Bay of Plenty

Prachtige Bay of Plenty

De Bay of Plenty is de grote baai die ingeklemd ligt tussen het Coromandel schiereiland en de East Cape. De baai is populair bij zonaanbidders en watersporters. Vrijwel langs de hele baai strekken zich prachtige stranden uit. U vindt er ook een aantal plaatsjes, zoals Tauranga, Mount Manganui, Whakatane, Katikati en Kawerau. De naam Bay of Plenty (Baai van de overvloed) komt van James Cook, de ontdekker van Nieuw-Zeeland. Die zou op deze plaats talrijke voorraden hebben aangetroffen van Maori's, dat in schril contrast zou staan met de eerdere ontdekking van de Bay of Poverty.

Hoogtepunten van Bay of Plenty

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Bay of Plenty:

  • Tauranga
  • Mount Manganui
  • Ohope Beach
  • Katikati
  • Kawerau
  • Whakatane
  • Whakaari (White Island)

Tauranga

Tauranga is met een bevolking van ca. 110.000 inwoners de grootste stad van de Bay of Plenty regio. Tauranga is één van de snelst groeiende steden van Nieuw-Zeeland. Naar verwachting zal het over een aantal jaar Dunedin inhalen. De stad ontleent haar toeristische aantrekkingskracht aan de nabijheid van Mount Maunganui en de diverse watersportmogelijkheden.

Mount Manganui

Het plaatsje Mount Maunganui ('grote heuvel') ligt op een landtong aan de voet van de berg Maunganui, tegenover de plaats Tauranga aan de 'Bay of Plenty'. De plaats is een belangrijke haven voornamelijk voor de houtindustrie, maar tegelijkertijd een populaire badplaats door de mooie stranden.

De berg Maunganui was in het verleden een eiland en het is nog altijd duidelijk te zien dat het ooit een vulkaan was. De zandbank tussen het vasteland en het eiland 'groeide' steeds verder en uiteindelijk ontstond de landtong waar nu de plaats Mount Maunganui ligt. In de zomermaanden wordt het plaatsje 'bevolkt' door veel badgasten, voornamelijk Nieuw-Zeelanders die aangetrokken worden door de mooie zandstranden, de branding waar het prima surfen is en het vaak zonnige weer.

Voor de actieve bezoekers is een klim naar de 232 meter hoge top een goed alternatief voor hen die geen trek hebben in een dag luieren of zwemmen. Eenmaal boven wordt men beloond met een mooi panoramisch uitzicht over de omgeving. Ook kunt u hier de contouren van een versterkt Maori dorp zien dat hier in het verleden lag. Aan de voet van de berg liggen zoutwater poelen, gevuld met warm water dat opborrelt vanuit een bron die op 40 meter diepte ligt. Het warme water wordt ook in thermische baden gepompt waar het heerlijk relaxen is zeker na een klim naar de top en weer terug.

Ohope Beach

Ohope Beach behoort tot één van de mooiste stranden van Nieuw-Zeeland en is een bijna 11 kilometer lang zandstrand. Bent u uitgerust, bekijk dan de omgeving. Er zijn veel wandelingen mogelijk over uitgezette routes door een mooie natuur. Vanaf het strand bestaat de mogelijkheid dat u dolfijnen, schildpadden en zelfs orka's voorbij ziet zwemmen.

Katikati

Katikati ligt 25 kilometer ten noordwesten van Tauranga. De stad werd voor het eerst bewoond 1875 door immigranten uit County Tyrone in Ierland. Het land was afgenomen van de lokale Maori na de oorlogen en door de regering aan de immigranten gegeven. Katikati staat bekend om zijn vele muurschilderingen. Deze zijn in de jaren negentig aangebracht om toerisme aan te trekken. Het resultaat was de verkiezing tot Nieuw-Zeelands "Most Beautiful Small Town" (met minder dan 8.000 inwoners) in 2005 door de "Keep New Zealand Beautiful Society". Drie kilometer ten zuiden van Katikati zijn enkele warmwaterbronnen.

Kawerau

Kawerau ligt 58 kilometer ten oosten van Rotorua aan highway 34. Kawerau is één van de jongste plaatsen van Nieuw-Zeeland. Het werd in 1953 gesticht bij de bouw van de "New Tasman" pulp- en papier molen. De molen werd hier gebouwd vanwege de beschikbaarheid van geothermische energie, water uit de Tarawera River en vurenhout uit het nabijgelegen Kaingaroa bos. In 1987 was Kawerau één van de zwaarstgetroffen plaatsen van een aardbeving bij Edgecumbe. De vulkaan Mount Edgecumbe ligt drie kilometer ten oosten van Kawerau. Momenteel wordt er gebouwd aan een geothermische elektriciteitscentrale van 90 MW. Het merendeel van de bevolking is Maori.

Whakatane

Whakatane is een plaats met ca. 18.000 inwoners, gelegen op 100 km ten oosten van Mount Maunganui. Ook hier vindt u prima stranden, maar dat is niet alles wat u hier kunt beleven. Een bezoek aan het plaatselijke museum is de moeite waard met tentoonstellingen van Maori kunst en informatie over de leefomstandigheden uit vroegere tijd. Houdt u van spektakel dan kunt u gaan raften of jetboaten op de Whakatane River.

De belangrijkste industrieën van de stad zijn: bosbouw, melkveehouderijen, tuinbouw, visserij, toerisme en nijverheid. Whakatane is de toegangspoort tot White Island (Whakaari), de meest actieve vulkaan van Nieuw-Zeeland en ligt 48 kilometer ten noorden van Whakatane. Andere populaire toeristische trekpleisters zijn: zwemmen met dolfijnen, walvissen kijken, surfen, jagen en wandelen.

De Maori-nederzetting in dit gebied dateert van rond 1200. Volgens Maori-verhalen is Toi te Huatahi, ookwel Toi Kairakau genoemd, geland bij Whakatane, rond 1150, om zijn kleinzoon Whatonga te zoeken. Hij kon Whatonga niet vinden en besloot een pa te bouwen op het hoogste punt. De regio rond Whakatane was belangrijk tijdens de Maori-oorlogen midden in de 19e eeuw.

Whakaari (White Island)

White Island, of Whakaari zoals het in Maori taal heet, ligt 40 km noordelijk van Whakatane, voor de kust in de Bay of Plenty. Het is een vulkanisch eiland en heeft een beschermde status. Het eiland dankt haar naam aan de stoom die nog altijd rond het eiland hangt. Deze vulkaan is dan ook nog altijd actief en braakt nog steeds stoom, giftige gassen en as uit. Bij helder weer kan men vanaf de kust de vulkanische activiteiten waarnemen. Ondanks dit is een bezoek aan het eiland zeer de moeite waard en uiterst spectaculair.

U waant zich hier op de maan wanneer u hier een bezoek brengt. Het voortdurende gerommel vanuit de krater, de kokende modderpoelen, het borrelende grondwater en de enorme stoomwolken zijn spectaculair. Ondanks het gebrek aan vers water en de giftige gassen leven op sommige delen van het eiland diverse vogelsoorten en groeien er bomen. Het eiland is bereikbaar per boot, maar ook is het mogelijk om per helikopter een bezoek aan het eiland te brengen. Meer informatie hierover kunt u bij de lokale toeristenbureaus krijgen.