Beste reistijd Frans-Polynesië

Tips voor de beste periode

Het weer in Frans-Polynesië

Of u nu op zoek bent naar cultuur, een bijzondere verre reis of juist een actieve vakantie in de planning hebt: op reis wilt u goed weer.  Daarom is het handig om vooraf het actuele vooruitzicht voor Frans-Polynesië te bekijken om niet overvallen te worden door slechte weersomstandigheden. Wilt u weten wat het klimaat en de weersverwachting is in Frans-Polynesië? Hieronder vindt u de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, zodat u weet of u moet rekenen op regen of zonneschijn. Zo gaat u altijd voorbereid op reis. 

Beste reistijd voor Frans-Polynesië

De beste reistijd voor Frans-Polynesië is mei t/m oktober. Luisteren naar het geluid van regen op het dak van je strandhut is misschien even leuk, maar de hele dag? De Oost Pacifische Eilanden zijn in de zomer, november t/m april, niet alleen heet, maar ook erg nat. Voor een warme én droge vakantie kiest u voor de wintertijd mei tot en met oktober.

 Cyclonen kunnen zich alleen vormen in de regentijd, ze vormen zich meestal ten westen van de Noordelijke Frans-Polynesië, en bewegen dan in zuidelijke richting tot 15° zuiderbreedte, waarna ze in zuidoostelijke richting bewegen. Tijdens El Niño merkt men op dat de cyclonen in de buurt van de Noordelijke Frans-Polynesië richting Frans-Polynesië gaan. Dit geeft een scherpe daling van de regenval (tot 60%) op de zuidelijke eilanden, terwijl op de Noordelijke Frans-Polynesië de regenval met wel 200% kan toenemen. Tijdens de La Niña gebeurt het omgekeerde.

Gedurende bijna het hele jaar worden de Frans-Polynesië overheerst door passaatwinden, die het sterkst zijn gedurende de wintermaanden. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van 21° C tot 28° C, en is grotendeels afhankelijk van de huidige El Niño.

 

Feestdagen in Frans-Polynesië

In Frans-Polynesië gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede-Vrijdag, 1e en 2e Paasdag, 1e en 2e pinksterdag en 1e en 2e Kerstdag):

5 maart: Gospel Day
1 mei: Labour Day
in mei: Ascencion Day (Hemelvaartsdag)
29 juni: Internal Autonomy Day
14 juli: Bastille Day
15 augustus: Assumption Day (Maria Hemelvaart)
1 november: Alle Heiligen
11 november: Armistice Day (Wapenstilstandsdag)

Tijdens schoolvakanties en feestdagen dient u er rekening mee te houden dat veel inwoners van Frans-Polynesië zelf ook op reis gaan en dat het dan dus extra druk kan zijn in hotels, op tours en bij bezienswaardigheden. Bovendien zijn op feestdagen winkels en soms ook attracties gesloten.