Rotorua

Mysterieuze Rotorua

Midden in het Geyserland ligt Rotorua, een kuuroord aan de oever van het gelijknamige meer. De altijd aanwezige geur van rotte eieren nodigt niet uit voor een bezoek aan dit gebied. Maar ondanks dat is Rotorua de meest bezochte stad van Nieuw-Zeeland. Het is dan ook de bron van deze geur, waterstofsulfide, die de bezoekers hier naar toe lokt. Het gebied ligt in het centrum van het nog altijd vulkanisch actieve centraal plateau en is bekend om zijn geothermische activiteit, zoals spuitende geysers, kokende modderpoelen, warmwaterbronnen en zelfs warmwaterrivieren. Het landschap heeft iets mysterieus door de stoom die hierdoor uit de aarde opstijgt.

De geneeskrachtige werking van de bronnen was al bekend bij de eerste kolonisten en al vrij snel werd Rotorua een populaire bestemming. Twee grote bronnen in het gebied werden al snel tot kuuroord gebombardeerd en kwam men hier naar toe om van kwalen af te komen, zoals jicht, spieraandoeningen en andere lichamelijke ongemakken, te genezen. Maar naast de thermale activiteiten en geneeskrachtige minerale bronnen heeft Rotorua nog een toeristentrekker: de Maori Cultuur. De Maori cultuur is hier dan ook nadrukkelijk aanwezig en nergens in Nieuw-Zeeland vindt u zoveel Maori uitingen bij elkaar. Rotorua wordt al sinds de 14e eeuw bewoond door de Maori. Zij hebben ook de naam aan Rotorua gegeven. De naam betekent letterlijk: 'Het tweede meer', "roto" betekent meer en "rua" betekent twee. Het meer was dan ook het tweede dat de toen hier aanwezige Maori stam ontdekte.

De Maori verspreidden zich over het gebied, maar ook kwamen er andere stammen bij waardoor onderlinge conflicten niet uit konden blijven. De conflicten duurde totdat de eerste Europese kolonisten in 1870 bezit namen van dit gebied. Vandaag de dag kunt u zelf de Maori cultuur beleven en zelfs letterlijk proeven. In de verschillende Maori gemeenschapshuizen kunt u de eeuwenoude cultuur zien door het bijwonen van ceremoniële dansen, concerten en kunt u genieten van de 'hangi', de traditionele Maori maaltijd die in een kuil in de grond gestoofd wordt. Ook is er veel Maori kunst en architectuur te vinden.

Door alles wat u hier beleeft en ziet zou u bijna vergeten dat ook in de omgeving van Rotorua prachtige natuur is, variërend van diepblauwe meren, inheemse bossen, heldere rivieren en resten van weggeslagen vulkanen. Na een stevige wandeling door de fantastische natuur kunt u relaxen in de één van de spa's.

Hoogtepunten van Rotorua

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Rotorua:

  • Agrodome Leisure Park
  • Polynesian Spa
  • Rotorua Museum of Art and History
  • Tamaki Maori Village
  • Waimangu Volcanic Valley
  • Waiotapu Thermal Wonderland
  • Whakarewarewa

Agrodome Leisure Park

Schapen! Onderweg zult u waarschijnlijk al veel van deze bekende 'bollen wol' gezien hebben, maar mocht u er geen genoeg van krijgen dan kunt u in het Agrodome Leisure Park uw hart ophalen. U ziet hier 19 verschillende soorten schapenrassen en laat een schaapsscheerder zien hoe in no time deze beesten van hun 'warme jas' ontdaan worden. Er worden demonstraties gegeven met schaapshonden die hele kuddes bij elkaar drijven.

Vindt u het leuk om zelf lammetjes de fles te geven? Ook dat is hier mogelijk evenals het melken van een koe. U kunt een Farm Tour maken waarbij u over het gigantische land van het Agrodome Leisure Park kunt struinen en u in contact komt met verschillende dieren en kunt u Kiwi fruit en wijn proeven. In de souvenirwinkel van het park kunt u heerlijke wollen kleding en schapenvachten kopen in alle soorten en maten. Het Agrodome Leisure Park ligt aan Highway 1 ongeveer 7 kilometer ten noorden van Rotorua.

Polynesian Spa

Vanuit de hele wereld komen bezoekers speciaal voor de geneeskrachtige werking naar de Polynesian Spa toe. De warmwaterbronnen hebben een temperatuur tussen de 35°C en 50°C en kunt u kiezen uit verschillende watersoorten. Wat dacht u van Radium- of Priestwater, beide met een hoge zuurgraad. Of toch liever Alkalisch Rachelwater in de Polynesian Spa? De keuze is aan u.

Rotorua Museum of Art and History

Het museum is gehuisvest in het eerste kuuroord van Rotorua; het in Tudor stijl opgetrokken Bath House. Dat alleen al is een bezoek aan dit museum waard. In dit elegante gebouw kunt u in de "Taking the Cure Gallery" naast een aantal oude kuurbaden de historie van 'het kuren' en het Bath House zien.

Er is een zeer goede tentoonstelling van kunstwerken en fascinerende schatten van de Arawa, een lokale Maori stam. Zo kunt u hier bijvoorbeeld gevellijsten van het Hou-maitawhiti gemeenschapshuis in Rotoiti zien, bewerkte kunstvoorwerpen van 'greenstone' (Nieuw-Zeelands jade) en Pani, een vrouwenfiguur van puimsteen, een barende Kumaragodin. Dit laatste is opvallend omdat het meestal vruchtbaarheidsgoden zijn in de Maori cultuur en geen godinnen.

Verder kunt u een spectaculaire korte film zien waarin de geschiedenis, mythologie en geologie van Rotorua worden gecombineerd en u zowel van de geometrische activiteiten als de Maori geschiedenis meer te weten komt.

Tamaki Maori Village

Tamaki Maori Village is een nagebouwd Maori dorp zoals deze eruit zagen voor de 'invasie' van de Europeanen in Nieuw-Zeeland. U maakt hier kennis met de Maori cultuur op een beetje commerciële manier, tenminste als u de ingestudeerde 'shows' ziet en de vele Maori artikelen die u na afloop kunt kopen. Ondanks dat biedt de Tamaki Maori Village op een leuke manier een beeld van de traditionele Maori cultuur.

Tijdens de shows krijgt u dans, zang en kleding van Maori te zien en zal een stoere Maori krijger iemand uit het publiek uitdagen tot een gevecht. Ook de smaakpapillen worden hier niet vergeten: u krijgt hier de traditionele hangi voorgeschoteld. Tamaki Maori Village ligt op ongeveer 15 minuten rijden ten zuiden van Rotorua. Van hieruit worden tours georganiseerd door Tourism Rotorua op Fenton Street in het centrum van de stad.

Waimangu Volcanic Valley

De Waimangu Volcanic Valley is het nieuwste hydrathermische systeem van de wereld. De vallei is ontstaan na de uitbarsting van de Tarawera vulkaan in 1886. Tegenwoordig kunnen bezoekers een mooie wandeling maken van ongeveer 1,5 uur langs alle hoogtepunten. Eerst komt u langs de Waimangu Cauldron, het grootste kokende meer ter wereld!

Hoewel Waimangu 'zwart water' betekent, heeft het meer een blauwe kleur omgeven door dampende rotsen. Ga even van de route af en maak een klim naar de Inferno Crater. Hier liggen indrukwekkende terrassen met microalgen en het water in de krater in maar liefst 80°C. Er hangt een constante damp boven het water dat een blauw-groene kleur heeft. Aan het einde van de wandeling komt u bij het groene Lake Rotomahana waar u een boottocht kunt maken. Dit is zeker een aanrader want u vaart langs de meest bizarre en indrukwekkende dingen, als geisers, fumaroles, kraters en thermale planten. De Waimangu Volcanic Valley ligt aan Highway 5, 26 kilometer ten zuidoosten van Rotorua.

Waiotapu Thermal Wonderland

Misschien denkt u bij deze naam aan een commercieel attractiepark zoals Disney, maar dat is niet het geval. Waiotapu Thermal Wonderland is echt een wonderlijk land met kleurrijke kraters, geisers en meren. U valt hier van de ene verbazing in de andere door de verscheidenheid aan kleuren die moedernatuur heeft gebruikt.

Zo heeft u hier de 'Artists Palette' waarvan alleen de naam u al doet vermoeden dat u een veelkleurig panorama te zien krijgt. En dat is ook zo, want de warme en koude poelen, borrelende modderpoelen en sissende fumaroles zijn erg kleurrijk. Nog indrukwekkender is de gigantische 'Champagne pool' met borrelend water dat sist en sprankelt als champagne in een glas. De rand van dit meer heeft een okerkleurige versteende rand die afsteekt tegen de kleur in het meer. Een ander hoogtepunt is de 'Lady Knox Geyser', die elke ochtend stipt om 10.15 bijna een uur lang water tot wel 21 meter hoogte de lucht in spuit. Om het allemaal nog mooier te maken wordt er nog wat zeepsop aan toegevoegd. Het Waiotapu Thermal Wonderland ligt 30 kilometer ten zuiden van Rotorua.

Whakarewarewa

Deze plek, door de Nieuw Zeelanders kortweg "Whaka" genoemd, is misschien wel het meest bezochte natuurpark van Nieuw-Zeeland! En dat is niet voor niets, want hier is werkelijk alles te zien waar Nieuw-Zeeland bekend om is; indrukwekkende activiteit van moeder natuur en de Maori cultuur. Het park ligt in een geothermisch zeer actief gebied en de Maori leven en wonen hier al sinds 300 jaar.

U kunt Whaka via twee kanten binnenkomen; Whaka The Thermal Village of via het New Zealand Art and Crafts Institute. Maori demonstraties worden aan beide kanten van het park gegeven en het maakt dan ook niet uit aan welke kant u het park in gaat. Onder andere dans en zang maken deel uit van de demonstraties. Vaak worden bezoekers gevraagd mee te doen. Ook heeft u de mogelijkheid te proeven van de Hangi maaltijden die hier worden bereid.

Gaat u via het Arts and Crafts Institute dan loopt u eerst onder de indrukwekkende roodgeschilderde en bewerkte toegangspoort door. Het is een oorlogsmonument dat alle omgekomen Maori – soldaten die dienst deden in het ANZAC leger tijdens de beide wereldoorlogen herdenkt.In het Institute leren Maori jongeren hout bewerken, beeldhouwen en weven op traditionele wijze. Ook kunt u deelnemen aan interactieve tours door het centrum en rondlopen door nagebouwde Maori nederzettingen.

In Whaka - The Thermal Village - vindt u naast een Maori begraafplaats en gemeenschapshuis het schitterende Wahaio Meeting House. Hier worden culturele optredens gehouden waar u actief aan mee kunt doen.

Maar hier bevinden zich ook warmwaterbronnen, kokende modderpoelen, dampende rotsen met als topattractie een aantal van de meest indrukwekkende geisers van Nieuw-Zeeland. Vooral de Pohutu is waanzinnig; deze spuit tot wel dertig meter de lucht in. Dit gebeurd ongeveer 10 tot 25 keer per dag, alleen het tijdstip is niet te voorspellen, maar de kans dat u dit fenomeen meemaakt is groot.

Het Whaka park ligt op ongeveer 3 kilometer ten zuidoosten van Rotorua en rijden er hiervandaan de hele dag shuttlebusjes naar het park.

Leuke excursies in deze regio

Hobbiton set ©IanBrodiePhoto/Tourism Dunedin

Hobbiton Movie Set

Filmset tour van/naar Matamata of Rotorua

Wilt u door Middle-earth wandelen, de grotten van Frodo en Bilbo Baggins bezoeken en binnengaat in de Green Dragon? Dat kan, klik hier voor meer informatie.

Volcano Adventure Maori Hangi In Rotorua | Excursie Nieuw-Zeeland

Volcano Adventure Maori Hangi In Rotorua

Dagexcursie in Rotorua

Tijdens deze excursie wordt u opgehaald en naar het Maori dorp Mitai gebracht voor de Cultural Night. Hier vervaart u de Waka Turehu-begroetingsceremonie met traditionele dans en zang. Daarna kunt u genieten van een typisch hangi diner.

Whirinaki Forest ©Neil R Hutton

Whirinaki Forest

Dagwandeling van/naar Rotorua

Whirinaki Forest kent een uniek ecosysteem en weerspiegelt het oorspronkelijke Nieuw-Zeeland. Klik hier voor meer informatie.