Taupo

Ligt aan het grootste meer van heel Australasia

Taupo ligt aan de noordzijde van Lake Taupo in een schilderachtige omgeving. Lake Taupo is populair bij de sportvissers vanwege de forel die hier in overvloed voorkomt. Aan de andere kant van het meer ziet u de contouren van de drie vulkanen in het Tongariro National Park. Het plaatsje Taupo zelf heeft niet zo heel veel attracties, maar dat wordt door de omgeving dubbel goed gemaakt. Taupo is daarvoor een prima uitvalsbasis

Interessant in Taupo is het Taupo Regional Museum & Art Gallery met tentoonstellingen over de geschiedenis van het plaatsje en exposities van Maori kunst. Waar het in Taupo om draait is de omgeving, die nodigt uit om allerlei activiteiten te ondernemen. Steeds meer toeristen ontdekken wat er allemaal te doen is, waardoor Taupo uitgegroeid is tot een toeristenstadje met veel hotels, restaurants en cafés. In het stadje zijn veel touroperators te vinden die allerlei trips organiseren naar de meest uiteenlopende attracties in de omgeving.

Taupo ligt aan het grootste meer van heel Australasia en dat is wat Taupo met zijn fantastische watersportmogelijkheden tot een magneet voor toeristen maakt. Maar niet alleen het meer biedt mogelijkheden op sportief gebied, ook ander sportief avontuur is in de omgeving te vinden, zoals bungee jumpen, skydiven, paardrijden, jetboaten en nog veel meer. Wilt u liever relaxen en ontspannen, ook dan kunt u hier ook prima terecht. Er zijn hier een aantal prima Thermale Spa's met naar men zegt een geneeskrachtige werking. U kunt zich laten verwennen door diverse massages en aromatherapieën. Ook de wandelaars komen hier aan hun trekken. In de omgeving kunt u prima wandelen, bijvoorbeeld naar de Haku Falls die in het Wairakei Park liggen.

Lake Taupo

Het grootste meer van Nieuw-Zeeland en heel Australasia is Lake Taupo. Het ligt 350 meter boven zeeniveau. Lake Taupo is ontstaan in het jaar 186 na Christus na een gigantische vulkaanuitbarsting. De volgelopen krater van deze vulkaan vormt nu het meer en heeft kristalhelder water. De oevers hebben witte puimstenen stranden en beschutte rotsige inhammen. De omgeving is hier magnifiek mede door het uitzicht op de vulkanen van Mount Tongariro, Mount Ngauruhoe en de met eeuwige sneeuw bedekte Mount Ruapehu.

Lake Taupo wordt gevoed door een aantal rivieren waardoor er veel forellen in het meer leven. Bij uitstek een perfecte plek voor vissers. Vooral tussen mei en oktober kunt u hier goed hengelen, maar zorg wel van te voren voor een visvergunning. De vergunning kunt u in Taupo krijgen. Maar vissen is niet het enige wat u hier kunt doen. Er zijn legio andere activiteiten om u te vermaken. U kunt gaan zwemmen, maar houdt er wel rekening mee dat het water redelijk koud is. Een beter plek voor zwemmers is Acacia Bay waar een rustig strand te vinden is en bovendien borrelen hier de Waipahihi warmwaterbronnen die de watertemperatuur een stuk aangenamer maken.

Toch liever iets anders dan zwemmen? Dan kunt u gaan waterskiën, surfen, kanoën op het meer. In de omgeving bestaat de mogelijkheid om te paragliden, skydiven, mountainbiken en zelfs paintballen. Op de rivieren kunt u raften, maar nog leuker is 'drift diving'. Hierbij laat u zich meesleuren door de stroming van de Waikato rivier en voelt u zich als een forel tussen de forellen. In de bossen ten noorden van Lake Taupo kunt u nog een bijzondere, maar wel erg leuke attractie beleven; "Rock 'n Ropes". Hierbij waant u zich als Tarzan en Jane wanneer u aan lianen door het bos vliegt.

Vissen in Lake Taupo

Voor vissers is het hier een waar paradijs! Taupo wordt niet voor niets de hoofdstad van het forelvissen van de wereld genoemd. Niet alleen in Lake Taupo krioelt het van de regenboogforellen maar ook in Lake Rotoaira, Lake Otamangakau, Lake Hinemaia en Lake Karatau die in de buurt liggen. Vissen in deze omgeving is zo populair dat vaak fanatieke vissers schouder aan schouder staan om een visje aan de haak te slaan. In Taupo kunt u bootjes en hengels huren en zorg ook voor een visvergunning want zonder mag u hier niet vissen. De vergunning kunt u krijgen in Taupo.

Hoogtepunten van Taupo

 Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Taupo:

  • Wairakei Park & Huka Falls
  • Taupo Hot Springs

Wairakei Park & Huka Falls

Op ongeveer 10 kilometer ten noorden van Taupo ligt Wairakei Park, een park vol hydrathermische activiteit. Door dit park stroomt de langste rivier van Nieuw Zeeland, de Waikato River. De Waikato rivier perst zicht onderweg door een nauwe doorgang in de rotsen en stort zich schuimend en met donderend geraas in een 11 meter lager gelegen bassin, dit zijn de Huka Falls. Aan het schuim ontleent de waterval ook haar naam: 'Huka' is het Maori woord voor 'schuim'. Het water heeft een aparte turquoise kleur en is goed te zien vanaf een voetbrug boven de rivier. U kunt de Huka Falls ook bereiken vanuit Taupo per jet boat, of een raderboot uit 1908.

Een zeven kilometer lang pad leidt van de Huka Falls naar de Aratiatia Rapids. Dit was ooit het meest heftige gedeelte van de rivier, tot dat de overheid besloot van de waterkrachten gebruik te maken en er een energiecentrale te plaatsen. Inmiddels voorziet deze centrale Nieuw-Zeeland voor 5% van elektriciteit. Om de kracht van het water als bezoeker toch te kunnen ervaren wordt de dam een paar keer per dag geopend.

Bent u nieuwsgierig naar de werking van een vulkaan ga dan naar het Vulcano Activity Center. Via monitoren ziet u hier de activiteiten van de vulkanen in de omgeving en komt u meer te weten over de hydrathermische en vulkanische gebieden van Nieuw-Zeeland.

In Wairakei Natural Thermal Valley ziet u dampende modderpoelen in de kleuren bruin, roze en grijs, stomend water en gekleurde rotsformaties. Het hoogtepunt van het Wairakei Park is echter de mysterieuze vallei "Craters of the Moon". Midden in het bos ligt een terrein met stomende kraters, borrelende modderpoelen en smeulende boomstronken. Door het gebied liggen door planken gevormde paden waar u absoluut niet vanaf mag wijken, want een stapje teveel naar links of rechts en u kunt lelijke brandwonden oplopen. Een mooi overzicht over dit park heeft u vanaf de parkeerplaats.

Taupo Hot Springs

Taupo bevindt zich midden in een vulkanische omgeving. Dit zorgde niet alleen voor spectaculaire aardverschuivingen, maar ook voor thermische activiteiten waar je nu van kunt profiteren: kuuroorden in de vorm van borrelende spa's met, naar men zegt, geneeskrachtige werking. Taupo Hot Springs ligt beschut in de natuur vlakbij Lake Taupo. Hier kun je geweldig relaxen en laat je allerlei kruiden en mineralen hun werk doen. Er zijn verschillende baden met ieder zijn eigen temperaturen krachten. Zo kun je je laten onderdompelen in een heet bad met sodium bicarbonate die je poriën opent, je lichaam reinigt en je bevrijdt van kriebel en andere huidirritaties. Natuurlijk word je hier op en top verwend met diverse massages en lichaamsbehandelingen. Voor dit laatste moet je wel even in de buidel tasten maar de baden zijn niet duur.