Gambier Eilanden

Oester paradijs

De Gambier Eilanden vormen de meest afgelegen archipel van Frans-Polynesië. Op deze eilanden vindt u nog wilde oesters (soms met parels) en eet u vis die u zelf heeft gevangen.

In totaal bedraagt het landoppervlak van de Gambier Eilanden zo'n 31 km². Er wonen ca. 1.000 mensen, waarvan twee derde op het hoofdeiland Mangareva. Andere eilanden van de groep zijn Akamaru, Aukena en Taravai.

De meeste families in de Gambier archipel hebben een eigen eilandje; een parelwit strand, een hutje op palen in de zee en wat palmbomen in de tuin. De inwoners hebben geen privé-eiland omdat ze zo vermogend zijn, maar puur omdat dit het einde van de wereld is. De bergachtige eilanden worden omringd door prachtig koraalrif, dat bescherming biedt tegen de eindeloze Grote Oceaan. Het dichtstbijzijnde continent, op meer dan 8.000 kilometer afstand, is Zuid-Amerika.  

Missionarissen waren de eerste westerlingen die de Gambier Eilanden betraden. Hun preken zorgden ervoor dat de eilandbewoners toegewijde christenen werden. Op de mooiste plekjes van de eilanden zijn er dan ook kleine kerkjes te vinden. 

Ten tijde van de Nucleaire tests op Moruroa - 400 km verderop - diende Mangareva ook als logistiek steunpunt. Op Mururoa hield de Franse regering jarenlang haar nucleaire proeven. Buitenlanders mochten het gebied niet in. Pas sinds 1995 zien de bewoners van de Gambier eilanden weer westerlingen die met goede bedoelingen naar hun leefgebied komen.

 

Bereikbaarheid

Er komen vrijwel geen bezoekers in dit gedeelte van de wereld. Vanaf Tahiti is het vier uur vliegen. Air Tahiti verzorgt eenmaal per week vluchten naar de luchthaven Totegegie op Mangareva.

Verder weg van de bewoonde wereld kunt u bijna niet komen. De bevolking ontvangt u met open armen! Ze nemen u volledig op in hun leven en nemen u mee naar hun huis en hun favoriete visstek. Ze maken een barbecue voor u klaar en ze vertellen over hun leven. Hier bent u geen toerist, maar een medebewoner voor een week op één van de meest afgelegen plekken ter wereld.

De eilanden zijn paradijselijk, een tropische omgeving zonder drukkende hitte. Vrijwel de hele dag waait er een fris briesje. In de winter kan het zelfs fris zijn.

 

Activiteiten

Op het rif dat de eilanden omringt, wordt u afgezet op een motu, een klein eilandje die boven het rif uitsteekt. Veel families hebben hier een buitenhuisje, waar ze in het weekend naartoe gaan. Eten meenemen hoeft niet: dat wordt vers gevangen. Met een harpoen duikt u onder water tot er een flinke vis binnen bereik is. Enige doeltreffendheid en u heeft uw eigen avondeten gevangen.

De economie van de eilanden is gericht op landbouw en visserij. De meeste inwoners verdienen hun geld met de parelkwekerijen, die ze in het water uitzetten. Een klein stukje zeebodem en wat oesters. Met eindeloos geduld en complete toewijding helpen de eilanders de oesters om een parel te maken. Tijdens uw verblijf op de Gambier Eilanden maakt u het van dichtbij mee. De parelkwekerijen, de visvangst, de buitenhuisjes en het zorgeloze leven. Want de grootste parels van de Gambier archipel zijn haar inwoners, die u niet alleen onderdak bieden, maar zelfs volledig opnemen in hun leven.

Mangareva

Mangareva

Mangareva - Gambier Eilanden

Mangareva is het hoofdeiland van de Gambier eilanden. Het is een vrij kaal en heuvelachtig eiland, omringd door een fraaie lagune en koraalrif.