Nadi

Een dagje struinen door Nadi stad

Nadi (uitgesproken als Nandi) is de op drie na grootste plaats van Fiji, maar heeft de grootste concentratie van hotels in Fiji. Net ten noorden van het plaatse ligt de internationale luchthaven van Fiji, Fiji International Airport. De stad ligt aan de westzijde van het hoofdeiland Viti Levu, temidden van een grote vruchtbare kustvlakte. Nadi telt ca. 45.000 inwoners, het vormt een multiraciale samenleving. Veel inwoners zijn van Indiase of Fijiaanse afkomst. Derhalve is Nadi een centrum voor het hindoeïsme en de islam. De Sri Siva Subramaniya tempel is een bekende locatie voor pelgrims.

Nadi werd in 1947 gesticht. In dat jaar richtte de overheid van Fiji een eigen "overheidsstation" op in het gebied. Al snel volgden kantoren van bedrijven. Op zich is het plaatsje Nadi voor de meeste toeristen niet heel bijzonder. De drukke winkelstraat oogt rommelig en is vaak verstopt met auto's. U vindt er tal van cafés en restaurantjes, supermarkten en zelfs enkele warenhuizen. Nadi vormt - vanwege de nabij gelegen luchthaven - voor de meeste bezoekers het begin of eindpunt van hun reis in Fiji. 7 km westelijk van Nadi ligt Denerau Island - een kunstmatig eiland met golfbanen, internationale luxe resorts, villawijken, een moderne jachthaven en een fraai winkelcentrum.

Nadi ligt aan de Nadi River, die vanuit het midden van Viti Levu naar de westkust stroomt. Er waren plannen om het stadscentrum van Nadi te verplaatsen naar Martintar vanwege het feit dat het huidige centrum erg gevoelig is voor overstromingen. Dit plan werd niet ten uitvoer gebracht daar het oude centrum al te sterk gevestigd was op de huidige locatie. Na de overstroming van 2012 is besloten de Nadi River iets te verleggen en beter te laten doorstromen. Nadi ligt in een kustvlakte die aan de noord- en oostzijde geflankeerd wordt door hoge bergen. Aan de zuidzijde liggen heuvels met langs de kust een aantal fraaie stranden, zoals bij Momi Bay en Natadola.

De voornaamste bron van inkomen voor de stad is het toerisme, gevolgd door de suikerrietproductie. Vanwege de ligging ten opzichte van het internationale vliegveld is Nadi de primaire aankomst- en vertrekplaats voor vliegtuigpassagiers. Nadi en Denerau hebben de grootste concentratie motels, hotels, resort van Fiji. Voor bezoekers die met een ochtendvlucht uit Fiji vertrekken, is een verblijf in Nadi voor de laatste nacht aan te raden. Ook vormt Nadi een gemakkelijke basis voor als u slechts enkele dagen in Fiji verblijft en er zelf op uit wil trekken met een huurauto. In de stad zelf vormen de winkelstraat, de marktplaats, de Handicraft Market en de Sri Siva Subramaniya Swami Temple de belangrijkste attracties. Buiten de stad zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de Garden of the Sleeping Giant, Sabeto Hot Springs and Mud Pool. Er kunnen dagexcursies worden gemaakt naar de tropische eilanden voor de kust of zeiltochten in Nadi Bay. Er worden in de omgeving van Nadi tal van aktiviteiten aangeboden, zoals Jet-Boat Rides, Fishing, Skydiving, golven en duiken.

Nadi International Airport

Ongeveer 9 kilometer van de stad ligt het Nadi International Airport, de grootste luchthaven van Fiji. De luchthaven heeft een moderne terminal, met restaurants, bars en taxfree winkels. Aan de westzijde van de luchthaven ligt de Seaplane Base, waarvandaan u met een watervliegtuig naar eilandresort kunt vliegen.

Op deze luchthaven worden zowel internationale vluchten als interislandvluchten uitgevoerd. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit.

  • Air Caledonie (naar Noumea [Nieuw-Caledonië])
  • Air New Zealand (naar Auckland [Nw.Zealand])
  • Air Marshall (naar Tarawa [Kiribati] en Majuro [Marshall eilanden])
  • Air Nauru (naar Nauru en Tarawa [Kiribati])
  • Air Pacific (naar Sydney, Brisbane en Melbourne [Australië], Auckland en Christchurch [Nw.Zealand], Los Angeles [USA], Apia [Samoa], Tongatapu en Vava'u [Tonga], Port Vila [Vanuatu] en Noumea [Nieuw-Caledonië])
  • Air Vanuatu (naar Port Vila [Vanuatu])
  • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
  • Solomon Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
  • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

Het hoofdkantoor van de Civil Aviation Authority van de Fiji-eilanden (CAAFI) is gevestigd in Nadi luchthaven in Nadi, evenals het hoofdkantoor van Fiji Airways (de nieuwe naam van Air Pacific). Ook het Onderhoud & Administration Centre van de nationale luchtvaartmaatschappij zijn op de internationale luchthaven van Nadi gevestigd.

Nadi International Airport heeft een eigen 18 holes golfbaan, die erg populair is bij zowel bezoekers als expats. De bijna 6000 meter (70-par) lange golfbaan is fraai aangelegd aan de achterzijde van de luchthaven en biedt een prachtig uitzicht op de baai en tropische eilanden voor de kust. Elke zaterdag bent u van harte welkom om deel te nemen aan de club wedstrijden. Het clubhuis is voorzien van een bescheiden bar, restaurant en beachbar.

Hoogtepunten van Nadi

Nadi Downtown Nadi Town is één van de beste plaatsen in Fiji om te winkelen voor souvenirs of een lokaal restaurant uit te proberen. In de 1 km lange hoofdstraat vindt u een aantal "Handicraft" zaken, waar Fijiaans houtsnijwerk wordt aangeboden. Ook zijn er tal van kledingzaken, electronicazaken, banken en internet cafees. Wat restaurants betreft zijn er tal van Indiase eethuisjes waar u allerlei heerlijke curries kunt uitproberen. Er is dagelijks een Handicraft Market in één van de zijstraten en op de "Produce Market" ziet u de groenten, het fruit en de vis en schelpdieren van de omgeving - die hier dagelijks worden verhandeld.(Adres: Main Street / Koroivulu Ave, Nadi)

Sri Siva Subramaniya Swami Temple
De Sri Siva Subramaniya Swami Temple is de grootste hindoetempel van het zuidelijk halfrond. Het is vanuit cultureel en architectonisch opzicht een heel bijzonder bouwwerk. Het eerste deel van de Sri Siva Subramaniya tempel is gewijd aan de Hindu-god Murugan, wiens standbeeld speciaal werd vervaardigd in India. Het tweede deel van het complex wordt gevormd door de Ganesh tempel. Het derde deel is de Meenakshi en Shiva tempel. De traditionele Dravidische architectuur van de tempel komt zelden voor buiten India. De tempel werd geheel gebouwd volgens ontwerpen, die duizenden jaren oud zijn.

Ook de zeer verfijnde beelden en indrukwekkende plafondschilderingen in de tempel zijn heel fraai en kleurrijk. De godenbeelden werden gemaakt door de beste ambachtslieden op dit gebied, die speciaal hiervoor uit India naar Fiji overkwamen. De lengte, gewicht, en de breedte van elk ontwerp heeft een specifieke religieuze betekenis en de belangrijkste ruimtes van het gebouw zijn volledig afgestemd op de grootte van het godenbeelden, zodat de juiste atmosfeer ontstaat tijdens het gebed.

De Sri Siva Subramaniya Swami Temple staat aan het begin (zuidzijde) van Main Street, net buiten de drukte van de winkelstraat. De vredige hindoeïstische tempel met z'n levendige en kleurrijke vormen contrasteert sterk tegen de dramatische bergachtige achtergrond.Bij een wandeling rondom de belangrijkste tempel ziet u de verschillende vormen van de hindoeïstische god Shiva. Alle incarnaties geven uitdrukking aan die Allerhoogste godheid. In de Murugan tempel wordt de Murugan god vereerd. Hij is de beschermer van de natuur - en de moessonregens meer in het bijzonder.Festivals - zoals Karthingai Puja (maandelijks), Panguni Uthiram Thiru-naal (april) en Thaise Pusam (januari) - trekken Hindoeïsten uit de hele wereld. Bij de tempel worden dan banaan, smash een kokosnoot geofferd. Tijdens het branden van kamfer ontvangen Hindoeïsten de zegen van de priester. In de weekenden wordt de tempel gebruikt voor trouwerijen.

Bezoekers zijn van harte welkom in de tempel, zolang ze de rust en zeden met respect betrachten. Bij het betreden van de tempel dient u uw schoenen uit te doen en het meenemen van alcohol of niet-vegetarisch eten is niet toegestaan.(Adres: Main Street, Nadi; geopend: dagelijks van 5am - 8pm; toegang: 3,50 FJD)

Sabeto Hot Springs and Mud Pool
Ten noorden van Nadi - in de jungle-achtige Sabeto River Valley - kunt u een heerlijk thermaal bad nemen. Het warme zwavelhoudende water heeft een helende werking. De beste ervaring heeft u aan het einde van de dag, als de lucht afkoelt. Welliswaar is er er eenvoudige kleedruimte en een buitendouche, maar verder zijn de thermale baden nog eenvoudig en zonder luxe, maar daarom misschien juist wel extra interessant.(Adres: Wailoko Road - voorbij de Garden of the Sleeping Giant - in Waikataka, Nadi; geopend: 8am - 5pm; toegang 5,00 FJD)

Sleeping Giant
Deze berg domineert het landschap aan de westzijde van Natadola Beach. Natadola Beach is het mooiste zandstrand op Denarau Island.

Ten westen van Nadi ligt een kunstmatig eiland, waar sinds de jaren '80 een aantal grote hotelresorts met golfbanen zijn verrezen. Ondertussen is er ook een villadorp gebouwd met een jachthaven (Marina) en modern winkelcentrum. De hotelresorts op Denerau Island zijn zeer luxe en beschikken elk over een eigen strand. Voor meer informatie over van Viti Levu, ga naar: