Natadola Beach

De zandstranden van Natadola Beach

Natadola Beach is het mooiste zandstrand op Viti Levu. Het ligt aan de zuidwestkust van Viti Levu, en was lange tijd moeilijk bereikbaar. In 2008 is bij Natadole een groot modern resort gebouwd met een geasfalteerde toegangsweg vanaf de Queens Road, zodat het gebied nu goed toegankelijk is.

Accommodaties op Natadola Beach

Yatule Resort and Spa | Hotels Fiji

Yatule Resort and Spa

Yatule Resort & Spa biedt directe toegang tot het beroemde strand van Natadola en ligt op 30 minuten rijden van de Coral Coast en op 40 minuten rijden van de luchthaven Nadi.

Lapita People

Op 15 juli 2005 werd bekend dat in Bourewa, in de buurt van Natadola, 16 oeroude skeletten gevonden zijn. Daarbij werden ook potten gevonden die vermoedelijk uit 500 v.C. afkomstig zijn. Dr. Nunn suggereerde dat deze skeletten mogelijk de allereerste bewoners van Fiji waren, afkomstig uit 1200 v.C. "Lapita mensen waren de eerste mensen die naar Fiji kwamen, alsmede naar Vanuatu, Nieuw-Caledonië, Tonga en Samoa.

Deze mensen lieten bewijzen van hun aanwezigheid achter in de vorm van gedecoreerde aardewerken potten, aldus Dr. Nunn. Hij vermoedde eveneens dat deze eerste mensen waarschijnlijk waren gekomen vanuit Papoea-Nieuw-Guinea of de Salomonseilanden, gezien op deze eilanden dezelfde soorten potten werden teruggevonden, alsmede het obsidiaan in Papoea-Nieuw-Guinea. Wel is het zo dat de potten die in Fiji gevonden werden, veel minder uitgesproken gedecoreerd waren dan deze van de Salomonseilanden en Papoea-Nieuw-Guinea.

Dr. Nunn toonde op 9 november 2005 aan dat een stuk obsidiaan, dat in de buurt van Natadola ontdekt werd, origineel afkomstig zou zijn uit de obsidiaanmijn van Kutau Bao, op Talasea Peninsula (eiland New Britain) in Papoea Nieuw-Guinea, ongeveer 4.500 kilometer van zijn ontdekkingsplaats. Ondanks het feit dat dit vulkanisch glas wel degelijk bekend was in de Lapita cultuur, werd het er niet zo veel gebruikt. Het ontdekte stuk obsidiaan toonde echter wel sporen van "bewerking" en het moet in Fiji gekomen zijn net nadat de Lapita cultuur er zich gevestigd had. Dr. Nunn vermoedt dat obsidiaan wellicht als een soort van talisman of geluksbrenger werd gebruikt bij de Lapita mensen.Voor meer informatie over Viti Levu, gaat u naar: