Virgin Australia

Internationale vluchten naar en binnenlandse vluchten in Australië en Nieuw-Zeeland

Virgin is een "low cost" luchtvaartmaatschappij die zowel binnenland vluchten aanbiedt in Australië als ook internationale vluchten aanbied naar Nieuw-Zeeland en naar de eilanden in de Stille Zuidzee. Virgin Australia (DJ) is opgericht als onderdeel van de Virgin Groep (o.l.v. Richard Branson) en zijn ondertussen in handen van Toll Holdings (een investeringsmaatschappij). De thuisbasis van Virgin is Brisbane Airport (Queensland). Bij oprichting heette de maatschappij Virgin Pacific, later - nadat Virgin Polynesian Airlines overnam - werd dit Polynesian Blue, daarna Virgin Blue en eind 2011 kreeg Virgin weer een nieuwe naam: Virgin Australia.

Geschiedenis
Virgin werd op 3 augustus 2000 opgericht. Destijds vloog de maatschappij met twee vliegtuigen die zeven keer per dag tussen Brisbane en Sydney. Tegenwoordig vliegt de maatschappij naar alle grote steden in Australië en populaire vakantiebestemmingen.

Het succes van Virgin is vooral te danken aan het wegvallen van Ansett Australia in september 2001. Deze maatschappij liet een groot gat achter in de binnenlandse luchtvaartmarkt van Australië, dat opgevuld werd door Virgin Blue. De maatschappij groeide uit tot de tweede luchtvaartmaatschappij van het land, maar begon Qantas te beconcurreren als "low cost airline". Zo kan men alleen maaltijden en alcoholische dranken krijgen tegen extra betaling en betaalt u extra voor uw ingecheckte bagage. Ook kostenbesparend is het gebruik van één enkel type vliegtuig: de Boeing 737.

In september 2003 breidde Virgin haar vluchtroutes uit naar Nieuw-Zeeland en in 2006 volgde vluchten Los Angeles en Japan. Daarna volgde Australische vakantiebestemmingen, zoals Bali, PNG en de eilanden in de Stille Zuidzee. Qantas reageerde hierop door in 2004 haar eigen "low cost airline" op te richten: Jet Star.

Virgin heeft sinds 2008 ook last van de economische crisis en hoge brandstofprijs. Vanwege grote verliezen is herstructurering ingezet, waarbij de focus iets verschuift van de vakantieganger naar de zakenreiziger.

In december 2011 maakte Richard Branson in Sydney de nieuwe naam bekend: Virgin Australia. Vanaf eind 2011 zullen ook V Australia en Pacific Blue onder de vlag van Virgin Australia gaan vliegen. Branson onthulde daarbij een nieuwe Airbus A330 en Boeing 737, die zijn geschilderd in een nieuw overwegend wit kleurenschema met op het kielvlak in rode letters de naam 'Virgin'. De toestellen zijn voorzien van nieuwe economy en business class cabines waarmee Virgin Australia een nieuwe standaard voor vliegreizen in Australië wil neerzetten.

Vloot

Virgin heeft een jonge vloot bestaande uit 78 vliegtuigen, te weten: 1 Airbus A330, 54 Boeing 737's, 6 Embraer 170's en 17 Embraer 190's. Tevens heeft de maatschappij op dit moment nog 62 vliegtuigen in bestelling van het type Boeing 737, Airbus A330 en Embraer E-190 en overweegt ze 7 Boeing 777's te kopen.

Routenetwerk

Virgin heeft haar thuisbasis in Brisbane en vliegt binnenlands naar 35 bestemmingen, waarbij zeer frequent gevlogen wordt tussen de grote steden (die als hubs fungeren). Internationaal onderhoud Virgin vluchten vanuit Australië naar Nieuw-Zeeland (6 bestemmingen), Cookeilanden, Fiji, Salomon eilanden, PNG, Samoa, Tonga en Vanuatu, Los Angeles en Bali.

Samenwerkingsverbanden

Virgin werkt uitgebreid samen met Etihad Airways, Qatar Airways, maar is geen partner in een luchtvaartalliantie.

Cabine klassen en service aan boord

Virgin Australia kan goedkopere vluchten aanbieden door de "low-cost" formule. Dit betekent dat u voor alle vermijdbare extra's, zoals het inchecken van bagage en voor eten en drinken aan boord betaalt.

Economy Class
De lederen stoelen van de economy class van Virgin Australia zijn aangenaam, ook op de langere vluchten. De stoelafstand bedraagt 30". Elke stoel beschikt over een persoonlijk televisiescherm, waar u de positie van het vliegtuig op de kaart kunt volgen. Tegen betaling met creditcard kunt u op het scherm ook films, tv-programmas, het nieuws en tv-series kijken.

Premium Economy
De tussenklasse van Virgin Australia biedt u veel extra's. Er zijn geen stoelen in het midden, doordat de stoelen twee aan twee zijn geplaatst. U heeft meer ruimte om u heen, de stoelafstand bedraagt 34". U geniet van een volledig all-inclusive aanbod van maaltijden, dranken en entertainment. Als Premium Economy passagier biedt Virgin Australia u bovendien toegang tot een speciale check-in balie op de luchthaven voor een snelle afhandeling op Australische vliegvelden. U heeft toegang tot de lounges op de luchthavens van Sydney, Melbourne, Brisbane, Adelaide, Canberra en Perth.

Business Class
Het comfort in de Business Class bij Virgin is afhankelijk van het vliegtuigtype waarin u vliegt. Op de binnenlandse routes is de Boeing 737's bedraagt de stoelafstand 38" en is de service wat soberder dan in de Airbus 330. Op de internationale routes en in de Airbus 330 heeft u meer zitcomfort, de stoelafstand bedraagt 62"en ook de verzorging aan boord is wat uitgebreider.

U geniet overigens in elk vliegtuigtype van een volledig all-inclusive aanbod van maaltijden, dranken en entertainment. Uiteraard kunt u inchecken bij speciale balies en heeft u toegang tot de business class lounges op de luchthavens.

Bagage

Bij Virgin is het gewicht van de bagage en vliegtarief bepalend. De volgende bagageregels gelden per passagier (voor baby's gelden afwijkende regels). Bij Virgin is online check-in mogelijk.

Ruimbagage (binnenlands)

  • Economy Class: maximaal gewicht 23 kg*
  • Premium Economy: maximaal 32 kg
  • Business Class: maximaal gewicht 69 kg

Bij de economy class zal u moeten betalen voor uw ingecheckte bagage als uw vliegticket is geboekt o.b.v. het Saver/Red tarief (12,- AUD online betaald of 40,- AUD als u op de luchthaven betaald).

Ruimbagage (internationaal - in de Zuid Pacific)

  • Economy Class: maximaal gewicht 23 kg*
  • Premium Economy: maximaal 69 kg
  • Business Class: maximaal gewicht 69 kg

Bij de economy class zal u moeten betalen voor uw ingecheckte bagage als uw vliegticket is geboekt o.b.v. het Saver tarief (25,- à 30,- AUD online betaald of 60,- AUD als u op de luchthaven betaald, of de lokale equivalent in andere valuta).

De lxbxh afmetingen van ruimbagage mag nooit meer zijn dan 140 cm en een bagagestuk mag nooit meer dan 32 kg bedragen.

Passagiers die Silver, Gold of Platinum Velocity member zijn of vliegen o.b.v. een Flexi tarief of Virgin Australia Airpass hoeven niet te betalen voor hun ruimbagage. Voor vluchten naar Abu Dhabi en Los Angeles gelden afwijkende bagageregels (zie website van Virgin Australia).

Handbagage

  • Max. 2 stuks, max. totaalgewicht 7 kg/persoon, de lxbxh afmetingen mag opgeteld max. 105 cm bedragen

Ondertussen zijn de luchtvaartmaatschappijen, mede i.v.m. de strenge veiligheidsvoorschriften , erg strikt geworden op de bagage. Houdt er rekening mee dat u extra betaald voor elke kg overgewicht of overmaat.

Frequent Flyer System

Het frequent flyersysteem van Virgin heet Velocity. Deelname is gratis voor iedereen, zelfs voordat u met Virgin heeft gevlogen. U hoeft alleen een inschrijfformulier in te vullen op de website om lid te worden. U ontvangt enkele weken na de aanvraag een plastic lidmaatschapskaart met uw persoonlijke nummer erop. Leden die jaarlijks veel credits verzamelen, krijgen een hogere status (silver lid bij 250 credits/jaar en gold bij 500 credits/jaar).

Credits verzamelen
Als lid verzamelt u credits op elke vlucht van Virgin. De hoeveelheid verzamelde credits is afhankelijk van de vluchtroute. Bijschrijven van de credits kunt u bij check-in zelf regelen. Op de website van Virgin vindt u meer informatie over het Velocity programma.

Credits besteden
De verzamelde credits kunt u gebruiken voor gratis tickets, upgrades en companion tickets. Gedeeltelijke upgrades zijn ook mogelijk. Op de website van Virgin kunt u uw puntensaldo en bestedingsmogelijkheden raadplegen.

Contact adressen

Virgin Australia heeft kantoren op alle bestemmingen waar ze heenvliegen. Voor informatie over uw vluchtreserveringen kunt u contact opnemen met deze kantoren. De actuele adressen en telefoonnummers vindt u op de website van Virgin Australia.

Alle feiten op een rijtje

Opgericht: 3 augustus 2000
Hubs: Brisbane
Sub Hubs: -
Vloot: 78 vliegtuigen + (62 orders)
Vloot leeftijd: gem. 4,9 jaar
Bestemmingen: 35 binnenlands + 6 internationaal
Klassen: 3 (Economy, Premium Economy en Business)
Alliantie: -
Dochters: -
Eigenaars: Toll Holdings
Hoofdkantoor: Brisbane, Australië
FF programma: Velocity Rewards
Airport Lounge: -

Vervoersvoorwaarden

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen vervoersvoorwaarden, waarin de rechten en plichten van de luchtvaartmaatschappij en haar passagiers zijn vastgelegd. Deze voorwaarden zijn voor u, als passagier, van belang in geval van bijvoorbeeld vluchtvertraging en zoekgeraakte bagage. In principe heeft u dan niet met de ANVR regels te maken, maar met die van IATA en de luchtvaartmaatschappij zelf. Voor de vervoersvoorwaarden van Virgin Australia verwijzen we u naar hun website.