Coromandel Peninsula

Ontdek Coromandel Peninsula

Het Coromandel Peninsula ligt op ongeveer twee uur rijden van Auckland en is een vluchtoord voor hen die de drukte van Auckland achter zich willen laten. Het schiereiland is heuvelachtig, heeft een prachtige natuur met subtropisch regenwoud die doorsneden worden door rivieren en aan beide kanten prachtige zandstranden, waar naar hartenlust gezwommen en gesurft kan worden. Het schiereiland is 85 km lang en op het breedste stuk 40 km breed.

De Maori leefden hier al vele eeuwen toen in 1852 goud gevonden werd. Dat leverde een toestroom van veel gelukszoekers op, van voornamelijk blanke kolonisten, die zich hier vestigden. Het was dan ook in die tijd een belangrijk gebied voor de goudmijnindustrie. Een van de grootste goudmijnen ter wereld bevond zich hier, de Martha Mine bij Waihi. Uiteindelijk werden de mijnen gesloten, omdat de goudvoorraad grotendeels uitgeput was. Maar eind jaren tachtig werd opnieuw goud gevonden en werd de mijn bij Waihi weer geopend. Tegenwoordig is de geschiedenis van de goudwinning te zien in drie verschillende musea, het Historical Museum en Mineralogical Museum in Thames en het Coromandel Mining & Historic Museum in Coromandel. Naast informatie en beschrijvingen zijn hier veel gebruiksvoorwerpen uit die tijd te zien.

Het schiereiland heeft veel te bieden op toeristisch gebied, wat ook blijkt uit de vele bezoekers die hier jaarlijks voor kortere of langere tijd naar toe komen. Schilderachtige plaatjes als Coromandel, Colville en Port Jackson zijn een bezoek zeker waard. Maar ook de plaats Thames, de poort tot het Coromandel Peninsula, mag u zeker niet overslaan.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Paihia naar Coromanel is 5,5 uur rijden, Whangarei is een leuke tussenstop onderweg; lunchen bij de watervallen!"

Hoogtepunten van Coromandel Peninsula

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van  Coromandel Peninsula:

  • Coromandel State Forest
  • Hahei
  • Hot Water Beach
  • Te Pare Point & Cathedral Cove
  • Thames

Coromandel State Forest

Andere activiteiten die u vanuit Thames kunt doen is een bezoek brengen aan Totara Valley, een wijngebied waar u ook wijn kunt proeven, of een rit maken door het Coromandel State Forest Park. In dit park vindt u nog de machtige Kauri, een typische Nieuw-Zeelandse boom. Deze boom werd in het verleden veel gekapt voor de handel en was na goud de tweede bron van inkomsten van het schiereiland. Door de houtkap zijn er nog maar weinig over. Het Coromandel State Forest leent zich ook uitstekend voor mooie wandeltochten en picknicken. In de rivieren kan ook op forel gevist worden en als u geluk hebt vindt u nog edelstenen in het water (goed om het vakantie geld aan te vullen!). In het 73.000 hectare grote park ligt ongeveer 250 kilometer aan uitgezette wandelpaden waar de wandelliefhebber zich niet zal vervelen.

Hahei

Ten noorden van Hot Water Beach ligt Hahei waar de beste zandstranden van het Coromandel schiereiland liggen. In de omgeving van Hahei kunt u ook perfect duiken; het gebied wordt dan ook als officieel 'Marine Park' aangemerkt.

Hot Water Beach

Genoeg van al het bos? Ga dan richting de kust en graaf een kuil op "Hot Water Beach" en creëer uw eigen thermische bad. Pas op! Het water kan behoorlijk warm zijn en het is aan te raden een schep mee te nemen om daarmee uw privé-spa te graven. Na een paar uur heerlijk weken kunt u dan een verfrissende duik nemen in de koele zee.

Te Pare Point & Cathedral Cove

Iets ten oosten van Hahei ligt een voormalige Maori Pa (versterkte nederzetting), Te Pare Point, waar nog resten van de versterkte vesting te zien zijn. Op ongeveer 2 uur lopen ten noorden van Hahei ligt 'Cathedral Cove', een in de witte rotsen uitgesleten grot die op een kathedraal lijkt. Overigens is Cathedral Cove enkel bij laag water te bezoeken.

Thames

De plaats is oorspronkelijk vernoemd naar de rivier waaraan de plaats ligt. Hoewel de rivier nu bekend is onder de naam Waihou River werd die eerder door James Cook de Thames genoemd toen hij het gebied van de Coromandel in kaart bracht. In de plaats Thames kunt u musea gaan bezoeken of beklim Monument Hill, een monument ter nagedachtenis aan de Eerste Wereldoorlog, van waaruit u een mooi uitzicht heeft over Thames en omgeving.