Taveuni

Met het ene been op maandag en het andere op dinsdag staan

Het bergachtige Taveuni, dat onderdeel is van de noordelijke eilandengroep, heeft een landoppervlak van 435 km² groot. Het is daarmee het derde eiland van Fiji in omvang. Het hoogste punt is 1230 m. Taveuni heeft de bijnaam "Garden Island".

Het ruige bergachtige binnenland is met een dicht regenwoud begroeid, maar aan de omtrek vindt u prachtige witte zandstranden. Het is één van de mooiste en aangenaamste tropische eilanden in de Pacific. Overal op het eiland ziet u mooie en soms zeldzame tropische bloemen in het wild groeien. Er leven hier meer vogelsoorten dan op de meeste andere plekken in de Pacific. U ziet er honderden watervallen, bergmeertjes, snelstromende riviertjes, grotten, steile zeekliffen, blowholes en traditionele dorpjes.

Vanaf de luchthaven, aan de noordkant, loopt er een verharde weg langs de westkust en deels langs de oostkust. Er liggen enkele kleine resorts op het eiland en enkele zeer exclusieve resorts op aparte eilandjes voor de noordoostkust. Taveuni is alleen per vliegtuig te bereiken (vanaf Nadi ca. 1½ uur vliegen). Voor de oostkust van Taveuni liggen een aantal paradijselijke eilanden, zoals Qamea, Matagi en Laucala. U kunt ze per boot bereiken vanaf Thurston Point.

Accommodaties op Taveuni

Matangi Island Resort | hotels Fiji

Matangi Island Resort

Gelegen op het privé-eiland Matangi. De afgelegen baaien en de tropische vegetatie zorgen voor een echte Zuidzee ervaring.

Paradise Taveuni | Hotels Fiji

Paradise Taveuni

Het Paradise Taveuni Resort ligt direct aan het heldere blauwe water aan de Somosomo Strait. Zwemmen en snorkelen is het hele jaar mogelijk.

Sau Bay Resort & Spa | accommodatie Taveuni

Sau Bay Resort & Spa

Gelegen op Taveuni. Exclusief privé resort vlakbij Rainbow Reef - afgelegen met eigen duikcentrum

International Dateline

Wat heel bijzonder is, is dat Taveuni één van de weinige eilanden is waar de 180 graden meridiaan precies overheen loopt (een display bij het Garden Island Resort geeft de precieze plek aan). Dit is echter slechts de theoretische datumgrens, de 180°OL of WL meridiaan loopt namelijk dwars door het eiland heen. In de praktijk ligt de datumgrens - om praktische redenen - meer oostelijk. Toch ligt er een zichtbare lijn, die vooral de functie van toeristische trekpleister heeft. Een toerist kan met zijn ene been op maandag en zijn andere been op dinsdag staan. Bijzonder!

Hoogtepunten van Taveuni

Tavoro National Park & Boma Falls

Aan de oostkant van Taveuni ligt het Tavoro National Park, een beschermd natuurpark waar u schitterende wandeltochten kunt maken en de prachtige Bouma Falls kunt zien.

Waitavala Falls & Lake Tagimoucia

Aan de westkant van Taveuni ligt de "Waitavala Waterslide", een natuurlijke glijbaan over de gladde rotsen. Midden op het eiland, in de bergen op een hoogte van ruim 800 meter ligt het Lake Tagimoucia. Dit kratermeer heeft een unieke flora en er groeien hier planten en bloemen die nergens anders op de wereld voorkomen.

Rainbow Reef en Somosomo Straight

Maar wat Taveuni echt uniek maakt, ligt onder water voor de kust van het eiland. De koraalriffen voor de westkust van het eiland zijn zo kleurrijk en gevarieerd, dat de bekende onderwaterfilmer Jacques Cousteau dit rif als één van de allerbeste duiklokaties ter wereld beschouwde. Het "Rainbow Reef", zoals dit rif wordt genoemd, is een steile koraalmuur met vooral zachte koralen. Het rif heeft zich hier zo uitbundig kunnen ontwikkelen ten gevolge van twee grote oceaanstromingen die hier tegen elkaar botsen. Vanwege de voedselrijkdom rond het rif, is hier ook een druk onderwaterleven gade te slaan van kleine en grote vissen.

De noordelijke regio van Fiji wordt ook wel de wereldhoofdstad van het zachte koraal genoemd. Fiji heeft ongeveer 10.000 vierkante kilometer rif, met ruim 300 verschillende soorten koraal. In de Fiji Barrier Reef Eco Region wordt deze kwetsbare zeebegroeiing sinds 1977 actief beschermd. Tussen de eilanden Vanua Levu en Taveuni vaart u over de Somosomo strait. Bij de zogenaamde Gele Tunnel duikt u van de boot. Tussen geel koraal daalt u langzaam dieper in het warme water.

De sterke stroming zorgt ervoor dat de zachte koralen - met hun flexibele skelet - genoeg voedingsstoffen ontvangen. Tussen zeewaaiers, knalblauw en gele aaltjes laat u zich meevoeren richting de Grote Witte Muur. Duikers over de hele wereld kennen deze 61 meter diepe, witte afgrond. Eigenlijk heeft de bedekking van zacht koraal een lichte lavendelkleur, maar de diepte geeft de muur een witte glans. Eenmaal dichtbij het koraal aangekomen, ontdekt u tientallen kleurtinten en felgekleurde zeediertjes.

Fiji staat bekend om zijn heldere water met ver zicht en duikmogelijkheden gedurende het hele jaar. De gemiddelde temperatuur schommelt het hele jaar tussen de 24 en 30 graden, de zichtbaarheid kan reiken tot 46 meter. Het aantal duikplekken beperkt zich niet tot de Gele Tunnel en Grote Witte Muur. In het kleurrijke "Rainbow Reef" of bij de Zachte Koraal Grot bent u in een nieuwe onderwaterwereld. Een zeeschildpad deint met u mee in de stroming, in de verte vliegen een paar Manta roggen langs en nog iets later spot u de eerste haai.

Thurston Point

Thurston Point is een kaap aan de oostzijde van het eiland Taveuni. Het is het meest oostelijke punt van het eiland en is vernoemd naar John Bates Thurston die van 1888 tot 1897 Brits gouverneur van Fiji was. Ten oosten van de kaap liggen de eilanden Qamea, Laucala en Matagi.

Qamea

Qamea is een eiland in de Vanua Levu eilandengroep, enkele kilometers ten oosten van Taveuni gelegen. Het is een van de drie eilanden die gemakkelijk per speedboot vanuit Thurston Point (op Taveuni) te bereiken zijn. Het vulkanische eiland is 34 km² groot en is heuvelachtig. Er liggen zes dorpen op het eiland, waarvan Kocoma met ongeveer 550 inwoners het grootste is. Op het eiland ligt het Qamea Island Resort.

Laucala

Laucala is een eiland in de Vanua Levu eilandengroep, enkele kilometers ten oosten van Taveuni gelegen. Het is een van de drie eilanden die gemakkelijk per speedboot vanuit Thurston Point (op Taveuni) te bereiken zijn. Het heeft een oppervlakte van 12 km². Het eiland is privébezit van Dietrich Mateschitz, hoofd van het Red Bullconcern. Op het eiland is een klein resort gevestigd, die alleen als één geheel kan worden gehuurd voor een minimum aantal dagen..

Dietrich Mateschitz (Sankt Marein im Mürztal, 20 mei 1944) is een Oostenrijkse zakenman en miljardair. Hij woont in Salzburg. Hij kocht Laucala eiland van de familie Forbes voor £7 miljoen. Hij bezit 49% van de aandelen in de fabriek van energiedrankproducent Red Bull.

Matagi

Matagi is een eiland in de Vanua Levu eilandengroep, enkele kilometers ten oosten van Taveuni gelegen. Het is een van de drie eilanden die gemakkelijk per speedboot vanuit Thurston Point (op Taveuni) te bereiken zijn. Het hoefijzer-vormige eiland is 97 ha groot en is privé-bezit. Op het eiland ligt het Matagi Island Resort.