Society Eilanden

Eén van de mooiste eilandgroepen ter wereld!

De Society Eilanden bestaat uit twee delen, de bovenwindse en de benedenwindse eilanden.

Bovenwindse Eilanden

De Bovenwindse Eilanden (Frans: Îles du Vent) zijn de oostelijke eilandengroep van de Society Islands van Frans-Polynesië. De archipel omvat de eilanden Tahiti, Moorea, Mehetia, Tetiaroa en Maiao. De laatste twee eilanden zijn koraalatollen. De totale oppervlakte van deze eilanden bedraagt 1176 km². Op deze eilanden woont 75-80% van de bevolking van Frans-Polynesië. In 2012 waren dit circa 200.000 mensen, waarvan bijna 30.000 in de hoofdstad Papeete. Het grootste deel van de bevolking spreekt Frans en Tahitiaans (co-officieel met Frans in Frans-Polynesië). De eilanden Mehetia, Maiaou en Tetiaroa zijn veel kleiner dan Tahiti en Moorea en worden nauwelijks door toeristen bezocht. Alleen Maiao en Tetiaroa hebben een kleine landingsbaan, maar er zijn geen geregelde vluchten naar Tahiti of andere eilanden.

Benedenwindse Eilanden

De Benedenwindse Eilanden (Frans: Îles Sous-le-Vent) zijn de westelijke eilandengroep van de Society Islands. De archipel omvat de eilanden Huahine, Raiatea (grootste eiland van de groep), Taha'a, Bora Bora, Maupiti, Tupai, Manuae, Maupihaa en Motu One. De archipel is op 12 april 1769 ontdekt door James Cook, kwam onder Frans protectoraat in 1843 en werd een Franse kolonie in 1880. De eilanden zijn bergachtig en bestaan vanwege de vulkanische oorsprong uit de gesteentes trachiet, doleriet en basalt. Het totale landoppervlak van de benedenwindse eilanden is 395 km² en er wonen ruim 33.000 inwoners. Op de eilanden vindt u broodbomen, schroefpalmen en kokospalmen. De weinige aanwezige fauna bestaat uit wilde zwijnen, ratten en kleine hagedissen. In de beekjes op de eilanden leeft wat zoetwatervis, maar in de koraalriffen rond de eilanden vindt men een grote verscheidenheid aan tropische zoutwatervissen. Op de eilanden wordt kopra, suiker, rum, parelmoer en vanille geproduceerd. Toerisme is een zeer belangrijke drijfveer van de economie.

Bora Bora

Voor veel mensen is Bora Bora het mooiste eiland ter wereld, maar tegelijkertijd ook onbetaalbaar. De prijzen op Bora Bora zijn extreem hoog. Gelukkig doen de andere benedenwindse eilanden niet veel onder in schoonheid.

Vooral Huahine is zeer fraai als het op natuur aankomt. U kunt hier jungletochten maken door het met regenwoud begroeide binnenland of kanotochten door de lagune en mangrovebossen. De zustereilanden Raiatea en Taha'a liggen op 192 km ten noorden van Tahiti. Beide eilanden zijn bergachtig en omringd door een lagune en koraalriffen. Deze eilanden worden slechts in geringe mate bezocht door toeristen. Niettemin zijn er enkele bezienswaardigheden die een verblijf zeker rechtvaardigen. De eilanden Maupiti, Tupai, Manuae, Maupihaa en Motu One zijn veel kleiner en worden nauwelijks door toeristen bezocht. Alleen Maupiti beschikt over een vliegveld met dagelijkse vluchten naar Tahiti en Bora Bora.

Tiki beeld op Tahiti | vakantie Frans Polynesië

Tahiti

Het eiland van de liefde

Tahiti, het grootste eiland van Frans Polynesië, wordt ook wel het eiland van de liefde genoemd. Met een ongerepte jungle, watervallen, canyons, lagunes, tempels, tiki-beelden, maar vooral een charmante en vriendelijke bevolking. Het eiland is onder andere bekend geworden door de schilderijen van Paul Gauguin.

Bora Bora | vakantie Frans Polynesië

Bora Bora

Grillige skyline en turquoise lagunes

Het eiland wordt door menigeen het mooiste eiland van de Pacific genoemd. Luxe resorts, witte zandstranden, prachtige skyline en een turquoise lagune. Het is ultiem genieten op Bora Bora!

Hilton Moorea uitzicht | vakantie Frans Polynesië

Moorea

Waar het échte eilandleven zich afspeelt!

Net als Tahiti is ook Moorea bergachtig en wordt omgeven door een lagune. Moorea heeft echter een veel indrukwekkender skyline dan Tahiti. Het leven op Moorea verloopt in een veel langzamer tempo dan het leven op Tahiti. De stranden zijn weliswaar minder oogverblindend dan Bora Bora, maar het is wel hier - in het zand tussen de palmbomen - waar zich het échte eilandleven afspeelt.

Huahine | vakantie Frans Polynesië

Huahine

Omringd door koraalriffen

Bij een bezoek aan Huahine mag u zeker de ruïnestad Maeva niet missen, één van de belangrijkste tempelcomplexen in Polynesië. U kunt op het eiland ook jungle tochten maken door het met regenwoud begroeide binnenland of kanotochten door de lagune en mangrovebossen.

Le Tahaa Island Resort & Spa | vakantie Frans Polynesië

Tahaa

Vanilla eiland

Zodra u op Taha'a uit de boot stapt, wordt u bedwelmd door een zoete geur. Onmiddellijk herkent u de geur van vanille. Overal op het eiland staan de vanille orchideeën. De geur past bij de omgeving en de traditionele levensstijl van de Polynesische bewoners.

Kerk op Raiatea | vakantie Raiatea

Raiatea

Dichtbegroeide jungle en prachtige flora

Het eiland Raiatea is een vruchtbaar eiland met dichtbegroeide jungle en prachtige flora. De lagune bevat kleurrijke koralen en vissen. De Faaroa rivier op Raiatea is de enige bevaarbare rivier in Frans Polynesië. De Taputapuatea tempel is één van de belangrijkste tempels van Polynesië.

Maupiti | vakantie Frans Polynesië

Maupiti

Authentiek met prachtig koraal

Het wordt gevormd door een dode vulkaan (het hoofdeiland) die geheel omgeven wordt door lagune. Deze wordt weer omringd door een sliert koraaleilanden die op hun beurt weer worden omgeven door een rif. Het hoogste punt is Mont Teurafaatui (380 meter). Vanaf deze plek is het atol Bora Bora te zien.