Manihi

Onderwaterwereld van de parel

Op 250 km ten oosten van Rangiroa ligt het atol Manihi. In de lagune van Manihi liggen de parelkwekerijen, waar de kostbare zwarte parels worden gekweekt. In de afgesloten lagune zijn de omstandigheden ideaal voor de parel-industrie. Industrie is echter een groot woord: de lokale bewoners hebben kleine stukjes van de lagune afgezet om de zeldzame en waardevolle parels te kweken.

Een zwarte parel kan alleen ontstaan in de allerbeste omstandigheden. De juiste watertemperatuur, genoeg zonlicht en dagelijkse verzorging. De oester waarin de parel jaren-lang verborgen ligt, is zo gevoelig voor verandering, dat alleen met de dagelijkse verzorging van een ervaren parel-boer de zeldzame zwarte parel ontstaat. In de Tuamotu-archipel zijn de omstandigheden perfect en de mensen toegewijd en geduldig.

Het zand kraakt onder uw blote voeten als u richting de zee loopt. Zelfs als u tot uw knieën in het heldere water staat, doet het witte zand hier pijn aan uw ogen. U duikt in de lagune op zoek naar die ene wilde oester. Door uw duikbril ziet u een mooi exemplaar. Op het strand maakt u de schelp open: een matzwarte parel glinstert. Stille Zuidzee dromen worden hier werkelijkheid: turquoise-blauw water, hagelwitte zandstranden, wuivende palmbomen, etc.