Rangiroa

prachtig onderwaterleven

Rangiroa is onderdeel van de Tuamotu eilanden en ligt ongeveer 350 km ten noordoosten van Tahiti. Het eiland heeft een oppervlakte van 170 km². Er wonen ongeveer 2000 mensen verspreid over drie dorpen. Door de grootte van de omliggende lagune (80 bij 32 km) is Rangiroa het op één na grootste atol ter wereld (Kwajalein, onderdeel van de Marshall eilanden is het grootste). Toch is de maximumdiepte van de binnenzee slechts 35 meter. Slechts 2 van de 418 eilanden worden bewoond, de eilandjes Avatoru en Makatea.

In de 10e eeuw kwamen de eerste Polynesiërs naar Rangiroa. Op 18 april 1616 werd het atol ontdekt door de ontdekkingsreiziger Jacob le Maire. De Nederlandse ontdekkingsreiziger Jacob Roggeveen gaf het eiland in 1722 de naam Aurora. De Polynesiërs noemden het later Tea Dad, wat witte rots betekent. De eerste Europese bewoners vestigden zich er in 1851.

De grootste attractie van Rangiroa is niet zozeer de langgerekte witte zandstranden, maar het prachtige en gevarieerde onderwaterleven in de lagune. Deze trekt veel toeristen. Verder worden er parels, oesters en zelfs rode en witte wijn geproduceerd.

Hoogtepunten van Rangiroa zijn:

Avatoru
Aan de noordwestzijde van de atol zijn 3 motu's door bruggen met elkaar verbonden. Hier ligt hoofdplaatsje Avatoru, de luchthaven en 2 hotels. In Avatoru vindt u 2 mooie kerkjes en het "mother of pearl and pearl culture Crafts Center", een museumpje over de lokale parel-industrie. 

Makatea
Makatea is een verhoogd koraaleiland, dat deel uitmaakt van het atol Rangiroa. Makatea is 7,5 kilometer lang van noord naar zuid en maximaal 7 kilometer breed. Het eiland rijst 80 meter boven het zeeniveau uit. Er wonen ongeveer 100 mensen op het eiland. De hoofdplaats is Moumu aan de oostkust. Verder is er ook de verlaten plaats Vaitepaua aan de oostkust en de bijna verlaten havenplaats Temao aan de noordwestkust. Beide plaatsen dateren uit de tijd dat op het eiland fosfor gewonnen werd. Dat was tussen 1917 en 1964. Tegenwoordig leven de bewoners vooral van landbouw en visserij. Exportproducten zijn kopra en kokoskrab.