Air New Zealand

Internationale vluchten naar en binnenlandse vluchten in Nieuw Zealand

Air New Zealand is de nationale luchtvaartmaatschappij van Nieuw-Zeeland. De maatschappij vliegt met moderne en goed onderhouden vliegtuigen. Mede door de uitstekende maaltijden, drankselectie en service aan boord behoort Air New Zealand tot de beste luchtvaartmaatschappijen ter wereld. In de Pacific Class (Economy Class) zijn recentelijk alle stoelen vervangen door moderne ruimere stoelen met verstelbare hoofdsteunen en voetenbank.

Air New Zealand is op 26 april 1940 opgericht als Tasman Empire Airways Limited (TEAL). Legendarisch was de begintijd, toen TEAL vloog met vliegboten naar exotische eilandbestemmingen in de Stille Zuidzee. In 1978 vond er een samensmelting plaats met de National Airways Corporation (NAC) en Safe Air, waarna het bedrijf Air New Zealand ging heten. De luchtvervoerder heeft een koru als logo: een symbool van de Maori (de oorspronkelijke bewoners van Nieuw Zeeland) dat nieuw leven, groei, sterkte en vrede symboliseert. Met de komst van de DC-10 in 1973 verscheen het teken voor het eerst op de staarten.

In 2002 en 2003 decoreerde de maatschappij enkele van haar toestellen met afbeeldingen uit "The Lord Of The Rings" trilogie omdat de film voor een groot deel is opgenomen in Nieuw Zeeland.

Vloot

Air New Zealand beschikt over een moderne vloot van Airbus en Boeing vliegtuigen. Voor de lange afstand wordt voornamelijk de 8 Boeing 747-400's, 8 Boeing 777's, 5 Boeing 767's en 12 Airbus 320's ingezet, welke de passagier veel comfort bieden. Daarnaast zijn er 20 Bombardiers Q300's, 11 ATR 72's en 17 Beechcrafts voor het binnenlandse routenetwerk. Vlootuitbreiding wordt hoofdzakelijk gerealiseerd met nieuwe Boeing 777's en 787-9's.

Internationale Routes

Air New Zealand heeft z'n thuisbasis in Auckland (Nieuw-Zeeland). In Europa wordt vanaf London via Los Angeles naar de Pacific gevlogen. De route Amsterdam - London wordt in samenwerking met KLM uitgevoerd. In de Pacific heeft Air New Zealand het meest uitgebreide netwerk van vliegverbindingen van alle lokale maatschappijen. U kunt met een retourticket naar Nieuw-Zeeland stops maken op de eilanden in de Zuid-Pacific. Dit wordt de Coral Route genoemd.

Binnenlandse routes

Air New Zealand heeft een uitgebreid routenet binnen Nieuw-Zeeland, naar luchthavens als Christchurch, Dunedin, Queenstown, Wellington, Napier en Rotorua. Op de meeste internationale tickets van Air New Zealand is het niet toegestaan gebruik te maken van (gratis) binnenlandse vluchten in Australië en Nieuw-Zeeland, gebruik hiervoor airpassen.

Samenwerkingsverbanden

Air New Zealand is partner in de Star Alliance (met ondermeer United Airlines, Lufthansa, SAS en Singapore Airlines). Voordeel voor de passagier is dat er door codeshare vluchten meer vliegverbindingen beschikbaar komen, betere vluchtaansluitingen bereikt worden en u frequent flyerpunten tussen de partner-airlines kunt uitwisselen.

Cabine klassen en service aan boord

Vanwege de afgelegen ligging van Nieuw-Zeeland is Air New Zealand gespecialiseerd in vluchten over de lange afstand. Hierdoor is het product in alle reisklassen zeer innovatief en geavanceerd. Het cabinepersoneel verschaft u een warm deken en een zacht kussen.

Air New Zealand staat bekend om z'n uitstekende service aan boord. Elke stoel heeft z'n eigen entertainmentsystem, waarop u films, spelletjes, routeinformatie en het nieuws kunt zien. De maaltijden aan boord behoren tot de beste die u in de lucht kunt krijgen. Als u een bepaald dieet volgt of assistentie nodig heeft, dient u dit bij boeking kenbaar te maken.

Pacific Economy
Het vriendelijke en professionele cabinepersoneel van Air New Zealand zal er alles aan doen om uw reis plezierig te laten verlopen. U zult de grote hoeveelheid ruimte en de speciaal ergonomisch ontworpen stoelen zeker waarderen. De stoelafstand bedraagt 31-34". De stijl van de maaltijden en dranken aan boord is modern en innovatief met traditionele Nieuw-Zeelandse smaken. Geniet van uw maaltijd met heerlijke Nieuw-Zeelandse of Australische wijnen. In uw stoel treft u een 8.4-inch televisiescherm waarop u de laatste films en tv-series op kunt kijken en naar heel veel muziek kunt luisteren. Uw afstandsbediening fungeert tevens als telefoon. Kinderen ontvangen een pakketje waar van alles in zit om ze uren lang te vermaken.

SkyCouch
Air New Zealand heeft vanaf 2010 de 'Lie Flat' stoelen in de Economy Class geintroduceerd. Dit zogenaamde 'Skycouch' concept houdt in dat je een rijtje van drie stoelen kunt om-bouwen tot een bed. De armleuningen kunhnen helemaal worden weggeklapt en de zittingen kunnen worden verbreed.

De eerste 11 rijen in de Economy Class krijgen de beschikking over de Lie Flat stoelen, maar alleen aan de zijkanten van het vliegtuig. Dat betekent dat er 22 Lie Flat bedden per vlucht beschikbaar zijn. Om gebruik te maken van Skycouch moet u wel alledrie de stoelen naast elkaar reserveren (3 tickets). Air New Zealand zegt erg trots te zijn op het ontwerp en heeft er naar eigen zeggen zes jaar over gedaan om het ontwerp uit te denken en te perfectioneren. De nieuwe bedden komen beschikbaar in de nieuwe Boeing 777's, die vanaf november 2010 in de vloot zijn opgenomen.

Pacific Premium Economy
Wie voor Pacific Premium Economy kiest, kiest voor het gemak van speciaal aangewezen check-in balies, een exclu-sieve cabine en heel veel servicevoordelen. De cabine van de Pacific Premium is gelegen tussen de Economy Class en de Busi-ness Premier. Uw stoel kan zeer ver naar achteren, zodat u tijdens de vlucht goed kunt slapen, de stoelafstand bedraagt 41". De maaltijden zijn gelijk aan die van de Business Premier Class. Geniet van uw maaltijd met de beste Nieuw-Zeelandse en Australische wijnen. Als Pacific Premium Economy Class passagier kunt u ook gebruik maken van de bar aan boord, waar u snacks kunt krijgen en een drankje kunt drinken.

Business Premier
Business Premier is de keuze voor de meeste luxe aan boord van Air New Zealand vluchten. Voor vertrek geniet u van het gemak van speciaal aangewezen check-in balies, voor een snelle en discrete afhandeling. Geniet voor vertrek of na aankomst van alle voordelen en rust die de lounges u hebben te bieden.. De stoel kan bijna vlak en beschikt tevens over een verstelbare hoofd- en voetensteun. De stoelafstand bedraagt in de meeste vliegtuigen 50", maar in de Boeing 747's 79,5" (waarbij uw stoel in een volledig vlakke positie gezet kan worden met een cocon er half omheen).

In de 747's zijn de premium business class stoelen uitgerust met een stopcontact voor uw laptop en drie leeslampjes, zodat u ook 's nachts rustig kan doorlezen of -werken. Uw stoel beschikt over een 10.4-inch televisiescherm met een groot aanbod aan films, spelletjes en muziek. Geniet van het systeem met een geluidsisolerende hoofdtelefoon. Aan de tafel bij uw stoel kunt u makkelijk iemand uitnodigen om samen heerlijk te dineren. De maaltijden zijn samengesteld door de beste chefs van Nieuw-Zeeland. Geniet van meer dan 40 verschillende soorten cocktails. Als Business Premier passagier heeft u toegang tot de bar aan boord, waar u snacks kunt krijgen en een drankje kunt drinken.

Contact adressen

Air New Zealand heeft kantoren in alle delen van de wereld. Voor informatie over uw vluchtreserveringen kunt u contact opnemen met deze kantoren. De actuele adressen en telefoonnummers vindt u op de website van Air New Zealand.

Frequent Flyer System

Het frequent flyersysteem van Air New Zealand heet Air Points. Het inschrijfgeld om lid te worden bedraagt 20 GBP (gratis voor Koru Club Members en First- en Business Class passagiers met instapkaart niet ouder dan 30 dagen). U moet een inschrijfformulier invullen en opsturen om lid te worden (op aanvraag beschikbaar). Om lid te blijven moet u tenminste elke 18 maanden 500 punten verzamelen. Naast het gewone lidmaatschap is er nog een Silver en Gold Membership.

Punten verzamelen
Als u eenmaal lid bent, verzamelt u punten op elke internationale vlucht van Air New Zealand (zie onder-staande tabel). Ook op binnenlandse vluchten die aan-sluiten binnen 24 uur op uw internationale vlucht kunt u punten verdienen. Bijschrijven van de punten kunnen wij voor u doen maar kunt u ook bij check-in zelf regelen. Air-points spaart u ondermeer ook als u vliegt met Air Canada, Lufthansa, SAS, Singapore Airlines, United Airlines en Virgin Atlantic. Kijk op de website van Air New Zealand voor het aantal punten dat u kunt verzamelen per gevlogen vluchtsector.

Punten besteden
De verzamelde punten kunt u gebruiken voor gratis tickets, upgrades en companion tickets. Gedeeltelijke upgrades zijn ook mogelijk. U kunt online uw puntenoverzicht raadplegen. Kijk op de website van Air New Zealand over het aantal punten dat u nodig heeft hiervoor.

Bagage

Bij Air New Zealand is zowel het aantal stuks, als het gewicht van de bagage bepalend. De volgende bagageregels gelden per passagier (voor baby's gelden afwijkende regels). Bij Air New Zealand is online check-in momenteel nog niet mogelijk.

Ruimbagage

 • Vanuit Nederland
  • Economy Class: 1 stuk, maximaal gewicht 23 kg
  • Premium Economy Class: 2 stuks, maximaal gewicht 23 kg per bagagestuk
  • Business Class: 3 stuks, maximaal gewicht 23 kg per bagage stuk
 • Binnenlandse vluchten:
  • Smart Saver: 1 stuk, maximaal gewicht 23 kg
  • Flexi Plus: 2 stuks, maximaal gewicht 23 kg per bagage stuk
  • Gold Elite/Gold/StarGold/Koru Club Members: 1 stuk, extra maximaal gewicht 23 kg per bagage stuk

Handbagage

 • 1 stuk per passagier (maximale afmetingen: 55 x 40 x 20 en de som mag niet hoger zijn dan 115 cm). Als extra mag u een handdtas of laptoptas meenemen

Ondertussen zijn de luchtvaartmaatschappijen - mede i.v.m. de strenge veiligheidsvoorschriften - erg strikt geworden op de bagage. Houdt er rekening mee dat u extra betaald voor elke kg overgewicht of overmaat.

Air New Zealand (copy 4)

Alle feiten op een rijtje

Opgericht: 1940 (als Tasman Empire Airways Limited), sinds 1965 als Air New Zealand
Hubs: Auckland International Airport
Sub Hubs: Christchurch, Hong Kong, Los Angeles, en Wellington
Vloot: 51 vliegtuigen (+21 bestellingen)
Vloot leeftijd: gem. leeftijd is 10,2 jaar
Bestemmingen: 53Klassen:3 (Business, Premium Economy & Pacific Class)
Alliantie: Star Alliance
Dochters: Air Nelson, Eagle Airways en Mount Cook Airline
Eigenaars: Nieuw-Zeelandse staat (73,7%)
Hoofdkantoor: Auckland, Nieuw-Zeeland
FF programma: AirpointsAirport
Lounge: Koru ClubWebsite:www.airnewzealand.co.nz & www.airnewzealand.eu

Vervoersvoorwaarden

Elke luchtvaartmaatschappij hanteert eigen vervoersvoorwaarden, waarin de rechten en plichten van de luchtvaartmaatschappij en haar passagiers zijn vastgelegd. Deze voorwaarden zijn voor u - als passagier - van belang ingeval van bijvoorbeeld vluchtvertraging en zoekgeraakte bagage. In principe heeft u dan niet met de ANVR regels te maken, maar die van IATA en de luchtvaartmaatschappij zelf. Voor de vervoersvoorwaarden van Air New Zealand verwijzen we u naar hun website.