Bay of Islands

Wereldberoemde Bay of Islands

De Bay of Islands (240 km ten noorden van Auckland) is één van de mooiste kustgebieden van Nieuw-Zeeland en is wereldbekend, vooral vanwege de uitstekende mogelijkheden tot diepzee vissen. Deze baai, met zijn grillige kustlijn van ongeveer achthonderd kilometer, waarin verspreid ongeveer 150 eilanden liggen, is eenvoudig bereikbaar en ligt op twee uur rijden ten noorden van Auckland in het deel dat Northland heet. De eilandjes hebben prachtige stranden en mooie rotsformaties en het gebied heeft een heerlijk subtropisch klimaat.

De baai ligt aan de oostzijde van het 300 km lange schiereiland, dat zich ten noorden van Auckland uitstrekt in de Stille Oceaan. De baai heeft een grote historische waarde, aangezien het de bakermat van Maori cultuur vormt en hier de kolonisatie van Nieuw-Zeeland begonnen is. Hier werd ook de overeenkomst tussen de Maori en de Engelsen ondertekend: de "Treaty of Waitangi". Naast Waitangi zijn er nog een paar plaatsen die interessant zijn, zoals Paihia en Russell. De drie plaatsen zijn een goede uitvalsbasis om de eilanden en de omgeving te bezoeken.

De Bay of Islands heeft een prachtige natuur waar het heerlijk vertoeven is en vele activiteiten ondernomen kunnen worden. U kunt hier mooie cruises maken, zeilen, zwemmen, duiken, zeevissen, fietsen, wandelen, paardrijden, kajakken en parasailen. Genoeg te doen dus! Al deze activiteiten kunt u boeken via lokale touroperators die hier gevestigd zijn.

Aangezien de Bay of Islands het belangrijkste toeristische centrum in Northland vormen, kunt u vanuit hier uitstapjes maken verder naar het noorden, naar Cape Reinga en Ninety Mile Beach.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Dolphin cruise en Hole in the Rock vanuit Paihia is erg druk, vroegtijdig boeken. Je ziet 90% gegarandeerd dolfijnen en maakt vervolgens een cruise door de Bay of Islands en (door) Hole in the Rock. Mogelijkheid om af te stappen in Russel en met de ferry later met hetzelfde ticket terug te gaan naar Paihia."

Lokaal vervoer

Paihia is niet groot en alles is op loopafstand. U kunt gebruik maken van de Paihia Tuk Tuk Shuttle Service (0274/866 071) die voor vrijwel overal in Paihia een pick-up en drop-off service aanbiedt (tot zes personen) voor ongeveer $ 5 per stuk en loopt tot en met Haruru Falls voor ongeveer $ 10 per stuk. Als alternatief kunt u goede kwaliteit mountainbikes huren vanaf Bay Beach Hire, aan de zuidkant van Paihia Beach (09/402 6078; $ 15 per halve dag, $ 20 per dag, $ 25 's nachts). Parkeren is moeilijk in het hoogseizoen; uw beste inzet is de parkeerplaats tegenover het 4-plein supermarkt op Williams Road.

Ondanks dat Russell en Paihia aan de baai vrijwel tegenover elkaar liggen, is het van de ene plaats naar de andere over de weg bijna 100 km rijden. Bestuurders kunnen die afstand bekorten tot 15 km met behulp van de ferry voor kleine auto's (7u-10pm; dagelijks elke 20 min; auto en chauffeur $ 10 per enkele reis, voetgangers $ 1; ticket aan boord te kopen) over het smalle Veronica Channel bij Opua (6 km ten zuiden van Paihia). Voetgangers kunnen een van de vele ferries nemen (okt-mei 7u-22u30, juni-sept 07:30u-19.00u; $ 6 per enkele reis) tussen de Wharfs in het centrum van Paihia en Russell.

Hoogtepunten van Bay of Islands

Onderstaand vindt u een overzicht van diverse hoogtepunten van Bay of Islands:

  • Kerikeri
  • Paihia
  • Russell
  • Waitangi

Kerikeri

Kerikeri is een historisch plaatsje en het meest liefelijke plaatsje in het Northland. Kerikeri ligt ongeveer 23 kilometer van Paihia en zeer de moeite waard om te bezoeken. Het plaatsje is gesticht door dominee Samuel Marsden als tweede missiepost en gebouwd op een plek van een voormalige Maori nederzetting. De missiepost werd beschermd door de machtige Maori leider Hongi Hika.

In 1819 werd de missie post verder uitgebouwd door dominee John Butler met het 'Kemp House', het oudste houten gebouw wat nog overeind staat en de 'Stone Store', het oudste stenen gebouw van Nieuw-Zeeland. De Stone Store wordt nu als souvenirs winkel gebruikt. Aan de overkant van de rivier ligt Rewa's Maori Village, een gereconstrueerd Maori dorp uit de tijd van voor de komst van de Europese kolonisten. In de traditionele gebouwen als de marea (verzamel plaats) en de Pataka (gemeenschappelijke opslagruimte) zijn veel inheemse materialen verwerkt.

Tegenwoordig wonen in Kerikeri veel kunstenaars van wie je in winkels en galeries werk kunt zien. Wilt u een goed inzicht krijgen in de historie van dit stadje, doe dan de 10 minuten durende 'Historic Walk' die begint achter de Stone Store. Deze wandeling voert u langs de belangrijkste historische hoogtepunten zoals de Kororipo Pa, het fort van het stamhoofd van de Hongi Hika stam. De wandeling eindigt bij de St. James Anglicaanse kerk, gebouwd in 1878. Wanneer u de rivier oversteekt kunt u de ongeveer 4 kilometer lange Kerikeri River Track doen, die u naar de Rainbow Falls voert en watervallen die zich ongeveer 27 meter naar beneden storten. Onderweg komt u langs de Wharepoke Falls waar de Fairy Pools liggen waar u kunt zwemmen en picknicken.

Paihia

Paihia werd gesticht door dominee Henry Williams in 1923 en was lang een nietszeggend en onbeduidend dorp ontstaan uit een missiepost. Wanneer u echter nu Paihia binnenrijdt is het eerste wat opvalt de vele hostels, motels, hotels en restaurants die hier zij aan zij staan en met elkaar concurreren om toeristen te lokken. Nadat u diverse hotels gepasseerd bent, komt u uit bij het winkelgebied gelegen bij de Paihia Wharf. De Paihia Wharf is dé plaats om het vakantie gevoel op te snuiven van de Bay of Islands. Dit is een verzamelplaats van de toeristen en kunt u onderlinge belevenissen uitwisselen. Ook hoort u hier de sterke verhalen van vissers die elk beweren de grootste vis gevangen te hebben. Wanneer er een haai of marlijn gevangen is, gaat dit als een lopend vuurtje rond en verzamelt men zich bij de Wharf om de vangst te bekijken. Het stadje is een heerlijk relaxte plaats met een gemoedelijke sfeer.

Historisch gezien heeft het plaatsje enkel de Church of Saint Pauls' uit 1926 te bieden. Het is overigens al de vierde kerk die op deze plaats gebouwd is en de eerste stamt uit 1823. In 1830 werd hier het eerste gemengde huwelijk gesloten tussen een Maori meisje en een Engelse smid. Ook stond hier ooit de eerste drukpers waarmee de eerste Maori Bijbel en het Verdrag van Waitangi gedrukt werd. Vanuit Paihia kunnen diverse tours geboekt worden, zoals zeil- en zeevistrips, duiktours en boottochten waarbij dolfijnen en walvissen gespot kunnen worden. Andere activiteiten die vanuit Paihia gedaan kunnen worden zijn; zee kajakken, historische en ecologische wandelingen en de mogelijkheid tot het boeken van rondvluchten over de Bay of Islands.

Russell

Russell was vroeger de hoofdstad van Nieuw-Zeeland. Het is een mooi plaatsje, gelegen aan de Bay of Islands en tegenover Pahia waar u fraaie, historische gebouwen ziet. U vindt er leuke winkels, goede restaurants en kleine hotels. Russell is te bereiken per ferry vanuit Paihia of over de weg (de toegangsweg loopt zuidelijk om de baai heen).

Waitangi

Net boven Paihia ligt Waitangi, dé plaats waar in 1840 het belangrijkste verdrag tussen de Maori en de Europese kolonisten ondertekend is en geldt als basis voor de wederzijdse verhoudingen. In eerste instantie was het allemaal koek en ei tussen de Maori en de Europeanen, totdat de Maori zich realiseerden dat zij hun land "verkocht" hadden aan Koningin Victoria van Engeland. Dit leidde tot bloedige gevechten. In het bezoekerscentrum van Waitangi kunt u de geschiedenis rondom dit verdrag zien en horen door middel van een audiovisuele presentatie.

Marae is een Maori woord dat nu ook in het Engels van Nieuw-Zeeland wordt gebruikt om een stuk land aan te duiden waar de Wharenui of ontmoetingshuis (letterlijk groot huis) staat. Net als vrijwel alle Maori woorden blijft het onveranderd in het meervoud. De ruimte voor de Wharenui wordt gebruikt voor ceremonies en toespraken. Het gebouw zelf wordt gebruikt voor langere vergaderingen, maaltijden, overnachtingen en verschillende culturele activiteiten. Veel stammen (iwi) en substammen en veel kleine nederzettingen hebben hun eigen marae. Sinds de tweede helft van de 20e eeuw hebben Maori's in de stedelijke gebieden marae opgezet die gebruikt konden worden door verschillende stammen, zoals de Maraeroa in Oost-Porirua. Voor veel Maori is de marae net zo belangrijk als hun eigen huis.

Een andere bezienswaardigheid in de omgeving die de moeite waard is, zijn de Haruru Falls. Deze watervallen liggen 2 kilometer landinwaarts en zijn eenvoudig te bereiken met eigen vervoer of lopend via de wandelroute die dwars door Waitangi National Reserve gaat.

Leuke excursies in deze regio

Waipoua Forest Encounter ©David Kirkland

Waipoua Forest Encounter

Halve dagexcursie van/naar Hokianga

Deze unieke excursie brengt u dichter bij Maori-legenden en de natuur van de Kauri-wouden. Klik hier voor meer informatie.

Cape Reinga

Cape Reinga

Halve dagexcursie van/naar Paihia

Ontdek de schilderachtige stranden en het turkooisblauwenwater vanuit de lucht. Meer informatie over deze tour is te vinden op de website.

R Tucker Thompson Cruise | excursie Nieuw-Zeeland

R Tucker Thompson Cruise

Zeiltocht van/naar Paihia

Deze excursie is een unieke zeiltocht in de Bay of Islands aan boord van de R. Tucker Thompson. Dit zeilschip wordt ingezet als leerschool voor de jongeren in Northland, u ervaart een unieke zeiltocht met hun passie en zeilervaring.