Qantas Airways

Internationale vluchten naar en binnenlandse vluchten in Australië en Nieuw Zealand

Qantas is de nationale luchtvaartmaatschappij van Australië. Qantas behoort tot de oudste, grootste, veiligste en qua service beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. De maatschappij vliegt met moderne vliegtuigen.

Met 70 binnenlandse bestemmingen kent Qantas Australië als geen ander. Natuurlijk behoren ook Azië, Nieuw-Zeeland (zelfs vluchten binnen Nieuw-Zeeland) en de Verenigde Staten tot de mogelijkheden. Nieuw is dat sinds kort ook Zuid-Afrika en de Pacific als extra stopover op de standaard Qantas pakketten zijn te boeken. Hiermee wordt een Qantas reis al snel een hele wereldreis!

Geschiedenis

Qantas is de op twee na oudste luchtvaartmaatschappij ter wereld (na de KLM en Avianca). De onderneming werd op 16 november 1920 gesticht onder de hierboven vermelde naam "Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited". Deze lange naam werd afgekort tot Qantas. In 1947 werd Qantas genationaliseerd en bleef daarna vier decennia lang in publiek eigendom tot de jaren '90 toen het werd geprivatiseerd. British Airways werd toen grootaandeelhouder.

In 1993 ging Qantas een fusie aan met Australian Airlines, waardoor het ook een uitgebreid binnenlands routenetwerk kreeg tussen alle Australische hoofdsteden en regionale centra. Qantas heeft de reputatie op de Australische luchtvaartmarkt een agressieve concurrent te zijn. Van tijd tot tijd zijn verschillende binnenlandse luchtvaartmaatschappijen failliet gegaan. Na 11 september 2001 en het failliet gaan van Ansett Australia genoot Qantas praktisch een monopolie-positie op de binnenlandse routes, totdat Virgin Blue met zijn meedogenloze concurrentie een behoorlijke hap uit de markt veroverde. Het antwoord van Qantas hierop was in 2003 de oprichting van de low-cost carrier Jet Star, zodat het een zeer dominante speler op de binnenlandse markt kon blijven. Ondertussen is Qantas één van de weinige winstgevende full-service luchtvaartmaatschappijen ter wereld. 

Qantas heeft geprobeerd om uit te breiden in de binnenlandse luchtvaartmarkt van Nieuw-Zeeland, eerst via aankoop van aandelen in Air New Zealand, later door een "franchise-overname" van Ansett New Zealand. In 2003 vroeg Qantas toestemming om een groter (maar nog steeds een minderheidsbelang) in Air New Zealand te kopen.

In 1993 kocht British Airways een aandeel van 25% in Qantas, maar in september 2004 verkocht British Airways zijn aandeel in Qantas weer.

Vaak wordt beweerd, vooral door een dialoog in de film "Rain Man" van Dustin Hoffman, dat Qantas nog nooit een fataal ongeval heeft gehad. Echter, de officiële lijn van de maatschappij is dat Qantas nog nooit een fataal ongeval heeft gehad met een straalvliegtuig. Voor de komst van de straalvliegtuigen, had Qantas enkele fatale ongevallen. Eentje vond plaats op 16 juli 1951 toen een De Havilland Drover (registratie VH-EBQ) neerstortte in Nieuw-Guinea na een motorstoring, waarbij alle zeven passagiers plus de bemanning om het leven kwamen. Andere dodelijke ongevallen vonden plaats in 1927, 1934, 1942, 1943 (2x) en 1944.

Vloot

Qantas vliegt met een moderne en geavanceerde vloot van Boeing en Airbus vliegtuigen. Qantas is een van de maatschappijen die een aantal Airbus A380 superjumbo's heeft besteld en daar ook al mee vliegt.

De vloot van Qantas bestaat 138 vliegtuigen, te weten: 18 Airbus A330's, 10 Airbus A380's, 56 Boeing 737's, 29 Boeing 747's, 26 Boeing 767's. Qantas heeft bestellingen voor 50 dreamliners (Boeing 787's) en 10 superjumbo's (A380's).

Internationale routes

Qantas heeft z'n thuisbasis in Australië. Qantas vliegt vanaf Frankfurt of London, via Azië naar Australië en Nieuw-Zeeland. Onderweg, in Azië, kunnen stops worden gemaakt in Singapore, Bangkok en Kuala Lumpur. Belangrijke internationale luchthavens voor Qantas in Australië zijn Sydney, Melbourne, Adelaide, Brisbane, Cairns, Perth en Darwin.

Binnenlandse routes

Qantas heeft een uitgebreid binnenlands netwerk van vliegverbindingen die goed aansluiten op de internationale vluchten. In sommige steden wordt met een aparte binnenlandse (Qantas) terminal gewerkt, bijv. in Sydney, Melbourne,Brisbane, Cairns, en Perth.

Samenwerkingsverbanden

Qantas is één van de medeoprichters van de luchtvaartalliantie Oneworld, een wereldwijd netwerk van samenwerkende luchtvaartmaatschappijen waar onder andere ook LAN Airlines, British Airways en Japan Airlines deel van uitmaken. Het samenwerkingsverband biedt de reiziger veel gemak bij bijvoorbeeld doorverbindingen. Voor Nederlandse en Belgische reizigers betekent dit bijvoorbeeld dat u met British Airways naar London vliegt, waar u vervolgens overstapt op een Qantas vlucht naar Australië.

Qantas werkt nauw samen met British Airways op de routes naar Europa. Of u gebruik mag maken van codesharevluchten hangt af van het specifieke ticket. Qantas is deels eigenaar van Air Pacific (met routes naar Fiji, Samoa, Tonga, Hawaii en Los Angeles) en Qantas New Zealand (met binnenlandse vluchten in Nieuw-Zeeland).

Vanaf 1 april 2013 is Qantas gaan samenwerken met Emirates. Qantas zal op de routes naar Europa (London) z'n hub vanuit Zuidoost-Azië (Singapore) verplaatsen naar Dubai. In samenwerking met Emirates gaat het codeshare vliegverbindingen aanbieden naar een groot aantal Europese bestemmingen, waaronder Amsterdam.

Dochtermaatschappijen

QantasLink is een binnenlandse toevoermaatschappij (feeder-airliner). Het vliegt op regionale routes met kleine propellorvliegtuigen. Vooral in Western Australia worden veel langere vluchten door QantasLink uitgevoerd.

JetStar Airways werd in 2003 opgericht als antwoord op concurentie van Virgin op de Australische markt. JetStar voert zowel binnenlandse als internationale vluchten uit naar 34 bestemmingen. JetStar beschikt over 62 vliegtuigen met een gemiddelde leeftijd van 4,4 jaar. Het richt zich vooral op de populaire vakantiebestemmingen. Vluchten van JetStar hebben vaak ook een QF vluchtnummer, waardoor u ook deze vluchten kunt nemen op een Qantas ticket. Het nadeel is wel dat de stoelen in de JetStar vliegtuigen veel krapper zijn dan bij Qantas en dat voor drankjes, snacks en entertainmentsysteem (iPads) aan boord moet worden betaald (ook als u op een Qantas ticket reist). De enige uitzondering is dat op internationale vluchten van JetStar u op vertoon van uw Qantas boardingpass wel versnaperingen aangeboden krijgt.

De A330 vliegtuigen van JetStar beschikken over een business class met stoelen die vergelijkbaar zijn met die in de business class van de kleinere Qantas vliegtuigen. Hier krijgt u wel gratis drankjes en maaltijden. Meer informatie vindt u op de website van JetStar (www.jetstar.com).

Jetstar Asia Airways is een low-cost carrier voor de Aziatische markt, die in 2004 werd opgericht. De thuisbasis van de maatschappij is Singapore Changi Airport. De bedoeling van de maatschappij is de concurrentie aan te gaan met Singapore Airlines in het land zelf. Qantas is nu al de tweede grootste gebruiker van de luchthaven Changi, terwijl Singapore Airlines de tweede grootste vervoerder van passagiers van en naar Australië is.

Cabine klassen en service aan boord

Qantas is gespecialiseerd in langeafstandsvluchten en daarom bieden alle vliegtuigen de passagier veel comfort en ruimte in alle reisklassen.

Economy Class

In de speciaal voor lange afstanden ontworpen stoelen van de Economy Class van Qantas, die onder andere verstelbare hoofd- en voetensteunen en veel ruimte bieden, zult u zich zeker op uw gemak voelen. De stoelafstand bedraagt 31". Op vluchten die uitgevoerd worden door een Airbus A330, Airbus A380 en Boeing 747 vliegtuig beschikt elke passagier over een eigen videoscherm. In andere vliegtuigen zullen televisiemonitoren in de cabine hangen. Tijdens uw vlucht zult u genieten van meerdere heerlijke maaltijden en drankjes.

Premium Economy Class

Premium economy class is alleen beschikbaar op de Airbus A380 en sommige Boeing 747 vliegtuigen. In tegenstelling tot andere maatschappijen neigt de Premium Economy Class van Qantas meer naar Business Class dan naar de 'gewone' Economy Class. Als Premium Economy Class passagier kunt u op de luchthaven inchecken bij een speciaal aangewezen balie voor een snelle afhandeling. Aan boord ligt de focus op meer persoonlijke ruimte en veel comfort. Ga zitten en relax in de ergonomisch ontworpen stoel die ver naar achteren kan en een verstelbare hoofd- en voetensteun heeft. U zult uw benen helemaal kunnen strekken. De stoelafstand is 38".

Met elk detail is rekening gehouden, zo dient de armleuning ook als tafeltje om uw drankje en uw snack op te zetten, zodat u een hele tafel voor u heeft. Het inflight entertainmentsysteem biedt veel mogelijkheden. Het 8.4-inch touch screen heeft een ruime verzameling van de nieuwste films, de leukste spelletjes en de beste muziek. U geniet van dit alles met een geluidsisolerende hoofdtelefoon. De afstandsbediening maakt het u mogelijk om te bellen en sms'en met uw kennissen op de grond. Met het stopcontact hoeft u nooit bang te zijn dat uw laptop leegloopt. De maaltijden zijn van goede kwaliteit en u geniet hiervan met heerlijke Australische wijnen. Voor de start krijgt u een glas champagne of een glas jus of water als u dat liever heeft. Het toilettasje met onder andere warme sokken, een oogmasker, tandenborstel en tandpasta zorgt dat u fris op uw bestemming aan zult komen. Als Premium Economy passagier kunt u als één van de eersten het vliegtuig weer verlaten.

Business Class

Als Business Class passagier staat u van check-in tot aankomt centraal. Op de luchthaven kunt u inchecken bij de speciaal aangewezen balie en kunt u gebruik maken van de Business Lounge. In de lounge kunt u heerlijk dineren of uzelf nog even opfrissen voor u aan boord gaat. Tijdens het instappen hoeft u niet in de rij te staan: er is een speciale ingang voor Business Class passagiers. Aan boord treft u een stoel aan met de nieuwste innovaties op het gebied van comfort en technologie. Uw stoel, het zogenaamde 'Skybed', biedt u de mogelijkheid om in verschillende standen te zitten: om te werken, te relaxen en te slapen. De stoelafstand bedraagt 50". In de slaapstand staat de stoel in een geheel vlakke positie, zodat u zich voelt alsof u in bed ligt. 

Beslis zelf wanneer u wilt dineren. Het zorgvuldig samengestelde menu van de Australische restaurateur Neil Parry bestaat uit meerdere gangen en wordt geserveerd op porselein. De Australische wijnen aan boord zijn van de beste kwaliteit en Qantas heeft daarvoor al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen. Mocht u buiten de maaltijden om nog wat wensen te drinken, dan kunt u zich wenden tot de bar. U zult zich niet vervelen tijdens de vlucht met het 10.2-inch touch videoscherm. U kunt meer dan zestig films, tweehonderd tv-programma's kijken, naar meer dan honderd-vijftig cd's luisteren en meer dan tien spelletjes spelen. De afstandsbediening fungeert tevens als telefoon, waarmee u ook kunt sms'en. Met het stopcontact hoeft u nooit bang te zijn dat uw laptop zonder stroom komt te zitten. Tijdens de vlucht ontvangt u een luxe toilettas die speciaal zijn samengesteld voor u. Op bepaalde vluchten krijgt u ook een pyjama om de nacht door te brengen. Als u uitgerust bent aangekomen op uw bestem-ming, bent u één van de eersten die het vliegtuig mag verlaten.

First Class

Als First Class passagier staat u van check-in tot aankomt centraal. Op de luchthaven kunt u inchecken bij de speciaal aangewezen balie en kunt u gebruik maken van de First en Business Lounges. In de lounge kunt u heerlijk dineren, u op-frissen in één van de badkamers, ontspannen in de spa, een boek lezen in de bibliotheek en werken in het zakencentrum. Tijdens het instappen hoeft u niet in de rij te staan: er is een speciale ingang voor First Class passagiers. Aan boord treft u een stoel aan met de nieuwste innovaties op het gebied van comfort en technologie. De stoelafstand bedraagt 78". In de slaapstand staat de stoel in een geheel vlakke positie, zodat u zich voelt alsof u in bed ligt in een luxe hotel. U ontvangt een heerlijk donskussen en een warm dekbed.

Beslis zelf wanneer u wilt dineren. Het zorgvuldig samengestelde menu van de bestaat uit acht gangen en wordt geserveerd op echt porselein. De maaltijden worden aan boord klaargemaakt met de meest verse ingrediënten. De Australische wijnen aan boord zijn van de beste kwaliteit en Qantas heeft daarvoor al meerdere prijzen in ontvangst mogen nemen. Mocht u buiten de maaltijden om nog wat wensen te drinken, dan kunt u zich wenden tot de bar. U hoeft niet bang te zijn voor smakeloze vliegtuigkoffie: Qantas heeft een espresso-apparaat aan boord voor een heerlijke kop koffie. U zult zich niet vervelen tijdens de vlucht met het 10.2-inch touch videoscherm. U kunt meer dan zestig films, tweehonderd tv-programma's kijken, naar meer dan honderdvijftig cd's luisteren en meer dan tien spelletjes spelen. De afstandsbediening fungeert tevens als telefoon, waarmee u ook kunt sms'en. Bovendien beschikt u over een stopcontact voor uw laptop.

Tijdens de vlucht ontvangt u een luxe toilettas die speciaal zijn samengesteld voor u. In de toilettas treft u onder andere huidverzorgingsproducten aan van Payot Paris en een tandenborstel. Voor de mannen zit er ook een scheermes met schuim in de toilettas. Voor een nog betere nachtrust verstrekt Qantas u ook een pyjama en pantoffels. Als u uitgerust bent aangekomen op uw bestemming, bent u één van de eersten die het vliegtuig mag verlaten.

Bagage

Bij Qantas is zowel het aantal stuks, als het gewicht van de bagage bepalend. De volgende bagageregels gelden per passagier (voor baby's gelden afwijkende regels). Bij Qantas is online check-in mogelijk.

Ruimbagage (internationale vluchten)

  • (Premium) Economy Class: max. gewicht 30 kg
  • Business Class: max. gewicht 40 kg
  • First Class: max. 50 kg
  • Qantas Club members mogen 12 kg extra meenemen

De som van de lxbxh afmetingen mag max. 158 cm zijn.

Let op! 1 koffer mag nooit zwaarder zijn dan 32 kg volgens de arbeidsvoorwaarden van het bagagepersoneel. Dus bij Business Class dient u de 40 kg over 2 koffers te verdelen.

Ruimbagage (binnenlands in Australië)

  • Economy Class: 1 stuk, max. gewicht 23 kg
  • Business Class: 2 stuks, max. gewicht 32 kg
  • Qantas Club members mogen in economy class 32 kg meenemen

De som van de lxbxh afmetingen mag max. 140 cm zijn.

Handbagage (internationale vluchten)

  • Economy Class: 1 stuk, max. gewicht 7 kg
  • Premium Economy, Business & First Class: 2 stuk, max. gewicht 7 kg/stuk

De som v/d LxBxH afmetingen mag max. 115 cm/stuk zijn. Grote trolley's worden niet geaccepteerd als cabine bagage.

Handbagage (binnenlands in Australië)

  • Alle passagiers: 2 stuk, max. gewicht 7 kg/stuk en de som v/d LxBxH afmetingen mag max. 105 cm/stuk zijn

Als alternatief voor het 2e stuk handbagage kan ook een handtas, laptoptas of kledingzak worden meegenomen. Grote trolley's worden niet geaccepteerd als cabine bagage.

Ondertussen zijn de luchtvaartmaatschappijen, mede i.v.m. de strenge veiligheidsvoorschriften, erg strikt geworden op de bagage. Houdt er rekening mee dat u extra betaald voor elke kg overgewicht of overmaat.

Frequent Flyer System

Deelname aan het Frequent Flyer Systeem van Qantas kost éénmalig 50 au$. Qantas passagiers die buiten Australië woonachtig zijn, kunnen alleen deelnemer worden mits ze over een vast postadres in Australië beschikken of indien ze Business of First Class vliegen. Om lid te worden moet een deelname formulier worden ingevuld en opgestuurd (op aanvraag verkrijgbaar). Naast het gewone 'Blue Membership' is er nog een 'Silver-' en 'Gold Membership'.

Punten verzamelen

Als u eenmaal lid bent verzamelt u op elke internationale vlucht van Qantas, British Airways en Qantas New Zealand. Ook op binnenlandse vluchten die aansluiten binnen 24 uur op uw internationale vlucht kunt u punten verdienen. Bijschrijven van de punten kunt u bij check-in regelen.

Punten besteden

De verzamelde punten kunt u gebruiken voor gratis tickets, upgrades en companion tickets (zie de website van Qantas voor meer informatie hierover). Gedeeltelijke upgrades zijn ook mogelijk. Op de website van Qantas kunt u ook uw puntenoverzicht en de bestedingsmogelijkheden zien.

Contact adressen

Qantas heeft kantoren in alle delen van de wereld. Voor informatie over uw vluchtreserveringen en herbevestigen van vluchten kunt u contact opnemen met Qantas. De actuele adressen en telefoonnummers vindt u op de website van Qantas.

Alle feiten op een rijtje

Opgericht: 1920, als Queensland and Northern Territory Aerial Services
Hubs: Kingsford Smith Int'l Airport (SYD), Melbourne Airport (MEL), Singapore Changi Airport (SIN) en Londen Heathrow (LHR)
Sub Hubs: Perth Airport (PER), Brisbane Airport (BNE), Hong Kong International Airport (HKG), Bangkok International Airport (BKK), Dubai (DXB)
Vloot: 138 vliegtuigen + (50 orders)
Vloot leeftijd: 11,2 jaar
Bestemmingen: 145
Klassen: 4 (Economy, Premium Economy, Business en First Class)
Alliantie: OneWorld
Dochters: QantasLink, JetStar en JetStar Asia
Eigenaars: Qantas Airways Limited
Hoofdkantoor: Sydney, Nieuw-Zuid-Wales, Australië
FF programma: Frequent Flyer
Airport Lounge: -

Vervoersvoorwaarden

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen vervoersvoorwaarden, waarin de rechten en plichten van de luchtvaartmaatschappij en haar passagiers zijn vastgelegd. Deze voorwaarden zijn voor u, als passagier, van belang in geval van bijvoorbeeld vluchtvertraging en zoekgeraakte bagage. In principe heeft u dan niet met de ANVR regels te maken, maar met die van IATA en de luchtvaartmaatschappij zelf. Voor de vervoersvoorwaarden van Qantas verwijzen we u naar hun website.