Gisborne

Dé plek waar James Cook voet aan wal zette

Gisborne heeft de eer, als meest oostelijk gelegen stad, het eerste een nieuwe dag te mogen verwelkomen. Ook historisch gezien is Gisborne van belang. Het is namelijk dé plek in Nieuw-Zeeland waar in 1769 James Cook voet aan wal zette. Hij noemde de baai, waaraan Gisborne ligt, Poverty Bay omdat het in zijn ogen weinig te bieden had en ook was de ontmoeting met de Maori bevolking verre van vriendelijk. Voordat James Cook hier arriveerde werd het gebied al vele eeuwen bewoond door de eerste Maori die de nederzetting Taranganui a Kiwa noemden. Later trokken de Maori meer landinwaarts waar de grond erg vruchtbaar bleek. Door het milde klimaat en de gunstige temperaturen, de vele zonuren en de vruchtbare grond is het gebied rond Gisborne uitermate geschikt voor de teelt van druiven, appels, citrusvruchten en natuurlijk de bekendste vrucht van Nieuw-Zeeland, de Kiwi.

Gisborne zelf heeft een compact centrum waar drie rivieren doorheen stromen. Daartussen verspreid over de stad liggen mooie parken. Door de rivieren heeft de stad ook veel bruggen moeten bouwen en wordt dan ook 'the city of bridges' genoemd. Natuurlijk heeft de stad, hoe kan het ook anders met een dergelijke historie, een aantal musea. Het Gisborne Museum & Arts Centre geeft een overzicht van de historie van Gisborne. Hier komt u alles te weten over de geschiedenis en het ontstaan van de stad. Hier worden voorwerpen van de Maori en de koloniale tijd tentoongesteld. Op het museum terrein staat ook het oudste nog bewaarde huis van Gisborne, Wyllie Cottage, gebouwd in 1872. De kunstgalerie laat naast wisselende tentoonstellingen ook kunstwerken uit de omgeving zien, zoals Maori houtsnijwerk wat ook te koop aangeboden wordt.

Achter dit museum bevind zich het Star of Canada Maritime Museum waar een deel van het stoomschip "Star of Canada" te zien is. Dit schip liep in 1912 op de klippen bij Gisborne. Ook wordt veel aandacht geschonken aan de landing van Captain James Cook met zijn schip de Endeavour.

Veel historische punten kunt u al lopend door de stad gaan bekijken. Tijdens uw wandeling komt u een standbeeld van 'Young Nick' tegen, de scheepsjongen van James Cook, die als eerste land zag en feitelijk Nieuw-Zeeland ontdekte. De witte kliffen die hij toen zag werden door James Cook 'Young Nicks Head' genoemd. Verderop aan de andere kant van de rivier staat een monument van James Cook op de plaats waar hij voet aan wal zette. Wanneer u doorloopt vanaf het monument komt u via een wandelweg, die bergop gaat, op Titirangi (Kaiti Hill) vanwaar u een mooi uitzicht heeft over de omgeving. Op de 135 meter hoge top is het Cook Observatory gevestigd, waarvan men claimt dat dit het meest oostelijk gelegen observatorium ter wereld is. Aan de voet van Titirangi staat het Te Poho-o-Rawiri ontmoetingshuis van de Maori, één van de grootste van Nieuw-Zeeland. Het huis is zowel van binnen als van buiten rijkelijk gedecoreerd. Vlakbij het ontmoetingshuis staat een kleine Maori kerk, Toko Toru Tapu. Aan de rand van het stadscentrum ligt de botanische tuin, waar u lekker kunt uitrusten en genieten van een picknick.

Het perfecte klimaat nodigt uit om te zwemmen in zee wat u o.a. bij Waikanae Beach kunt doen. Dit strand ligt dicht bij het centrum. Voor de kust ligt een rif wat het bijzonder geschikt maakt om hier te (wind)surfen. Vooral Midway Beach, Wainui Beach en Makorori Beach zijn hiervoor bij uitstek geschikt. In de omgeving is het mogelijk om te gaan raften. Omdat dit wat verder buiten Gisborne gebeurt, zijn er dagtrips te boeken. U kunt zelfs meerdaagse rafttours boeken waarbij u overnacht in accommodaties die in de buurt liggen.

Poverty Bay

Poverty Bay doet in eerste instantie vrij kaal aan waar niks wil groeien. Maar niets is minder waar! James Cook gaf de baai deze naam toen hij zonder succes water en voedsel van Maori wilde krijgen. Poverty Bay is juist een van de meest vruchtbare streken van het land en een van de belangrijkste wijnproducerende streken van Nieuw-Zeeland. Dankzij het mediterrane klimaat en de voedselrijke grond worden hier fantastische chardonnay's geproduceerd. Maar liefst 35% van de totale chardonnay-oogst van het land komt hier vandaan en mag het nabijgelegen Gisborne zich de 'Chardonnay Capital of New Zealand' noemen. De wijnen van Poverty Bay hebben een unieke en volle smaak en vallen zowel nationaal als internationaal regelmatig in de prijzen.

En deze heerlijke wijnen kunt u proeven! Maak van tevoren wel een afspraak want niet alle wijngaarden zijn dagelijks geopend voor publiek. Al deze genoemde proeverijen liggen op zo'n 15 km van Gisborne en bij het Gisborne & Eastland Region Information Centre kunt u meer informatie over krijgen. The Millton Vineyard is een klein familiebedrijfje dat internationaal zeer wordt gewaardeerd en ligt pittoresk gesitueerd in Manutuke. Ook Amor Bendall ligt prachtig: aan het strand van Wainui Beach. Deze nog jonge wijnboerderij heeft goede referenties: "This is a classy Gisborne wine. Beautifully poised, delicate and vibrant. Still youthful with impressive complexity and cellaring potential, it's a label well worth discovering." Het grote Waiohika Estate Vineyard is naast een uitstekende wijnproeverij de plek waar elk jaar het Gisborne Wine & Food Festival wordt gehouden. In oktober kunt u een week lang wijnproeven, streekgerechten proberen en worden er allerlei activiteiten georganiseerd rond wijn en eten.

Poverty Bay ligt net ten zuiden van Gisborne op het Noordereiland en is via Highway 2 te bereiken.

Hoogtepunten van Gisborne

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Gisborne:

  • Poverty Bay
  • Gisborne Museum & Arts Centre
  • Star of Canada Maritime Museum
  • Waikanae Beach