De Maori

Leer de Maori's en de lokale cultuur van Nieuw-Zeeland kennen

De Maori’s beschikken over een eeuwenoude cultuur en rijke geschiedenis. Slechts 14% van de bevolking van Nieuw-Zeeland maakt deel uit van de Maori cultuur. Wanneer u in contact wil komen met de bevolking is een bezoek aan het Noordereiland de beste optie. De bevolking staat bekend om gastvrijheid en moeilijk uit te spreken plaatsnamen.

 

Maori geschiedenis

De Maori maakte ongeveer duizend jaar geleden een lange reis over de Grote Oceaan. Vanuit Hawaiki eilanden zijn ze na lang varen aangekomen in Aotearoa, dit betekent ‘het land van de lange witte wolk’. Het duurde een tijdje voordat de rest van de Maori’s volgden naar hun nieuwe vaderland. Rond 1000-1100 kwamen de eerste Maori’s met een vloot kano’s aan. Ze begonnen met het bouwen van nederzettingen, ook wel Pa’s. In het midden van deze dorpen bouwden ze een Marae, een gemeenschapshuis gemaakt van hout. Dit was het mooiste en belangrijkste gebouw van het dorp, er werd hier in vergaderd, gefeest, getrouwd en gerouwd.

Aan het einde van de 18de eeuw kwamen de eerste Europese kolonisten aan land, dit allemaal onder leiding van Captain James Cook. Het begin verliep redelijk vreedzaam maar na verloop van tijd kwam er een steeds sterkere westerse invloed op de Maori-cultuur. Dit zorgde ervoor dat delen van hun grond werden ingenomen en dat de cultuur er niet toe deed.

Het heeft jaren geduurd voordat de Maori en hun cultuur weer gerespecteerd werd. Tegenwoordig is er veel respect voor de cultuur en hebben de Maori’s hun manier van leven weer terug. Dit laten ze dan ook met trots weten door het laten zien van tatoeages en het vertellen van verhalen over mythes en legendes.

 

De tradities en rituelen van de Maori

De Maori beschikken over vele tradities en rituelen. Een groot deel van de identiteit is het belang van familie. Wanneer er belangrijke gebeurtenissen in hun leven plaatsvind voeren ze de Karakia uit, dit is een ritueel met zang en gebed. Het volk staat bekent om zijn kunstzinnige manier van leven en het tonen van de cultuur. Denk hierbij aan de tatoeages, architectuur en dans en zang in rituelen.

Één van de belangrijkste traditionele dansen in de Maori cultuur is de Haka. Tijdens deze dans willen ze de goden naar beneden roepen om de vijanden te verjagen. Het is een woeste dans die alleen wordt uitgevoerd door de mannen van het volk. Voor de vrouwen is er een andere dans, namelijk Poi. Dit een sierlijkere dans waarbij de vrouwen rondzwaaien met een Poi, dit is een soort bal aan een touwtje.

Het volk heeft een speciale connectie met de natuur en dat is dan ook een belangrijk onderdeel van hun bestaan. In 2014 hebben zij ervoor gezorgd dat Te Urewera National Park dezelfde rechten als de mens kreeg.

 

Mauri de levenskracht

De Maori gelooft dat Mauri, wat levenskracht betekent, overal in de natuur te vinden is. Volgens hun is er altijd een speciale uitwisseling van levenskracht waarbij het niet uitmaakt of het nu een persoon

of een boom die u groet. De naam voor deze uitwisseling is Mauri ki te Mauri. Om levenskracht met elkaar te verbinden worden neuzen tegen elkaar aan gedrukt, dit wordt ook wel Hongi genoemd.

Leer lokale cultuur kennen

Wanneer u ondergedompeld wilt worden in deze geweldige cultuur zijn er een aantal musea die u kunt bezoeken om de kunst en cultuur van de Maori te bewonderen. De musea zijn gelegen in steden als Wellington, Auckland en Rotorua. Het bekendste museum van de Maori is gelegen in Wellington en heet Te Papa Tongarewa. Wilt u liever de echte Maori kennen door middel van contact met een local? Boek dan de Urban Maori Experience en maak kennis met de echte Maori!