Lifou

Tips over Lifou (Îles Loyauté - Nieuw-Caledonië)

Lifou is het grootste eiland van de Iles Loyauté. Het is een koraalatol met bijzondere zandsteen grotten, interessante onderwater flora en fauna en mooie witte zandstranden. De inwoners van Lifou zijn buitengewoon muzikaal. De oude liedjes beleven nu een revival door een aantal bands. Lifou heeft de beste duiklocaties van Nieuw-Caledonië.Het hoofdeiland van Lifou is heuvelachtig en heeft een oppervlakte van 1150 km². Het hoogste punt is 138 meter. Er wonen ca. 10.000 mensen, waarvan de meeste in en om het hoofdplaatsje Wé. Hoofdplaats is echter een groot woord: het is een verzameling gebouwtjes in de beschutting van een inham. Daaromheen verbergt het dichte bos de kleinere dorpjes van de Kanaken, die verspreid over het eiland leven. Onder leiding van hun opperhoofd volgen zij de oude levenswijze van de Stille Zuidzee. Iedere dag trekken ze er in hun kano's op uit om te vissen in de lagune rond het eiland. Er leven verscheidene soorten vleermuizen op het eiland, de enige zoogdieren op het eiland.Geniet van een ontspannende duik in de zachte golven van de prachtige Chateaubriand baai voor het hotel. Op Lifou wonen de mensen nog in stamverbanden, met een stamhoofd die vaak als dorpshoofd optreedt. U kunt bijvoorbeeld een wandeling maken onder begeleiding van het hoofd van de Easo-stam. Een bezoek waard zijn o.a. de grotten van Luengoni. Er bestaat de mogelijkheid om een "Bougna" te proberen. Dit is een traditioneel gerecht, gegaard in een grondoven.De Britse kapitein William Raven, die in 1793 met het handelsschip Britannia van Norfolk naar Batavia voer, wordt vaak genoemd als de eerste westerling die het eiland aandeed. Het is echter waarschijnlijker dat de ontdekking en naamgeving van de eilanden iets verder terug gaat; Tussen 1789 en 1790 voer het Engelse schip Loyalty tijdens een handelsreis ook in de buurt van de eilanden.

Loyaliteits eilanden

De Loyaliteits eilanden (Îles Loyauté) zijn een archipel, waarvan het hoofdeiland zich op 100 km van de eilanden bevindt. De eilandengroep vormen een aparte provincie, met provincie-hoofdplaatsWé op het eiland Lifou. De eilandenarchipel bestaat uit 4 atollen (Maré, Lifou, Ouvéa en Tiga) en een paar kleine eilandjes eromheen (zoals Dudun, Faiava enMouli). De totale oppervlakte van de eilanden bedraagt 1.981 km². De eilanden hebben een totale bevolking van ca. 22.000 inwoners, bestaande uit een mengeling van Polynesiërs en Melanesiërs en een kleine Europese minderheid. Het belangrijkste exportproduct van de eilanden vormt kopra (gedroogd vruchtvlees van kokosnoten). Ofschoon de drie hoofdeilanden Lifou, Maré en Ouvéa al behoorlijk ruig en ongerept zijn, overtreft Tiga alles. Een groot deel van dit kleine atol is beschermd natuurgebied en de kleuren in de lagune zijn oogverblindend. Maar de eilanden van de îles Loyauté hebben meer te bieden dan het clichématige tropische eiland met ongerepte zandstranden en lagunes met glashelder water. Elk eiland heeft z'n eigen identiteit: verborgen kreken, steile kliffen bedekt met majestueuze exemplaren van de Araucaria columnaris, legendarische rotsen die zich verheffen als middeleeuwse vestingen, vergeten grotten midden op het eiland en zulke dichte wouden dat het wel lijkt of u de eerste bent die er een stap zet.

Wandelroutes op Lifou

Op de eilanden zijn wandelroutes uitgezet door gebieden waar legendes en tradities u op de voet volgen. Treedt binnen in deze mysterieuze, onbekende wereld en een verborgen natuur waar iedere boom, iedere rots zijn eigen verhaal vertelt. Een wandeltocht maken over Lifou met een lokale gids is een unieke ervaring, vanwege de prachtige natuur en het contact met de plaatselijke inheemse bevolking. De volgende wandeltochten zijn mogelijk: Stam van Xodre

  • De grot van Inegoj en zijn grote onderaardse meer.
  • Bouche des Vents Qenyeny, mythen en legendes over de zee met een demonstratie van traditionele visvangst.

Stam van Hmelek

  • Het pad van "Bernard L'ermite", hoofdpersoon uit een Kanakenlegende: een waterwinplaats, tweelingrotsen, spelonken, grot, natuuraquarium, kliffen met prachtig uitzicht over het eiland en de historisch interessante plaats Ijetro.

Stam van Easo

  • Sentier d'Antoine Geihaze: een tocht waarop u planten, vogels en grotten kunt ontdekken, evenals de traditionele jachttechnieken van het district Wetr ten noorden van Lifou.

Stam van Tingeting

  • Grotte du Diable en uitzicht over de kliffen.

Stam van Hunëte

  • Wandeltocht van twee dagen door het bos met bivak in het kokospalmbos Cocoteraie de Zimetrötr, dichtbij de schitterende kustlijn van Hnajoisis waar de eerste katholieke missionarissen aan land zijn gekomen. Vissen, bessen plukken, nachtwake op het strand van Ngönij en weer terug naar de stam van Hunëte
  • Botanische ontdekkingstocht door het oerbos met bezoek aan de grotten. Zwemgelegenheid.
  • Mythen en legenden rondom de grotten.

Stam van Hnathalo

  • Mythisch pad over de kliffen van Ejengen met bezoek aan de ruïnes van een voormalig belangrijk stamhoofdgebied.

Stam van Luengoni

  • De onderaardse grotten hier worden ook wel de parels van "Luengoni" genoemd.

Voor meer informatie over andere bestemmingen op de Outer Islands, ga naar: