd en het water aan de andere kant het meer vormde. Tegenwoordig worden er veel boottochten over het meer georganiseerd en bestaat de mogelijkheid een cruise te maken en op deze manier de beschutte baaien, steile oevers en watervallen te ontdekken. Als u zelf actief het water op wilt kunt u een kano, kajak of zelfs een rubberboot huren.

In het Te Urewera National Park kunt u ook fantastische wandelingen maken. Er zijn honderden kilometers wandeltochten uitgezet die variëren van een half uur tot meerdere dagen. Onderweg komt u spectaculaire watervallen tegen, stroomversnellingen en uitzichtpunten. U kunt hier het hele jaar door wandelen; in de winter kan het behoorlijk koud en nat worden. Overnachten kan in hutten en op campings, maar zorg zelf voor voldoende voedsel, kookgerei en brandstof.

Het Te Urewera National Park is met het openbaar vervoer nauwelijks te bereiken. Er rijden wel shuttlebussen op aanvraag tussen Tuai, Onepoto en Hopuruahine. Als u een 4WD auto heeft kunt u wel via een ongeasfalteerde weg in Waikaremoana komen en hier een watertaxi nemen.

Hoogtepunten van Te Urewera National Park

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Te Urewera National Park:

  • Hinerau's Track
  • Lake Waikaremoana Track
  • Raften op de Motu River

Hinerau's Track

De kortste wandeling in het Te Urewera National Park is de Hinerau's Track en duurt een half uur. Onderweg heeft u een mooi uitzicht over het meer en komt u langs prachtige watervallen.

Lake Waikaremoana Track

De populairste wandeling in het Te Urewera National Park is de Lake Waikaremoana Track. Deze wandeling, van ongeveer 50 kilometer, voert langs de mooiste punten van het park en duurt 3 a 4 dagen. De tocht is voor iedereen goed te doen.

Raften op de Motu River

Houdt u van het ruigere werk, dan is raften op de Motu River een uitdaging. De rivier stroomt door een onbedorven omgeving met steile hellingen die begroeit zijn met inheemse bossen. Het gebied is door de overheid benoemd tot 'Wilderness Zone'. Hier worden meerdaagse rafttochten georganiseerd die helemaal naar de Bay of Plenty voeren ongeveer 90 kilometer verderop. Onderweg gaat u door drie verschillende kloven waarbij u door stroomversnellingen, 'rapids', van categorie 3 tot en met 5 vaart. Via de Upper Gorge kom je steile rapids tegen die na felle regenbuien zelf tot categorie 6 kunnen gaan en dan ook niet meer bevaren mogen worden. Vervolgens gaat het verder door de Te Paku Gorge die wat smaller is en minder heftig dan de vorige kloof. Uiteindelijk volgt de Lower Gorge de laatste kloof. Hier komt de spanning en sensatie in drievoud terug met de meest heftige stroomversnellingen en wordt uw durf op de proef gesteld. Overnachten op deze meerdaagse tocht doet u in tentjes in de ruige omgeving van de Raukumara Ranges. De Motu Rivier ligt in het Raukimara Forest Park op de oostelijke punt van het Noordereiland en is via Highway 35 te bereiken. In de plaatselijke informatiecentra van Opotiki, Whakatane en Rotorua kunt u meer informatie krijgen over de rafttochten die vanuit deze plaatsen georganiseerd worden.