Northland

Subtropisch schiereiland

Northland is het schiereiland dat zich uitstrekt boven Auckland. Het is voor het grootste deel een subtropisch gebied met fraaie natuur. De grootste stad van Northland is Whangarei. Deze stad ligt 80 km ten noorden van Auckland. De beroemde Bay of Islands is eigenlijk onderdeel van Northland en ligt aan de oostkust. Aan de westkust van Northland vindt u het Waipoua Kauri Forest met z'n enorme Kauri bomen. Noordelijk van Paihia, op weg naar Cape Reinga, liggen Ninenty Mile Beach en Doubtless Bay. Dit is een gebied dat nog wat minder door toeristen wordt bezocht, maar zeker de moeite waard is.

Hoogtepunten van Northland

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Northland:

  • Cape Reinga
  • Doubtless Bay
  • Ninety Mile Beach
  • Parahaki Scenic Reserve
  • Waipoua Kauri Forest
  • Whangarei 

Cape Reinga

Vaak denkt men dat Cape Reinga het meest noordelijke puntje van Nieuw-Zeeland is, omdat men tot hier per auto of bus kan komen, maar die eer is weggelegd voor de Surville Cliffs die 30 kilometer meer oostelijk liggen. Toch krijgt u hier het gevoel aan het einde van de wereld te staan.

De Maori legende vertelt dat de geesten van de overledenen hier Nieuw-Zeeland verlaten voor hun reis naar het land van oorsprong, Hawaiki. Reinga betekent dan ook "onderwereld" in Maori taal. Na nog eens kilometers lang door het verlaten land gereden te hebben bereikt u de vuurtoren van Cape Reinga, Cape Reinga Lighthouse. U hebt hier een eindeloos uitzicht over zee en ziet u hier duidelijk de Tasman Zee overgaan in de Grote Oceaan. De Tasman Zee is veel donkerder van kleur dan de Grote Oceaan waardoor het goed zichtbaar is. Dit meest noordelijke deel van Nieuw-Zeeland, de Aupouri Peninsula, wordt door de Maori 'Te Hika o te Ika' genoemd, dat vrij vertaald "staart van de vis" betekent. De Maori geloven dat Maui, de mythische figuur die Nieuw-Zeeland geschapen zou hebben, op een dag het Noordereiland als een vis uit zee omhoog trok.

Het schiereiland heeft een ruig en leeg landschap bestaand uit hoge zandduinen die overgaan in '90 Mile Beach'. Het is niet duidelijk hoe het strand aan deze naam komt omdat het zich uitstrekt over een lengte van 90 kilometer wat maar 56 mile is. Zoals aangegeven kunt u zelf per auto naar Cape Reinga rijden over Highway 1 maar ook kunt u er voor kiezen een georganiseerde tour per bus te maken waarbij u een spectaculaire rit over 90 Mile Beach maakt. De bustrips vertrekken vanuit Kaitaia, Doubtless Bay en Bay of Islands.

Doubtless Bay

Deze baai ligt in het subtropische Northland in het uiterste noorden van het Noorder Eiland. De baai dankt zijn naam aan Captain Cook, getuige de notitie die hij maakte op het moment dat hij hier voorbij voer dat het 'doubtless a bay' was. Deze simpele naam doet echter niets af aan de schoonheid van deze baai, die is prachtig. Het gebied heeft schilderachtige baaien en inhammen en veel mooie zandstranden. Gebouwen van historische waarde uit het begin van de kolonisatie zijn ook hier terug te vinden. Dit gebied was ten tijde van de kolonisatie een belangrijk walvisstation van waaruit de schepen uitvoeren voor de walvisjacht.

Tegenwoordig is dit gebied een paradijs voor vissers en kunstenaars, waarvan deze laatste geïnspireerd worden door de prachtige omgeving.

Strandliefhebbers komen hier zeker aan hun trekken op de diverse stranden die hier liggen. De meest populaire stranden zijn Coopers Beach, dat behoorlijk ontwikkeld is en veel accommodaties heeft en Cable Bay. Andere populaire plaatsen in deze omgeving zijn Taipa en Tokerau Beach. De sportievelingen onder u zullen zich absoluut niet vervelen door de vele activiteiten die men hier vindt, zoals paardrijden, kajakken, zeilen, snorkelen en duiken en parachutespringen. Een leuke vier uur durende trip is te boeken voor diegene die met dolfijnen wil zwemmen waarnaast u gedurende de trip ook uitleg krijgt over de flora en fauna en de geschiedenis van dit gebied.

Ninety Mile Beach

Met zijn 56 mile (exact 90 kilometer) die 90 Mile Beach lang is, is dit het langste strand van heel Nieuw-Zeeland. Het strand is maar liefst 6 kilometer breed en heeft hoge zandduinen tot wel 145 meter hoog. Een rit over het strand is een spectaculaire belevenis, maar doe dit niet met een gewone huurauto want u zult waarschijnlijk hopeloos vast komen te zitten. Wilt u deze ervaring toch meemaken, boek dan een georganiseerde bustrip.

Parahaki Scenic Reserve

Verder buiten Whangarei kunt u fantastische wandelingen maken bijvoorbeeld in het Parahaki Scenic Reserve dat ten oosten van de stad ligt. Tijdens de wandeling komt u langs een aantal Maori complexen en plaatsen waar men ooit gom vond. En 'last' maar zeker niet 'least': de Whangarei Falls, waarschijnlijk de meest gefotografeerde watervallen van Nieuw-Zeeland, waarvan het water vanaf een hoogte van 25 meter in een meertje stort. In het meertje kunt u veilig zwemmen. Rondom het meertje zijn een aantal uitkijkplatforms gebouwd waarvandaan u een prima zicht op de watervallen heeft.

Waipoua Kauri Forest

Kauri-bomen behoren tot de allergrootste bomen van heel de wereld en het warme klimaat van Northland zorgt ervoor dat deze bomen hier prima kunnen groeien. In het Waipoua Kauri Forest vind je dan ook de mooiste exemplaren van heel Nieuw-Zeeland. Hoewel zowel Maori als Europeanen hier druk bezig zijn geweest met het kappen van deze prachtige bomen ten behoeve van scheepsbouw en de uitgestrekte oeroude bossen zijn verdwenen, zijn er gelukkig nog een aantal indrukwekkende kauri's bewaard gebleven. Ze zijn te herkennen aan hun massieve grijze stam en hebben een grandeur die niet op foto's te vangen zijn. Je moet er dus gewoon heen!

 

Door hun gigantische lengte zijn de Kauri's al vanaf de weg goed te zien, maar de mooiste bomen zijn pas goed te zien wanneer je het Waipoua Kauri Forest inloopt. Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet zodat je de meest indrukwekkende exemplaren niet kunt missen. Waaronder de Te Matua Ngahere die de oudste boom van heel Nieuw-Zeeland. Ze denken dat deze Kauri maar liefst 4000 jaar oud is! Hier vlakbij staan de Four Sisters: vier enorme kauri's die ongeveer even groot zijn en dicht bij elkaar staan. De bekendste boom van het bos is de Tane Mahuta. Deze wordt ook wel 'de heerser van het woud' genoemd en is met een hoogte van 52 m en een omvang van 13 m met recht de baas van het stel te noemen. Het Waipoua Kauri Forest ligt aan Highway 12 in Northland op het Noordereiland.

Whangarei

Whangarei is de enige stad in het uiterste hoge noorden van het Noordereiland en is populair onder zeilers. Dit laatste komt mede door de mooie natuurlijke haven waaraan de stad ligt. De haven wordt omgeven door beboste heuvels en in de omgeving zijn prachtige baaien en stranden. De stad zelf heeft veel tuinen en parken heerlijk voor een korte wandeling of om in alle rust te genieten. Town Basin, de haven die praktisch in het stadshart ligt, is een populaire ontmoetingsplaats en er zijn dan ook veel cafés en restaurants die aan het water liggen. Ook kunt u galeries en musea bezoeken, waarvan het Clapham's Clock Museum met zijn 1600 klokken heel interessant is.