Lau Group

Vulkanische eilanden en atollen

De Lau-eilanden vormen een grote eilandengroep ten oosten van de Korozee (aan de oostzijde van Fiji). Het is een versnipperd eilandengebied, dat halverwege Viti Levu (het hoofdeiland van Fiji) en Tonga ligt. Er zijn daarom - cultureel gezien - op de eilanden grote Tonganese invloeden te zien. De Lau-eilanden vallen uiteen in drie eilandengroepen:

  • de noordelijke groep, hoofdzakelijk vulkanische hoge eilanden
  • de zuidelijke groep, hoofdzakelijk lage eilanden op koraalriffen (atollen)
  • de Moala-eilanden

De archipel bestaat in totaal uit ongeveer 100 eilanden, waarvan er ongeveer 30 bewoond zijn. De totale landoppervlakte beslaat 487 km² en vormt de provincie Lau, een van de drie provincies in de divisie Eastern. Lau is een van de veertien provincies van Fiji. De provincie heeft een oppervlakte van 487 km² en had in 1996 12.211 inwoners. Het hoofdplaatsje is Tubou.

Moala-eilanden

De Moala-eilanden zijn een subgroep binnen de Lau-archipel in Fiji. Ze bestaan uit de drie eilanden Moala, Totoya en Matuku, gelegen in het zuidwestelijke deel van de archipel en beslaan een oppervlakte van ca 147 km².

Historisch zijn de Moala-eilanden meer verbonden met Bau en Viti Levu. In het midden van de 19e eeuw werden ze echter veroverd door de Tongaanse krijgsheer Enele Ma'afu en samengevoegd met de Lau-eilanden.

Moala

Het eiland heeft een oppervlakte van 62,5 km² en het hoogste punt is de Delaimoala, die 464 meter hoog is. Moala eiland heeft ongeveer 3000 inwoners, waarvan de meeste in en ron het hoofdplaatsje Naro wonen.

Totoya

Het eiland is 28 km² groot en daarmee het kleinste van de archipel. Het hoogste punt meet 366 meter. De hoofdplaats van het eiland is Tovu.

Matuku

Matuku is 57 km² groot en het hoogste punt meet 385 meter. Op het eiland liggen zeven dorpen: Yaroi (dat tevens als de hoofdplaats fungeert), Natokalau, Qalikarua, Levuka-i-Daku, Makadru, Raviravi en Lomati.