Yadua Taba

Staat bekend om de gekamde Fiji leguaan

Yadua Taba is een vulkanisch eiland in de Vanua Levu eilandengroep in Fiji. Het heeft een oppervlakte van 7 km² en een hoogte van maximaal 100 meter. Het eiland is (samen met Monuriki eiland in de Mamanuca's) de enige plaats ter wereld waar de gekamde fiji leguaan voorkomt. De populatie is redelijk stabiel en wordt onderhouden door de Fijian National Trust.

De gekamde fiji leguaan (Brachylophus vitiensis) is een hagedis uit de familie leguanen. Het dankt zijn naam aan de hoge kam van anderhalve centimeter lange stekels op de rug en nek. De kam is bij de andere soorten aanmerkelijk lager. De kleur is helder groen tot grasgroen, de mannetjes hebben aantal dun zwartomzoomde witte dwarsbanden op de rug, die bij de vrouwtjes ontbreken. Wanneer het dier verstoord wordt of geïrriteerd raakt verandert de kleur in korte tijd van lichtgroen naar zwart, wat een spectaculair gezicht is.

De gekamde fiji leguaan is een van de drie soorten fiji leguanen uit het geslacht Brachylophus, die endemisch zijn in Fiji. De leguaan heeft een zeer klein verspreidingsgebied en komt alleen voor op een paar eilanden van Fiji, onder andere op Yadua Taba en Monuriki. Ondanks de hier redelijk stabiele populatie is het de enige plaats ter wereld waar de leguaan voorkomt.