Tuamotu Eilanden

Grootste atollen ter wereld

De Tuamotu eilanden bestaat uit 78 koraalatollen, dit zijn ringvormige eilanden die met palmen zijn begroeid en maar net boven het zeeniveau uitsteken. Rangiroa is de grootste, het is zelfs één van de grootste atollen ter wereld met een lengte van 68 km en breedte van 23 km. De Tuamotu eilanden vormen een gebied van ongeveer 1800 bij 900 kilometer groot. In totaal zijn de eilanden zo'n 885 vierkante kilometer groot. Er wonen zo'n 15.000 mensen. De eilanden zijn waarschijnlijk al zo'n 1400 jaar bewoond. Er zijn een aantal, uit koraal opgebouwde, altaren gevonden die hierop wijzen.

De archipel bestaat uit 78 atollen, waarvan Anaa, Fakarava, Hao, Makemo, Manihi, Rangiroa, Tikehau en Mataiva de belangrijkste zijn. De archipel in ingedeeld in 16 gemeenten die de naam hebben van het belangrijkste atol. Veel kleine atollen zijn onbewoond en hebben de status van beschermd natuurgebied.

Ontdekkingsreizigers

Verschillende ontdekkingsreizigers hebben de Tuamotu eilanden bezocht:

1480 door Tupac Inca Yupanqui (discutabel)
1521 door Ferdinand Magellaan
1606 door Pedro Fernandes de Queirós
1616 door Willem Cornelisz Schouten en Jacob le Maire
1722 door Jacob Roggeveen
1765 door John Byron
1768 door Louis Antoine de Bougainville
1769 door James Cook
1815 door Otto von Kotzebue
1839 door Charles Wilkes
1947 door Thor Heyerdahl die er landde op Raroia met het vlot de Kon-Tiki

 


Rangiroa | vakantie Frans Polynesië

Rangiroa

prachtig onderwaterleven

De grootste attractie van Rangiroa is niet zozeer de langgerekte witte zandstranden, maar het prachtige en gevarieerde onderwaterleven in de lagune. Deze trekt veel toeristen. Verder worden er parels, oesters en zelfs rode en witte wijn geproduceerd.

Manihi | vakatie Frans Polynesië

Manihi

Onderwaterwereld van de parel

In de lagune van Manihi liggen de parelkwekerijen, waar de kostbare zwarte parels worden gekweekt. In de afgesloten lagune zijn de omstandigheden ideaal voor de parel-industrie. Industrie is echter een groot woord: de lokale bewoners hebben kleine stukjes van de lagune afgezet om de zeldzame en waardevolle parels te kweken.

Aito Motel Colete Beach | vakantie Frans Polynesië

Tikehau

Populair bij duikers

Bij de Tuheiava Pass is populair bij duikers vanwege de "dansende" mantaroggen. Ook ziet u hier andere grote vissen, zoals barracuda, tonijn en verscheidene haaiensoorten. De prachtige en rustige atol is ook een belangrijk vogelbroedgebied.

Fakarava| vakantie Frans Polynesië

Fakarava

Luieren op uw privé eiland

Hier loopt u uw eigen voetafdrukken achterna. Het zijn de enige op het eiland. Met wat lokale bewoners van een van de kleine eilandjes kijkt u naar het vuur en de sterrenhemel. U wordt onmiddellijk opgenomen in de gemeenschap, waar het leven eenvoudig is.

Mantarog | vakantie Frans Polynesië

Fangatau

Één van de Tuamotu Eilanden

Fangatau werd voor het eerst door de Russische ontdekkingsreiziger Fabian Gottlieb von Bellingshausen waargenomen op 10 juli 1820. Er is slechts één guesthouse op het eiland, dat nog nauwelijks door toeristen wordt bezocht. Er is een grot gewijd aan de Maagd Maria en een kerkje.

Moruroa

Moruroa

Voor burgers is het eiland verboden gebied

Het atol is sinds 1962 militair terrein van Frankrijk. Het is daarom verboden om het atol of de lagune te betreden. De doorgangen in het rif zijn om deze reden afgesloten. Schepen en vliegtuigen die binnen een straal van 30 kilometer komen zijn verplicht zich via de radio te melden.

Puka Puka

Puka Puka

Puka Puka - Tuamotu Eilanden

Puka Puka is afgelegen atol in het noordoosten van de Tuamotu archipel en behoort tot een subgroep van eilanden die ook wel de Îles du Désappointement wordt genoemd. Puka Puka is bijna ovaal van vorm met een lengte van 5,7 km en een breedte van 3 km.

Raroia

Raroia

Atol in de Tuamotu archipel

Het eiland Raroia werd in 1606 door Pedro Fernández de Quirós ontdekt. Hij gaf het de naam "La Fugitiva". Het atol werd vooral bekend als het eindpunt van de Kontiki expeditie in 1947.