Sigatoka

De levendige markt van Sigatoka

Sigatoka is de hoofdstad van de provincie Nadroga-Navosa. De stad ligt aan de monding van de Sigatokarivier, aan de zuidkust van het eiland. De plaats ontleent zijn naam aan de rivier, en is ontstaan op de plek waar rivier over een grote brug kan worden overgestoken. Bij de volkstelling van 1996 had het een inwonertal van 7940. Nadroga-Navosa is een van de veertien provincies van Fiji, in de divisie Western. De provincie heeft een oppervlakte van 2.385 km² en had in 1996 54.083 inwoners. Sigatoka zelf heeft 7.940 inwoners.

Van 1912 tot 1923 hadden de bananenplantages in de Sigatokavallei zwaar te lijden onder de Yellow Sigatoka, een bladschimmelziekte die bananenplanten aantast en die in die periode epidemische proporties aannam. Een nog schadelijker variant, de Zwarte Sigatokaziekte, werd hiernaar vernoemd.

Ondertussen vormt Sigatoka het centrum va de toeristische Coral Coast. Er is een levendige en kleurrijke markt (die het beste 's ochtend bezocht kan worden) en enkele indiase tempels. Ook zijn er supermarkten, restaurants (vooral de indiase zijn erg goed) en koffiebarretjes.

Hoogtepunten van Sigatoka Valley & Highlands

Bij Sigatoka kunt u de Sigatoka vallei landinwaarts volgen. In het binnenland van Viti Levu, ook wel de "Highlands" genoemd, vind u nog veel traditionele dorpjes met kleinschalige landbouw en plantages. De tijd lijkt hier stil te staan. De weg slingert omhoog en u komt langs bossen, regenwoud en tal van uitzichtpunten. Diep in de binnenlanden ligt een goudmijn, die u kunt bezoeken.

In de dorpjes in de vallei en in de "Highlands" ziet u nog veel traditionele huizen. De beste manier om een dorpje te bezoeken is door wat kava te kopen op de markt van Sigatoka, en deze als geschenk (tambua) te geven aan de "chief" van het dorp. Kava vormt altijd een goede gelegenheid voor de Fijiers om bij elkaar te komen in hun traditionele "meetinghouse" en een paar uur lekker rustig wat te praten en uit te rusten. Het beste doet u dit aan het eind van de middag.

De Sigatoka rivier heeft een lengte van ongeveer 115 kilometer. De rivier ontspringt in het midden van het eiland Viti Levu, aan de westkant van de Tomaniviberg, en stroomt in zuidwestelijke richting naar de Grote Oceaan, met aan de monding de stad Sigatoka. Ofschoon de rivier niet al te diep is, vormt het in sommige delen van het binnenland de voornaamste verkeersroute.

Tavuni Hill Fort

Bij het begin van de vallei, op 4km van Sigatoka, ligt een oud stenen fort (Tavuni Hill Fort) dat honderden jaren terug is gebouwd door Tonganezen, die destijds probeerden Fiji te veroveren. Het fort is een aantal jaren terug met hulp van UNESCO hersteld, en vormt één van de oudste historische bouwwerken in de Pacific.

Sigatoka Sand Dunes National Park

Ten westen van Sigatoka, aan de monding van de Sigatoka rivier, liggen hoge zandduinen. Dit is één van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in de Pacific, waar aardewerk is gevonden dat meer dan 3500 jaar oud is. Een display terplaatse legt het één en ander uit, maar voor het aardewerk zelf moet u naar het nationale museum in Suva.

In 2005 werd bekend dat bepaalde oeroude skeletten - die gevonden zijn bij de Sigatoka Sandunes (op het hoofdeiland Viti Levu) - ongeveer 3000 jaar oud zijn, waarschijnlijk toebehoren aan de eerste mensen die ooit op Fiji aankwamen. Hun oorsprong zou volgens dit onderzoek in het zuiden van China of in Taiwan liggen. Obsidiaan, een zeldzaam natuurlijk voorkomend vulkanisch glas uit Papoea-Nieuw-Guinea, werd eveneens op Sigatoka ontdekt. Volgens de theorie van proffessor Nunn - onderzoeker aan de University of the South Pacific - zijn sommige mensen ongeveer 7000 jaar geleden weggetrokken uit het zuiden van China of Taiwan om zich in Papoea-Nieuw-Guinea te gaan vestigen. Vandaar zouden ze vervolgens naar Fiji gemigreerd zijn. Deze eerste cultuur op Fiji wordt de Lapita cultuur genoemd, en ze moet volgens de professor ongeveer 2500 jaar oud zijn.

Sepeti Matararaba, een archeoloog van het Fiji Museum, zegt dat deze cultuur vooral in de buurt van de zuidkust gevestigd moet zijn geweest, omdat juist daar de meeste overblijfselen van aardewerk en potten zijn teruggevonden (wellicht dus van de Lapita cultuur). Daarnaast werden er ook primitieve juwelen ontdekt. Om tot de ontdekking van deze Lapita cultuur te komen, waren overigens meer dan 20 verschillende archeologische vindplaatsen nodig op Fiji.