Hiva Oa

Tempelruïnes en tiki-beelden

Hiva Oa is op één na het grootste eiland in de Marquesas. Het eiland behoort tot de zuidelijke groep. Het heeft een oppervlakte van 320 km². Er leven een kleine 2000 mensen op het eiland, die bijna allemaal in en om het hoofdplaatsje Atuona wonen. Het plaatsje is heel rustig, u vindt er een bank, postkantoor en enkele winkels.

Volgens het lokale scheppingsverhaal schiepen de goden de eilanden als hun woning, daarom dragen alle eilanden in de archipel namen die samenhangen met het bouwen van een huis. Hiva Oa betekent "lange nokbalk". Het lokale Polynesische dialect van Hiva Oa heet ook Hiva Oa.

Op het eiland Hiva Oa vindt u de graftombes van de schilder Paul Gauguin en zanger Jacques Brel. Beide brachten de laatste jaren van hun leven op het eiland door. Op het eiland bevindt zich een museum dat gewijd is aan Gauguin. Toen de schrijver Robert Louis Stevenson het eiland bezocht, schreef hij over het eiland dat het mooiste eiland was dat hij tot dan toe had bezocht.

Hiva Oa is nog steeds voor het grootste deel een ongerept eiland, prachtig begroeid met kleurige bloemen en met ondermeer de zeldzame sandalwood- en tiro-bomen (rozenhout). U kunt excursies maken naar de tempelruïnes en tiki-beelden van Tohua Upeke en Oipona, bij het nabij gelegen eiland Tahuata snorkelen en op het strand liggen of vanuit uw hotel wandeltochten maken door de omgeving.