KLM

Internationale vluchten naar Australië en Nieuw-Zeeland

KLM is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nederland met haar thuisbasis Amsterdam Schiphol. De KLM is één van de oudste en beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. De KLM heeft een uitgebreid routenetwerk binnen Europa, naar Azië en naar Amerika. KLM is in 2004 gefuseerd met Air France tot de holding Air France-KLM. Onder de holding zijn KLM en Air France beide actief als netwerkmaatschappij. KLM behaalt zijn omzet uit 3 kernactiviteiten, te weten vervoer van passagiers, vrachtvervoer en vliegtuigonderhoud.

Geschiedenis

Op dinsdag 7 oktober 1919 werd de 'Koninklijke Luchtvaart Maatschappij' voor Nederland en Koloniën' opgericht. Het startkapitaal van 1,2 miljoen gulden werd gefourneerd door acht zakenlieden, onder wie Frits Fentener van Vlissingen. De luitenant-vlieger Albert Plesman werd administrateur en later directeur. Koningin Wilhelmina verleende de maatschappij bij oprichting het predicaat koninklijk. Hiermee is de KLM de oudste onder haar oorspronkelijke naam opererende luchtvaartmaatschappij.

De eerste commerciële vlucht (tussen Londen en Amsterdam) van de KLM werd op 17 mei 1920 uitgevoerd. Toen landde op Schiphol de door KLM geleasete 'De Havilland D.H. 16 G-EALU' (ook wel DH 9A) gevlogen door de Engelse piloot H. 'Jerry' Shaw. In de jaren daarna groeide de vloot met eigen vliegtuigen, veelal toestellen van Fokker, en werd gevlogen naar steeds meer Europese bestemmingen.

KLM vloog op 1 oktober 1924 voor het eerst naar Batavia, in het toenmalige Nederlands-Indië, het tegenwoordige Jakarta in Indonesië. Het was de langste lijnvlucht voor de Tweede Wereldoorlog. In deze periode groeide KLM uit tot de derde maatschappij in de wereld, na Pan American Airways en Imperial Airways. Het begin van de oorlog maakte een einde aan haar groei en de maatschappij kwam grotendeels stil te liggen. In 1945, na de Tweede Wereldoorlog, hervatte KLM haar lijndiensten en in 1946 startte KLM als eerste Europese luchtvaartmaatschappij lijndiensten naar de Verenigde Staten. Ook de lijndienst naar Indië werd weer hersteld en werd er gevlogen met klassieke vliegtuigen als de Dakota en Lockheed Constellation.

In 1958 werd het eerste straalvliegtuig in de vloot opgenomen, de Douglas DC-8, later gevolgd door de kleinere Douglas DC-9 voor het Europese luchtverkeer. In 1971 introduceerde KLM de Boeing 747 in haar vloot, het begin van de widebody-vloot van KLM. Het netwerk werd steeds uitgebreid en omvatte uiteindelijk bestemmingen in alle werelddelen. Ondanks de kleine thuismarkt groeide KLM zo uit tot de vierde maatschappij in Europa.

Voor het binnenlandse luchtverkeer werd in 1966 NLM Cityhopper opgericht, vanaf midden jaren zeventig ook actief op regionale vluchten in Europa. Sinds 1991, na een fusie met Netherlines, vliegt deze dochteronderneming onder de naam KLM Cityhopper. KLM is ook steeds dominanter geworden in de Nederlandse luchtvaartsector met deelnemingen in Transavia en Martinair, sinds respectievelijk 2003 en 2008 volledige dochterbedrijven van KLM.

Internationale routes

KLM vliegt intercontinentaal vanaf Schiphol naar tal van luchthavens in Azië, Afrika en Amerika. Als onderdeel van rond-de-wereld routes nemen we vaak één of meerdere van de volgende stopoverluchthavens in de route op. In Azië: Bangkok, Hong Kong, Jakarta, Kuala Lumpur & Singapore. In Amerika: Los Angeles, San Francisco, New York, Seattle & Vancouver. KLM doet zelf geen bestemmingen aan in de Pacific. Voor de vliegroute naar Hawaii wordt samengewerkt met Delta Airlines.

Bestemmingen
Met KLM vliegt u naar zo'n 80 verschillende landen met wel 135 verschillende bestemmingen. Het grote voordeel van de Koninklijke Luchtvaart Maatschappij is dat zij ontzettend veel rechtstreekse vluchten hebben waardoor (onnodige) tussenstops voorkomen worden. Om naar deze vele verschillende bestemmingen te kunnen vliegen werkt KLM samen met verschillende partners waaronder Air France, Delta Air Lines en Kenya Airways. Met KLM vliegt u dus de hele wereld over, van Amerika tot Afrika en Azië.

Samenwerkingsverbanden

Samenwerking met andere maatschappijen werd steeds belangrijker. Zo worden sinds 1993 alle vluchten tussen de VS en Europa uitgevoerd als joint venture met Northwest Airlines (ondertussen opgegaan in Delta Airlines). Gedurende de jaren negentig werden gesprekken gevoerd met andere Europese maatschappijen over verregaande samenwerking. Dit resulteerde uiteindelijk in 2004 tot de fusie van KLM met Air France tot Air France-KLM. Door deze fusie werd KLM tevens opgenomen in de luchtvaartalliantie SkyTeam. Los van het SkyTeam biedt KLM in samenwerking met Air New Zealand uitstekende rond-de-wereld vliegtarieven aan.

Vloot en cabine klassen

De KLM heeft een moderne en goed onderhouden vloot van ongeveer 113 vliegtuigen. KLM hanteert een twee klassensysteem in haar Europese vloot en een drie klassensysteem in haar intercontinentale vloot. De toestellen voor de lange afstanden beschikken over World Business Class (WBC), Economy Comfort (EC) en Economy, de toestellen op de korte en middellange afstanden (alle Boeing 737's) hebben Europe Business Class (EBC) en Economy.

Economy Class (Intercontinentaal)
Economy Class biedt een 31" pitch in alle intercontinentale vliegtuigen met uitzondering van de Airbus A330-200 die een stoelafstand van 32" biedt. Alle vliegtuigen van KLM die buiten Europa vliegen hebben een persoonlijk entertainmentsysteem met AVOD (Audio Video on Demand) en persoonlijke telefoons (op de achterkant van de controller). Passagiers in Economy Class op routes naar intercontinentale bestemmingen krijgen een warme maaltijd (vaak meer dan een, afhankelijk van de vluchtduur). Dranken zijn gratis, met uitzondering van champagne. Er kan belastingvrij worden gewinkeld op alle vluchten. Kort voor aankomst is op de persoonlijke schermpjes actuele informatie te zien voor transfervluchten.

A-la-carte maaltijden
KLM biedt sinds kort a-la-carte maaltijden aan in de Economy Class. Deze dienen vooraf gereserveerd te worden via manage mijn boeking. Er zijn 4 variantan, Japans, Italiaans, een Indonesische rijsttafel en een vegetarische optie. Kosten tussen de € 12,- en € 15,-.

Economy Comfort (Intercontinentaal)
KLM biedt een extra comfortabele zone aan binnen de economy class op alle intercontinentale vluchten. De klasse biedt de standaard economy maaltijd en dranken service maar dan in een stoel met meer beenruimte, 35" pitch, waarvan de rugleuning tweemaal zo ver achterover kan klappen. Verder worden deze stoelen in de voorste helft van de economy class geplaatst zodat men eerder uit kan stappen. Bovendien is het iets stiller vooraan in het vliegtuig. Afhankelijk van het type vliegtuig zijn er op elke vlucht tussen de 32 en de 40 van dergelijke stoelen beschikbaar.

Voor een Economy Comfort stoel betaalt u tussen de € 80,- en € 150,- extra voor een enkele reis, afhankelijk van de duur van de vlucht. Bent u Flying Blue Platinum-deelnemer of reist u op een volledig flexibel Economy-ticket, dan betaalt u niets extra voor een Economy Comfort stoel. Flying Blue Gold en Silver deelnemers krijgen korting.

Verschillende manieren om uw upgrade te regelen:

* U kunt een Economy Comfort stoel reserveren vanaf 90 dagen tot 1 uur voor vertrek op www.klm.nl via "Bereid uw reis voor". U heeft alleen een creditcard nodig.
* 36 uur voor vertrek kunt u online inchecken op de KLM website. Tijdens het inchecken kunt u ook kiezen voor upgrade.
* Tijden het inchecken op de luchthaven kunt u ook naar de mogelijkheden vragen. De upgrade kan ook via de selfservice automaten.

World Business Class
De World Business Class biedt een 60 inch stoelafstand op alle intercontinentale vliegtuigen. De toestellen bieden een stoel die tot 175 graden naar achteren versteld kan worden. De zitplaatsen hebben een massage functie, een privacy-scherm, persoonlijke leeslampen, been- en voetsteunen en persoonlijke telefoons. De nieuwste aanvulling in de vloot van de KLM, de Boeing 777-300ER heeft dezelfde Business Class-stoel als fusiepartner Air France. Het persoonlijke entertainmentsysteem heeft een 10,4" TV-monitor met AVOD (Audio Video on Demand). Onder andere de nieuwste films, populaire series, luisterboeken en taalcursussen zijn beschikbaar voor de passagier. Er zijn laptop-aansluitingen aanwezig.

Bagage

Bij KLM is zowel het aantal stuks, als het gewicht van de bagage bepalend. De volgende bagageregels gelden per passagier (voor baby's gelden afwijkende regels). Bij KLM is online check-in mogelijk.

Ruimbagage:

 • Economy Class: 1 stuk, maximaal gewicht 23 kg
 • Business Class: 1 stuk, maximaal gewicht 32 kg

De som van de lxbxh afmetingen mag maximaal 158 cm zijn per stuk. Voor een 2e koffer betaald u dus bij check-in een toeslag (bijv. vanuit Amsterdam is dat 50,- euro per vlucht of aaneengesloten vluchten, dus met evt overstap, maar zonder stopover). SkyTeam Elite/ElitePlus deelnemers mogen een 2e koffer van max. 23 kg gratis meenemen.

Handbagage:

 • Economy Class: 1 stuk, max. gewicht 12 kg
 • Business Class: 2 stuks, max. gewicht 18 kg

De afmetingen mogen maximaal 55x25x35 cm zijn per stuk. Als extra mag u een handdtas of laptoptas meenemen.

Ondertussen zijn de luchtvaartmaatschappijen, mede i.v.m. de strenge veiligheidsvoorschriften, erg strikt geworden op de bagage. Houdt er rekening mee dat u extra betaald voor elke kg overgewicht of overmaat.

Om het incheckproces op Schiphol te versnellen, kunt u vanaf 30 uur voor vertrek via internet al inchecken en uw stoel en boardingpass regelen.

Contact adressen

De KLM heeft kantoren in alle delen van de wereld. Voor informatie over uw vluchtreserveringen en herbevestigen van vluchten kunt u contact opnemen met deze kantoren.  De actuele adressen en telefoonnummers vindt u op de website van KLM.

Frequent Flyer System

Het frequent flyer systeem van de KLM is het Flying Blue Programma. Iedereen van 18 jaar of ouder kan lid worden. Het lidmaatschap is gratis. U kunt het aanvragen door een aanvraagformulier in te vullen en in te sturen. Het uitgangspunt van het programma is dat u elk jaar een bepaalde hoeveelheid punten verzamelt door regelmatig te vliegen met KLM of haar partnermaatschappijen. Deze punten kunt u dan gebruiken voor ondermeer gratis vluchten, upgrades en companion tickets. Het lidmaatschap eindigt automatisch als u aan het einde van het jaar de minimaal benodigde 2500 punten niet heeft verzameld.

Als gevolg van de fusie met Air France werd in 2005 het frequent flyerprogramma van KLM, de 'Flying Dutchman' genaamd, samengevoegd met het Franse 'Fréquence Plus' tot Flying Blue. Naast de gebruikelijke SkyTeam-partners kunnen passagiers ook op vluchten van andere luchtvaartmaatschappijen, waaronder Japan Airlines, Malaysia Airlines en Qantas punten sparen en besteden.

Er zijn 3 verschillende serviceniveau's: Blue Wing (minimaal 2500 verzamelde punten of 4 transacties per jaar), Silver Wing (minimaal 17.000 verzamelde punten of 20 enkele vluchten per jaar) en Royal Wing (minimaal 30.000 verzamelde punten of 40 enkele vluchten per jaar). Steeds na verloop van een jaar wordt bepaald of u een niveau hoger of lager wordt ingedeeld. Het Silver Wing en Royal Wing lidmaatschap geeft toegang tot speciale lounges voor vertrek van uw KLM-vlucht, hogere reserveringsprioriteit en grotere toegestane bagagelimiet.

Punten verzamelen
Als u eenmaal lid bent, verzamelt u punten op elke internationale vlucht van KLM, Northwest Airlines en haar partnermaatschappijen. Ook op binnenlandse vluchten van Northwest Airlines kunt u punten verdienen. Bijschrijven van de punten kunnen wij voor u doen maar kunt u ook bij check-in zelf regelen.

Punten besteden
De verzamelde punten kunt u gebruiken voor gratis tickets, upgrades en companion tickets (kijk hiervoor op de KLM website). Het puntenaantal dat u nodig heeft voor een upgrade naar een volgende klasse is gelijk aan het verschil in benodigde punten tussen de betreffende klassen. Gedeeltelijke upgrades zijn ook mogelijk. U kunt op de website van KLM uw puntenoverzicht raadplegen.

De voordelen van Flying Blue KLM:

 • Een gegarandeerde zitplaats naar voorkeur
 • Voorrang op wachtlijsten, ook op de stand-by lijst
 • Extra bagage meenemen
 • Voorrang bij het inchecken
 • Toegang tot verschillende lounges
 • Voorrang bij het boarden
 • Voorrang bij de bagageafhandeling

Ook wanneer u met één van de partner luchtvaartmaatschappijen van KLM vliegt, spaart u miles en geniet u van de vele voordelen!

Voor meer informatie
KLM Flying Blue Helpdesk Tel. 0900-0400252.

Alle feiten op een rijtje

Opgericht: 7 oktober 1919, als Koninklijke Luchtvaart Maatschappij
Hubs: Amsterdam Schiphol (AMS)
Sub Hubs: -
Vloot: 120 vliegtuigen + (16 orders)
Vloot leeftijd: gem. 9,5 jaar
Klassen: 3 (Business, Economy Comfort en Economy)
Alliantie: Skyteam
Dochters: KLM Cityhopper & Transavia
Eigenaars: Air France - KLM
Hoofdkantoor: Amstelveen, Nederland
FF programma: Flying Blue
Airport Lounge: -
Website: www.klm.nl

Vervoersvoorwaarden

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen vervoersvoorwaarden, waarin de rechten en plichten van de luchtvaartmaatschappij en haar passagiers zijn vastgelegd. Deze voorwaarden zijn voor u, als passagier, van belang in geval van bijvoorbeeld vluchtvertraging en zoekgeraakte bagage. In principe heeft u dan niet met de ANVR regels te maken, maar die van IATA en de luchtvaartmaatschappij zelf. Voor de vervoersvoorwaarden van KLM verwijzen we u naar hun website.