Labasa

Grootste stad van Vanua Levu

Labasa (uitgesproken als [lam'basa]) is een stad in het oosten van Fiji, met een bevolking van bijna 30.000 inwoners. Labasa ligt in de provincie Macuata, op het noord-oostelijke deel van het eiland Vanua Levu, en is de grootste stad op het eiland. De stad werd in 1922 gesticht

De stad zelf is gelegen bij een rivierdelta, gevormd door drie rivieren - de Wailevu, de Labasa (waarnaar de stad is vernoemd), en de Qawa. De laatste twee rivieren worden verbonden door een 8-kilometer lang kanaal. Labasa ligt aan de noordzijde van de bergketen die zich op Vanua Levu van oost naar west uitstrekt, ongeveer 5 km van de kust.

Ofschoon Labasa een druk provinciestadje is, heeft het de toerist weinig echte attracties te bieden. De meeste winkels en restaurants liggen aan Nasekula Road - de hoofdstraat van Labasa. Het eerste stoplicht van het eiland Vanua Levu is onlangs in de hoofdstraat van Labasa geplaatst, waar de inwoners van Labasa erg trots op zijn. Het toerisme speelt in Labasa maar een bescheiden rol, er is maar één middenklasse hotel en een handvol goede restaurants, waaronder enkele Chinese en Indiase. Wat uitgaansleven heeft Labasa weinig te bieden, er is één bioscoop het verder bent u aangewezen op de faciliteiten in uw hotel.

Labasa ligt temidden van plantages voor suikerriet, kokos, rijst en tropisch fruit, die een grote bijdrage leveren aan de economie van de stad. Vooral suikerriet is een belangrijk gewas, Labasa heeft een grote suikerfabriek. In het oogstseizoen van het suikerriet (mei-december) neemt de drukte in de stad sterk toe, vooral door de vrachtwagens en treinen die af en aan rijden. De laatste decenia is de productie van suikerriet gedaald, waardoor er een uitstroom van mensen op gang kwam uit deze streek naar andere delen van Fiji, vooral naar Viti Levu. In het oogstseizoen groeit de bevolking tijdelijk weer, vanwege de seizoensarbeiders.

Aan de rand van de stad ligt een vrij grote markt, waar u levensmiddelen, specerijen, vis, gevogelte, vlees en andere lokale producten kunt kopen en proeven. Er is een grote taxistandplaats en een bushalte bij de markt. De belangrijkste attractie van de stad zijn de vriendelijke en gastvrije inwoners van Labasa zelf.

Labasa is een sportieve stad, het heeft een rugby stadion, diverse voetbalvelden, (gras) tennisbanen en een zwembad. volleyball, netball en squash zijn ook populair. De suikerfabriek (Fiji Sugar Co-operation Ltd) heeft een clubgebouw met golfbaan en bowlinggreen. Alhoewel de rivierdelta - met z'n uitbundige flora en fauna - uitnodigt om te kayakken, wordt dit niet standaard georganiseerd (u kunt een kayak huren in de stad).

Labasa Airport

Het vliegveld van Labasa ligt 10km zuidelijk van de stad. Er zijn dagelijkse vluchten naar Nadi en Suva. Er zijn geen vluchten naar Savusavu, deze stad aan de zuidkant van Vanua Levu kunt u alleen over land bereiken.

Bezienswaardigheden van zijn:

  • Flora en Fauna in de nabij gelegen rivierdelta;
  • Tropisch (droge) bossen bij Vunivia en Nasavu, het laatste ongerepte "Fijian dry tropical forest" waar u veel zeldzame bloemen, bossen en vogels kunt zien;
  • Warmwaterbronnen bij Waigele;
  • Drijvende eilandjes bij Nakelikoso, 40 km buiten de stad;
  • Hangbrug die dateerd uit de begintijd van Labasa;
  • Stranden bij Nasealevu/Nukutatava;
  • Watervallen bij Lekutulevu;
  • De "3 sisters" — een berg met een kenmerkend silouet