Rotuma

Vulkanisch eiland Rotuma

Het eiland Rotuma is 46,6 km² groot en het hoogste punt is 225 meter. Het eiland heeft een aparte status binnen Fiji. Het eiland heeft 2.095 inwoners (2007) die vooral langs de kust leven. De hoofdplaats is het dorp Motusa dat een duizendtal inwoners heeft. Bij het eiland liggen nog enkele bij-eilandjes die net als Rotuma van vulkanische oorsprong zijn. Het hoogste punt is 256 meter boven zeeniveau. Het eiland is voor een groot deel in gebruik voor de landbouw en er heerst een tropisch klimaat. Er komt slechts één zoogdier voor, de vleermuis Emballonura semicaudata.

Er is een onverhard regionaal vliegveldje op het eiland (Elsi'o Airport), een haven ontbreekt echter. Verder lopen er verschillende, veelal onverharde, wegen lang de kust van het eiland.

Politieke Status

Het eiland is onderdeel van de Republiek Fiji maar heeft op lokale wetgeving meer zeggenschap dan andere gemeenten in het land en heeft de status van Dependency. Er is 1 zetel die voor een vertegenwoordiger uit Rotuma is in het Huis van afgevaardigden.

Geschiedenis

Het eiland is voor het eerst gezien door Edward Edwards in 1791. In het midden van de negentiende eeuw gingen zeelieden die van schepen gevlucht waren naar de eilanden en mengden zich met de lokale bevolking. Methodistische missionarissen kwamen in 1842 vanuit Tonga om het geloof te verkondigen, in 1847 gevolgd door Maristische Katholieken.

Conflicten tussen deze twee geloofsovertuigingen en hoofden van lokale stammen uit de zeven districten leidden ertoe dat deze gezachtshebbers in 1879 aan het Verenigd Koninkrijk vroegen of die het eiland wilde annexeren. Op 13 mei 1881 werd dit officieel (die datum staat nu bekend als Rotuma day en is een lokale feestdag), zeven jaar na de Britse annexatie van de Fiji-eilanden. Kerken die op het eiland te vinden zijn herinneren hieraan.

Bevolking

De meeste oorspronkelijke inwoners van het eiland wonen elders in Fiji (ongeveer 10.000), en slechts iets meer dan een vierde deel woont nog op Rotuma. De cultuur van deze Rotumans verschilt ook van de rest van Fiji en is meer verbonden met de Polynesische eilanden die oostelijker liggen bij Kiribati.

In 1985 stemde 85 procent van de bevolking tegen het openen van het eiland voor toeristen. De bevolking groeit met 2,1 procent per jaar. Ongeveer 45 procent van de bevolking werkt in de landbouw en visserij. Het belangrijkste exportproduct is de kokosnoot. Het BNP per hoofd van de bevolking is FJD 1953,-.