Reisinformatie Fiji

Praktische informatie voor uw rondreis Fiji!

Accommodatie in Fiji

 

Fiji heeft accommodaties voor elke smaak en budget. Van de luxe resorts bij Nadi tot eenvoudige bungalows op de meest afgelegen eilanden. Van kleine hotels tot enorme resorts, waar luxe tot een kunst verheven is. Op Fiji is accommodatie in overvloed aanwezig, al doet u er goed aan om in het hoogseizoen ruim op tijd te reserveren. Sommige resorts richten zich specifiek op pasgetrouwden op huwelijksreis. Andere resorts laten geen kinderen toe, of richten hun amusement juist op de allerkleinsten.

Ambassade en consulaat in Fiji

Fiji heeft geen ambassade in Nederland. Er staat wel een ambassade in Brussel.

Adres: Square Plasky 92 -94, 1030 Brussel
Telefoon: +32 2 7369050
Fax: +32 2 7361458
Email: info@fijiembassy.be

Nederland heeft geen ambassade op Fiji, maar wel een consulaat. Dat consulaat staat in Suva.

Adres: Cromptons, Suite 10 (Queensland Insurance Centre), G.P.O. 300, Suva
Telefoon : +679 3301499
Fax: +679 3301618
E-mail: cromptons@connect.com.fj

Ambulance in Fiji

Per regio en eiland zijn er andere telefonische alarmnummers. Op Viti Levu kunt u 911 bellen voor een ambulance. Raadpleeg de hoteldirectory.

Autorijden in Fiji

Uitsluitend op Viti Levu, Vanua Levu en Taveuni zijn huurauto's beschikbaar. Het hoofdeiland Viti Levu is zeer geschikt om per huurauto te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen langs de kustweg, die geheel om het eiland heenloopt. Er is links verkeer op de Fiji eilanden, de wegen zijn overigens zeer rustig. Rijdt voorzichtig, vaak lopen dorpsbewoners en vee over de weg. Vermijd rijden in het donker. De wegen in Fiji zijn in slechte staat en veel automobilisten houden zich niet aan de regels. Vooral 's avonds lopen veel mensen en dieren over de weg.

We kunnen huurauto's voor u reserveren op de eilanden Viti Levu, Vanua Levu en Taveuni (huurtarieven en voorwaarden zijn beschik-baar op aanvraag). Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat. U mag een huurauto niet meenemen op een ferry.

Banken in Fiji

Er zijn banken gevestigd - zoals de ANZ bank en de Westpac bank - in de grotere plaatsen op Viti Levu (Suva, Nadi, Sigatoka en Lautoka) en in de hoofdplaatjes op Vanua Levu, Taveuni. De meeste banken hebben ook een geldmachine (ATM). De banken hebben de volgende openingstijden:

ma - do: 9.30 - 15.00 uur
vr: 9.30 - 16.00 uur

Ook in de luchthaventerminal van Nadi vindt u in de aankomsthal een ATM.

Belasting in Fiji

Op goederen en diensten wordt op in Fiji een omzetbelasting van 15% geheven ("GST" = Goods and Service Tax). Deze belasting wordt, ook bij uitvoer van artikelen, niet gerestitueerd.

Betaalmiddelen in Fiji

Het betaalmiddel in Fiji is de Fiji Dollar (FJD). Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 FJD. Er zijn munten van 1, 2, 5, 10, 20 en 50 cents alsmede 1 dollar. Euro's en andere buitenlandse valuta, alsmede travellercheques, kunnen bij de banken (ANZ en Westpac) op Viti Levu worden omgewisseld. De banken zijn geopend van 9.00 tot 15.00 uur op maandag tot en met vrijdag. Op de luchthaven van Nadi is een 24 uurs geldwisselservice beschikbaar (na de immigratiedienst in de aankomsthal). De meeste hotels accepteren creditcards (Visa, Mastercard, Dinerscard en American Express). Op Viti Levu kunt u met een pinpas geld opnemen bij de geldautomaat.

Binnenlandse vluchten in Fiji

Het transport tussen de eilanden wordt uitgevoerd met Pacific Sun (onderdeel van Air Pacific). Deze maatschappij heeft een zeer uitgebreid routenet en vluchtschema. Turtle Airlines vliegt op charterbasis tussen de eilanden met watervliegtuigen. Islandhoppers doet hetzelfde met helicopters. Bij de binnenlandse vluchten tussen de eilanden gelden vaak strenge gewichtsregels, bijv. max. 10 kg. Onze agenten ter plaatse zijn desnoods bereid eventuele overbagage tijdelijk te beheren. Wilt u van deze service gebruik maken, meldt dit dan direct bij aankomst aan de agent of zo spoedig mogelijk daarna. U mag over het algemeen 1 stuk handbagage van niet al te grote afmeting in de cabine meenemen.

Camping in Fiji

Kamperen is op de Fiji eilanden alleen op bepaalde plaatsen en met toestemming van de grondeigenaar of het nabijgelegen dorp toegestaan. Goede en veilige campings ontbreken. Daarom raden we kamperen op de eilanden af.

Criminaliteit in Fiji

In de grote steden zoals Suva is de laatste jaren een stijging in criminaliteit te zien. Overvallen en diefstal komen regelmatig voor, waarbij buitenlanders en toeristen soms het doelwit zijn. Mijd de achterbuurten van Suva. In de grotere steden (Suva, Nadi en Lautoka) is het aantal zakkenrollers gestegen, vooral op markten en bij nachtclubs. Let dus goed op uw eigen veiligheid.

Duty Free in Fiji

Planten, fruit, honden, katten, gevaarlijke goederen en drugs mogen niet geïmporteerd worden. Het is toegestaan om 200 sigaretten òf 50 sigaren òf 250 gram tabak; 2 liter sterke drank of twee liter wijn (boven 18 jaar); 50g parfum en 250ml eau de toilette in te voeren.

Electriciteit in Fiji

De electriciteit op de Fiji eilanden is 240V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolig, identiek aan die in Australië en Nieuw-Zeeland. Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adaptor of wereldstekker nodig.

Entertainment / Nachtleven in Fiji

Bij de grotere hotels wordt meestal 1x per week een Lovofeest georganiseerd. Ook vuurdansen (traditie van Beqa), zang en andere dansen worden opgevoerd. Vrijdagavond is "islandnight', de uitgaansavond waarbij de discotheken tevens druk bezocht zijn door de lokale jeugd.

Eten / Drinken in Fiji

In Fiji hebben de meeste grotere hotels een keuze aan restaurants. Daarnaast vindt u in Nadi, Suva en Lautoka ook fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizaria's en Aziatische restaurants). Er zijn hier een groot aantal uitstekende restaurants voorhanden. Met name visspecialiteiten zijn hier het uitproberen waard. De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is doorgaans informeel "Casual", alhoewel in de chique restaurants in resorts soms avondkleding wordt gewaardeerd. Buiten de grotere steden en op de buiteneilanden bent u aangewezen op het restaurant van uw accommodatie.

De Fiji kookstijl is vaak gebaseerd op het smoren van vlees en groente in kokosmelk (lolo). In de lokale gerechten wordt vaak cassave en dalo verwerkt. De grondoven (lovo) is bij toeristen bijzonder populair. Op gloeiend heet gestookte stenen wordt een in bananebladeren ingepakte haché van vis, vlees, groente en fruit in enkele uren gaargesmoord. De maaltijd wordt vaak met dans, zang en vuurwerk opgediend. Het drinken van Kava is in Fiji net zo gewoon als het drinken van koffie in Nederland. Kava is de wortel van een peperplant, waarvan het extract een verdovende werking heeft.

Het nachtleven op Fiji is kleinschalig en relaxed. Een aantal hotels organiseren Meke (feest) avonden, en Lovo (grondovenmaaltijd) avonden. Bij sommige hotels worden firewalking demonstraties gegeven door mannen van Beqa Island. Een groot aantal hotels hebben nachtclubs en disco's.

Feestdagen in Fiji

Op de Fiji eilanden gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede-Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

 • Laatste maandag in mei Ratu Sekuna day
 • Vrijdag in midden juni Queen Elizabeth's Birthday
 • Laatste zaterdag in juli Constitution day
 • 2e maandag in october Fiji day

 

Daarnaast wordt de geboortedag van profeet Mohammed, de geboortedag van Prince Charles en het Diwali (Hindu festival) gevierd (oct - nov).

Nieuwjaarsdag wordt uitgebreid gevierd in Fiji. De festiviteiten duren soms wel enkele weken. Alles vindt voornamelijk op straat plaats: er wordt gedanst op het oorverdovende geluid van trommels, vuurwerk en gezang. In Suva vindt de jaarlijkse straatparade plaats, waarbij alle inwoners zich uitbundig aankleden om het nieuwe jaar in te luiden. Het feest rond Oud en Nieuw in Fiji is het grootste feest in de Pacific.

De militairen die op dit moment de macht hebben in Fiji verbieden het vieren van Youth Day en Ratu Sir Lala Sukuna Day. Tijdens Ratu Sukuna Day vierden de bewoners van Fiji de geboortedag van Ratu Sir Sukuna, de 'vader' van het moderne Fiji. De festiviteiten duurden een week lang, met aandacht voor de sociale en politieke situatie in Fiji. De president hield traditiegetrouw een belangrijke speech op de laatste dag van de week festiviteiten. Nu is de viering dus verboden door de machthebbers, die menen dat de vrije dagen beter gebruikt kunnen worden om te werken.

Festivals en evenementen in Fiji

In Fiji worden een groot aantal regionale festivals georganiseerd. Naast de onderstaande 3 zijn er nog vele Indiase festivals.

 • Mbula Festival in Nadi: juli
 • Hibiscus Festival in Suva: augustus
 • Sugar Festival in Lautoka: september
 • Diwali Hindoe Festival: november

 

Hoewel het Diwali festival van origine alleen door de hindoes in Fiji werd gevierd, is het feest ter ere van de god Lakshmi inmiddels uitgegroeid tot een nationale feestdag. Ook niet-hindoes vieren het Diwali. Er wordt feest gevierd met luide muziek en kleding in felle kleuren. Hindoes maken zoetigheden die bij Diwali horen en nodigen hun familie uit om van heinde en verre naar hun huis te komen.

Fooi in Fiji

In Fiji is het geven van een fooi ongebruikelijk. Service en belasting zijn over het algemeen inbegrepen bij de prijs.

Fotografie in Fiji

De eilanden zijn zeer fotogeniek. Indien u dia's maakt kunt u deze het beste vanuit Nederland meenemen. Foto- en video-apparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar voor vergelijkbare prijzen als in Nederland. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft. In Vanuatu heeft u veel gelegenheid om onderwaterfoto's te maken. Houdt u er rekening mee dat onderwaterfotografie speciale eisen stelt aan uw apparatuur. Koop liever een voordelige wegwerp-camera dan experimenteren met uw dure camera. Op Viti Levu zijn er een aantal winkels waar u uw fotorolletje kunt laten ontwikkelen.

Gezondheid in Fiji

Er gelden voor Fiji geen bijzondere risico's voor uw gezondheid. Als u gewoon goed gezond bent, dan hoeft u doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

In Fiji komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golf in Fiji

Er is op Fiji uitstekende gelegenheid tot het spelen van golf. De 18-holes banen bij het Sheraton Denarau hotel, bij Pacific Harbour en bij Suva zijn banen van wereldklasse. Ook tal van hotels bieden golf gelegenheid.

Immigratie / Douane in Fiji

Bij binnenkomst van de Fiji-eilanden wordt voor EU burgers voor een toeristisch verblijf van max. 3 maanden een geldig paspoort verlangd, dat nog ten minste 3 maanden geldig is bij aankomst, een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card"' met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen, zie ook bijlage 25 (paspoort en visum vereisten).

Bij aankomst op de Fiji eilanden wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kennen de Fiji eilanden strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Fiji

Nadi Airport ligt 8km buiten Nadi aan de westzijde van het eiland Viti Levu. Op deze luchthaven worden zowel internationale vluchten als interislandvluchten uitgevoerd. De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

 • Air Caledonie (naar Noumea [Nieuw-Caledonië])
 • Air New Zealand (naar Auckland [Nw.Zealand])
 • Air Marshall (naar Tarawa [Kiribati] en Majuro [Marshall eilanden])
 • Air Nauru (naar Nauru en Tarawa [Kiribati])
 • Air Pacific (naar Sydney, Brisbane en Melbourne [Australië], Auckland en Christchurch [Nw.Zealand], Los Angeles [USA], Apia [Samoa], Tongatapu en Vava'u [Tonga], Port Vila [Vanuatu] en Noumea [Nieuw- Caledonië])
 • Air Vanuatu (naar Port Vila [Vanuatu])
 • Qantas (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])
 • Solomon Airlines (naar Honiara [Salomon Eilanden])
 • Virgin Australia (naar Brisbane, Melbourne en Sydney [Australië])

 

Bij Suva aan de oostzijde van Viti Levu ligt Nausori Airport (20 km ten oosten van de stad). Naast binnenlandse vluchten vertrekken vanaf hier ook internationale vluchten naar Tonga, Samoa en Kiribati. Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Vanaf Amsterdam moet u rekening houden met een totale reistijd van minstens 24 uur, via Los Angeles.

Internationaal vertrek in Fiji

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit Fiji is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting ("Airport Departure Tax") bedraagt momenteel fj$150 per persoon. Deze heffing is reeds inbegrepen in de reissom van vooraf gekochte tickets. U hoeft dus ter plaatse geen "Airport Departure Tax" meer af te rekenen. Deze regels kunnen wijzigen, zie bijlage 24 (airporttax).

Internet in Fiji

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. op luchthavens, hotellobby's, bij Starbuck, etc...). Als u ook onderweg wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (zoals Telstra en Vodaphone). Langs de hoofdroutes en in de meeste plaatsen is de mobiele ontvangst goed.

Kleding in Fiji

Voor een bezoek aan Fiji kunt u het beste lichte zomerkleding meenemen. Vooral katoenen kleding is uitermate geschikt voor overdag. Bij een bezoek aan een lokaal dorp stellen de inwoners het op prijs als u zich niet in badkleding laat zien. Neemt u een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Fiji kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Fiji

Fiji heeft gedurende het gehele jaar een aangenaam en zonnig klimaat. De maanden april t/m november zijn het droogst en koelst, met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celcius. De maanden december t/m maart vormen de natte tijd, de temperatuur ligt dan iets hoger (tussen 20 en 30 graden Celcius) en er bestaat een geringe kans op hevige storm. Met name aan de noordoostzijde van Viti Levu valt in deze periode veel regen. Ook aan de zuidwestzijde en op de overige eilanden is de luchtvochtigheid in deze periode hoger, maar een continue passaatwind maakt het toch aangenaam.

Medische hulp in Fiji

Ziekenhuizen in Suva, Nadi en Lautoka op Viti Levu bieden 24 uur medische noodhulp. Buiten deze steden en op de buiteneilanden vindt u alleen doktersposten voor EHBO.

Politie in Fiji

Per regio en eiland zijn er andere telefonische alarmnummers. OP Viti Levu kunt u het alarmnummer 911 bellen. Raadpleeg de hoteldirectory.

Religie in Fiji

Er zijn vele geloofsovertuigingen aanwezig in Fiji (o.a. protestant en katholiek, maar ook hindu en moslim). U bent van harte welkom in de kerkjes om een dienst bij te wonen.

Souvenirs in Fiji

Houtsnijwerk, kava, katoenen pareo's, sieraden van (parelmoer)schelpen en strohoeden zijn de belangrijkste souvenirs die u hier vindt.

Stranden in Fiji

Op de Mamanuca, Yasawa en Lau eilanden vindt u schitterende witte stranden. Op Viti Levu treft u ook mooie stranden aan langs de Coral Coast en bij Raki Raki. Bij laagwater wordt de lagune echter op sommige plaatsen erg ondiep. Ook bij Taveuni, Kadavu en op Vanua Levu zijn mooie stranden te vinden.

Taal in Fiji

De lokale taal in Fiji is het Engels, Fijiaans en Hindustaans. Engels is de officieële taal, die door vrijwel alle inwoners wordt gesproken. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.

Fijisch is een Austronesische taal, en daarbinnen weer een Malayo-Polynesische taal die voornamelijk op Fiji (vooral op het eiland Vanua Levu) wordt gesproken. Er zijn rond de 350.000 mensen die het Fijisch als moedertaal spreken, en verder 200.000 mensen die het als tweede taal spreken. Het is ook één van de officiële talen op Fiji (naast het Engels en het Hindoestani). Er gaan zelfs stemmen op om het de enige 'nationale taal' van Fiji te maken.

Het Fijisch is een zogenaamde VOS-taal: in een zin komt het werkwoord eerst, dan het lijdend voorwerp en dan pas het onderwerp. Dus een zin als Jan slaat Piet wordt dat Slaat Piet Jan.

Fijisch Hindoestani (ook bekend als Fijisch Hindi) is een Indo-Arische taal, die wordt gesproken door de meerderheid van de Indiase bevolking op de Fiji-eilanden. Tegenwoordig wordt de taal gesproken door circa 460.000 mensen. Zij zijn afstammelingen van mensen die ooit uit de staten Uttar Pradesh en Bihar waren verbannen en op Fiji als dwangarbeiders tewerk werden gesteld. De taal is grotendeels gebaseerd op vooral het Awadhi en tevens het Bhojpuri, maar is ook beïnvloed door andere Indische talen, het Engels en het (Austronesische) Fijisch.

De taal heeft enkele unieke kenmerken waarmee het zich onderscheidt van het Awadhi op het Indiase schiereiland, ook al kunnen de sprekers van de twee talen (of dialecten) elkaar onderling wel verstaan. Fijisch Hindoestani wordt door bijna de gehele Indiase gemeenschap, 38,1% van de bevolking van Fiji, gesproken.

Taxi's in Fiji

Op zowel Viti Levu, Vanua Levua als Taveuni rijden taxi's. Het eenvoudigst kunt u vooraf de receptie van uw hotel een taxi laten reserveren. Er gelden vaste prijzen, afhankelijk van de gereden afstand. 's Avonds en 's nachts geldt voor taxi's een duurder tarief. U dient vooraf een prijs af te spreken, meters ontbreken of zijn meestal buiten werking.

Telefoneren in Fiji

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht automatisch telefoneren tussen Nederland en Fiji. Op de postkantoren zijn meestal telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Op Viti Levu zijn deze faciliteiten te vinden in het postkantoor van Suva, Nadi, Lautoka en Sigatoka. Het postkantoor is open van maandag t/m vrijdag van 7 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags. Voor bellen vanuit telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig (te koop bij meeste hotels en postkantoren). Het internationale toegangsnummer van Fiji is 679.

De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken op Fiji (aan de zuid en westzijde) en op Vanua Levu (bij Labasa en Savu Savu) prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van Vodafone.

Transfer in Fiji

Bij aankomst verzorgt onze agent Rosies Tours de transfers. De transfer wordt uitgevoerd in een moderne minibus. Bij aankomst op de luchthaven wordt automatisch met de transfer een begroeting uitgevoerd. Een medewerker van onze agent staat met een naambordje op u te wachten. Bij aankomst wordt onze voucher omgewisseld voor lokale vouchers en tickets.

Transport in Fiji

De afstanden op het hoofdeiland zijn nog behoorlijk groot. Van Nadi airport naar de hotels aan de Coral Coast is 80 tot 100 km, minstens 1 uur rijden.

Op Viti Levu en op Vanua Levu rijden publieke bussen rond. De busdiensten worden door privé ondernemingen gedreven. De bussen hebben meestal alle ramen openstaan, zijn vaak overvol en maken veel stops waardoor de rit van Nadi naar Suva 5 tot 6 uur in beslag kan nemen. Er wordt gestopt bij vaste haltes (busstop), in- en uitstappen buiten de aangegeven haltes is niet mogelijk. U betaalt de chauffeur bij instappen.

Tijdzone in Fiji

Het tijdverschil met Nederland bedraagt 11 uur (in NL winter) of 10 uur (in NL zomer). De Fiji eilanden liggen op het oostelijk halfrond, 's ochtends in Nederland (bijv. in de zomer om 8.00 uur) is dus dezelfde dag 's avonds op de Fiji eilanden (18.00 uur).

Uitgaven in Fiji

Het prijsniveau ligt op Nederlands niveau. Lokale producten, zoals vis en tropisch fruit zijn voordeliger, geïmporteerde waren, zoals koffie, worstjes en sterke drank, zijn duurder.

Water in Fiji

Kraanwater is op Fiji bijna overal veilig te drinken. Voor de veiligheid adviseren we u echter uw drinkwater te koken of flessen bronwater te kopen.

Winkels in Fiji

Kleurrijke Polynesische kleding, schelpsieraden en beroemde zwarte parels zijn specifieke souvenirs die te koop zijn. In Suva en in Nadi en op de luchthaven vindt u in de winkels een ruim aanbod aan bijv. kleding, sportartikelen, parfums en medicijnen. Ook bij de luxere hotels vindt u winkels. Er zijn moderne supermarkten met een uitgebreid assortiment aan kruidenierswaren. Op de buiteneilanden hebben de winkels een beperkt assortiment. De winkels zijn van maandag tot en met vrijdag open van 08.00-17.00. Sommige winkels sluiten tussen de middag. Ook op zaterdagochtend zijn de winkels open (8.00-12.00 uur). In Suva, Nadi en Sigatoka zijn kleurrijke maar rustige markten.

Zonnebrand in Fiji

In de tropen is het onverstandig op het heetste deel van de dag in de zon te gaan liggen. Net na aankomst dient u ook voorzichtiger te zijn met het zonnebaden. Draag bij voorkeur een hoofddeksel als u in de zon loopt. Een goede zonnebrandmelk met een beschermingsfactor die is afgestemd op uw huid mag u zeker niet vergeten.