Yate

Tips over Yaté (zuidoostkust van Grande Terre - Nieuw-Caledonië)

Ten zuidoosten van Nouméa ligt een streek met veel bossen en heuvels. U vindt er het Parc de la Rivière Bleue en de Madeleine waterval. Het is een dunbevolkte streek, waar het plaatsje Yaté ligt. De streek heeft een oppervlakte van 2336,8 km² en heeft ca. 2000 inwoners. Yaté zelf is een rustig provincie plaatsje met enkele winkels, een kerk en een postkantoor. Het plaatsje dient als uitvalsbasis voor een bezoek aan de natuurparken in de omgeving.

Hoogtepunten van Yate

La Chute de la Madeleine

Deze botanische tuin bevindt zich midden in de "Plaine des Lacs" en in de nabijheid van het "Parc Provincial de la Rivière Bleue". Hier zijn 168 plantensoorten te zien en de flora van het reservaat is met name interessant vanwege de aanwezigheid langs de rivier van 7 prehistorische coniferen, overblijfselen uit de tweede periode. Een botanisch pad is aangelegd om het publiek de rijke, gevarieerde flora in de oerbossen van Nieuw-Caledonië te tonen.

Parc de la Rivière Bleue
Dit 9045 hectare grote bosreservaat is een waar paradijs vol planten- en diersoorten die endemisch zijn voor dit gebied. Het park is voorzien van zwemplekken, picknickplaatsen en talloze wandelpaden. De reusachtige Kaori, die 40 meter hoog is en bijna duizend jaar oud, is een van de attracties van het park. Met een beetje geluk krijgen de bezoekers ook de kagoes te zien die hier vrij rondvliegen.

Petite Randonnée' wandelroutes

In het zuiden van Grande Terre zijn een twaalftal bewegwijzerde regionale wandelroutes uitgezet die veilig en comfortabel bereikbaar zijn. Deze bewegwijzerde paden zijn erkend door de FFRP en de GR®-NC1. Brochures met een beschrijving van de wandeltochten zijn verkrijgbaar bij de Direction des ressources naturelles en bij het "Office du Tourisme" van Nouméa en van de Zuidprovincie.

  • De Route à Horaire in Yaté

Grande Randonnée wandelroute

De langeafstands wandelroute "Grande Randonnée" nr. 1 (GR®-NC1) biedt wandelaars de gelegenheid Nieuw-Caledonië op een geheel andere wijze te benaderen en op plaatsen te komen die alleen te voet bereikbaar zijn. Het eerste traject start in "Prony" (uiterste zuidpunt van "Grande Terre") en loopt tot het Provinciale natuurpark Rivière Bleue in de gemeente Yaté. De GR®-NC1 gaat verder naar de "Barrage de Dumbéa" en sinds 2007 is het mogelijk het gehele "Parc Provincial de la Rivière Bleue" te voet te doorkruisen.

Het meest logisch is het de GR®-NC1 van zuid naar noord te volgen: van "Prony" naar "Ouénarou". Maar het is ook mogelijk de route in omgekeerde richting te lopen. De tweede etappe biedt dan schitterende uitzichten over de oceaan. In de huidige vorm is de GR®-NC1 onderverdeeld in drie etappes. Aan het einde van iedere etappe is er gelegenheid een kampement op te slaan. Het is dus ook mogelijk dagwandelingen te maken over de GR®-NC1, aangezien de vertrekpunten eenvoudig bereikbaar zijn.

Eerste etappe: (1) Prony – (2) Refuge (schuilhut) des Néocallitropsis
Tijdens deze eerste etappe komt u in aanraking met de mijn- en bosbouwgeschiedenis van de Zuidelijke Pacific. "Prony", de mijn van "La Tchaux" en de mijn "Anna-Madeleine".

Tweede etappe: (2) Refuge des Néocallitropsis – (3) Netcha
Wanneer u de "Refuge des Néocallitropsis" achter u hebt gelaten, volgt u de lange bergkam die de "Plaine des Lacs" scheidt van de "Vallée du Creek Pernod". Het pad verbindt de "Pic du Pin" met de mijn "Anna-Madeleine". Van deze niet extreem hooggelegen route, die zich toch duidelijk verheft boven het omringende gebied, kunt u het zuiden van het eiland overzien tot aan de glinsterende watermassa van de Grote Oceaan. Een suggestie: een bezoek aan de "Réserve botanique de La Madeleine*" aan het eind van de tocht.

Derde etappe: (3) Netcha – (4) Ouénarou (Parc Provincial de la Rivière Bleue)
In het spoor van de muildieren die onvermoeibaar door dit gebied trokken om de goudzoekers, mijnwerkers of bosbouwers te ravi-tailleren, wandelt u door de mysterieuze "Vallée du Creek Per-nod", waar grillige waterstroompjes discreet tussen het riet door kronkelen. Na een zwerf tocht over de donkere aardkorst vol glinsterende poelen beklimt u de "Pic du Cintre", vanwaar zich een panorama ontrolt van het gehele gebied. Vervolgens daalt u weer af naar de verstikkende warmte van het halfduistere "Bois du Sud".