Waikiki

Waikiki, hotelwijk van Honolulu, Oahu (Hawaii)

Aan de droge zuidkust van Oahu ligt het wereldberoemde Waikiki, de hotelwijk van Honolulu. Waikiki was ooit het gebied waar het koninklijke huis van Hawaii en haar gasten zich terugtrok en vertier en ontspanning zocht in en rond het water. Tegenwoordig leeft de plaats voornamelijk van het toerisme. Waikiki Beach is de grootste trekpleister voor toeristen in Hawaï en mischien wel van de hele Pacific. Het heeft de bijnaam "playground of the Pacific", vanwege het uitbundige entertainment en nachtleven in Waikiki.

In Waikiki vindt u de hele dag - en elke dag - vele openluchtoptredens die zorgen voor veel vermaak. Vrijwel alle grote sterren hebben optredens gegeven in de Punchbowl en u heeft goede kans dat tijdens uw verblijf er optredens zijn. Maar het aanbod aan theater, concerten en shows in Waikiki doet sowieso niet veel onder voor die van New York, Los Angeles en Las Vegas. Maar de atmosfeer is hier veel gemoedelijker en relaxed - Hawaiian Style. Van de traditionele hula-dans tot straattheaters, van dancings tot karaokebars, wat u ook maar bedenkt, Waikiki heeft het! Kortom, u hoeft zich hier niet te vervelen.

Maar de meeste toeristen komen in de eerste plaats naar Waikiki vanwege haar prachtige gouden zandstrand, wuivende palmen, azuurblauwe oceaan met ruisende golven en zongebruinde mensen. De oorspronkelijke bewoners gebruikten surfboards om zich te verplaatsen en om te vissen. Echter het was Duke Kahanamoku die het surfen populair maakte. Zijn kunsten op de torenhoge golven maakten diepe indruk. Een nieuwe sport was geboren! Hij gaf Hawaii de status van surfmekka, met Waikiki als hoofdstad.

Waikiki Beach is officieel onderverdeeld in meerdere secties, elk voorzien van uitstekende sanitaire faciliteiten en bewaking. Het meest drukke strand is Central Waikiki Beach waar het kalme, ondiepe water beginnende surfers aantrekt en dat zich prima leent om andere mensen te bekijken. Het Waikiki Beach Center is vooral bekend vanwege het bronzen standbeeld van Duke Kahanamoku. In Kuhio Beach Park kunt u niet alleen zwemmen, er zijn ook heerlijke schaduwrijke plekken gecreëerd waar u zich kunt ontspannen of kunt picknicken. Er is wel een kleine waarschuwing aan dit park verbonden: in het water bevinden zich diepe gaten die een onderstroom ontwikkelen en die u kunnen verrassen. Voor wat meer rust kunt u zich het best begeven naar Kapiolani Beach Park waar de lokale bevolking graag samenkomt. Een ander iets minder drukke plek is het strand Sans Souci. Hier werd in de negentiende eeuw het eerste resort van O’ahu gebouwd en er worden jaarlijks surfcompetities en kanoraces gehouden.

Waikiki Beach strekt zich uit van de Ala Wai Boat Harbor tot aan Diamond Head en bestaat uit een aantal natuurlijke en kunstmatig aangelegde stranden. Omdat de stranden beschermd worden door koraalrif is de branding kalm. Landinwaarts strekt Waikiki zich uit tot het Ala Wai Canal, een gebied met een oppervlakte van slechts 4 km². Langs Waikiki Beach liggen tal van hoogbouw hotels en enkele resorts, zoals het Hilton Hawaiian Village. Maar u vindt er ook parken - zoals het Queen Kapiolani Park en het Ala Moana Beach Park.

Er is een enorm aanbod aan restaurants, waar chefs uit de hele wereld hun kookkunst etaleren. Voor elk budget zijn er eetgelegenheden te vinden. Kuhio Avenue staat bekend om haar rijke aanbod aan restaurants, bars en clubs. Maar ook als u wilt winkelen in Waikiki kunt u hier uw hart ophalen. Het Ala Moana Shopping Center is zelfs één van de grootste ter Wereld, waar alle grote modemerken vertegenwoordigd zijn met eigen outlets. Maar ook in de hotellobby's vindt u winkels van Prada, Cartier en andere luxe merken. Langs Kalakaua of Kuhio Avenue vindt u winkels en warenhuizen waar zowel lokale als overzeese producten te koop zijn.

De toeristische sector van Waikiki is - met 8% van het BBP - van grote betekenis voor de Hawaiiaanse economie. In Waikiki bevinden zich 56% van alle hotelkamers van Hawaii. Veel toeristen die Hawaii bezoeken verblijven uitsluitend in Waikiki, vooral vanuit Azië. Alhoewel de meeste toeristen uit de Verenigde Staten en Japan komen, ziet u hier bezoekers uit de hele Wereld.

Aangezien er op het eiland Oahu genoeg te doen en zien is voor een aantal dagen, zult u Waikiki ook gebruiken als uitvalsbasis voor een bezoek aan het eiland. Het eiland kan goed verkend worden per openbaar vervoer. Vanuit Waikiki rijden elke 20 minuten airconditioned bussen rond het eiland. Maar u kunt Waikiki ook per fiets of te voet verkennen. Er zijn fietspaden aangelegd. Verder is het mogelijk om de geschiedenis van Waikiki te volgen via de Historical Trail. Dit pad voert u langs toonaangevende plaatsen die van Waikiki hebben gemaakt tot wat het vandaag de dag is.

Hoogtepunten van Waikiki

Voor meer actieve uitstapjes kunt u een aantal andere bezienswaardigheden bezoeken.

Fort de Russy

Bij de Fort de Russy Military Reservation waar u een overzicht krijgt van de deelname van Hawaii in de Tweede Wereldoorlog. Er is ook een indrukwekkend aquarium waar kinderen (ongevaarlijke) zeedieren en planten mogen aanraken.

Hawaiian Waters Adventure Park

Voor de hele familie kunt u zich de hele dag vermaken in het Hawaiian Waters Adventure Park, waar talloze waterattracties gegarandeerd voor plezier zorgen. Extra spanning vindt u tijdens een duik onder water met een onderzeeboot! De Atlantis of Voyager Submarines Journey neemt u mee naar een diepte van meer dan 30 meter. U zult koraalriffen, tropische vissen en zelfs nu en dan een haai tegenkomen op veilige afstand.

Kapi'olani Park

De Kalakaua Avenue begrenst het Kapi'olani Park in het zuiden en gaat aan de voet van de zuidhelling van de krater over in de Diamond Head Road, buiten de gemeentegrens van Waikiki. De kustweg langs de uitgedoofde vulkaan, waarbuiten het Diamond Head State Monument ligt, is zeer mooi. Er is ook een dierentuin - de Honolulu Zoo - waar een Afrikaans tintje heerst. Er zijn leeuwen, giraffen, zebra's en olifanten te bewonderen en er wordt een speciale nacht-tour georganiseerd.

Ala Moana Beach Park

Het Ala Moana Beach Park ligt ten westen van Waikiki aan de overzijde van het Ala Wai Canal. Dit stadspark met koele vijvers, brede zandstranden en een lagune is een paradijs voor zwemmers, joggers, tennis- en softballspelers, bowlers, kanovaarders, hengelaars en zonaanbidders. In het weekeinde is het er zeer druk.

Waikiki voor kinderen

In Waikiki is ook veel voor kinderen te beleven. Waikiki heeft een schitterend aquarium (bij Fort de Russy), waar kinderen (ongevaarlijke) zeedieren en planten mogen aanraken. Bij Hanauma Bay worden onder begeleiding van professionele gidsen snorkeltochten gehouden en in het Hawaii Children's Discovery Center kunnen kinderen van 2 tot 13 jaar zich eindeloos vermaken met interactieve en educatieve spellen en tentoonstellingen. Net ten oosten van Diamond Head - bij het Kohala Resort - kunnen kinderen zwemmen met dolfijnen (zie Dolphin Quest). Een andere fantastische dagtrip is het Hawaiian Waters Adventure Park, dat intense waterpret belooft voor alle leeftijden.

Persoonlijke tips van onze reisspecialisten

"Leren surfen? De beste spot om dit te leren is op Waikiki Beach. Let op: het is een populaire spot, dus start vroeg! Heerlijk geploeterd in het water? Ga dan eind van de dag naar het noorden van het eiland om te kijken hoe de pro's het doen! Wellicht leer je nog een trucje of twee! " 

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Waikiki Beach | vakantie Hawaii

Vakantie Oahu

The Gathering Place

Het meest bekende eiland van Hawaii. Op dit eiland maken de meeste toeristen dan ook voor het eerst kennis met Hawaii. Honolulu, een moderne en multiculturele wereldstad in een exotische omgeving, biedt 1 van de vele gezichten van Oahu. Maar Oahu heeft meer te bieden dan het drukke leven in en om Honolulu. Als u de stad verlaat komt u al snel indrukwekkende en weelderige jungle tegen. U vindt op dit eiland tevens de wereldbekende surfstranden waarbij surfers immense golven trotseren. Nieuwsgierig naar Oahu? Klik dan hier.

Maui vallei en waterval | vakantie Hawaii

Vakantie Maui

The Valley Isle

Van prachtige stranden tot slapende vulkanen. Van weelderig regenwoud tot gezellige dorpjes. Maui is misschien wel het meest afwisselende eiland. Op dit eiland kom je hoe dan ook tijd te kort. Een feest voor de zintuigen. Contrasten van kleur en geur, mens en natuur. In de wintermaanden trekken de walvissen langs dit prachtige eiland. Nieuwsgierig naar Maui? Klik dan hier.

Kauai Napali Coast | vakantie Hawaii

Vakantie Kauai

The Garden Island

Het oudste en misschien wel mooiste eiland van de archipel. Door de gevarieerde en zeer indrukwekkende natuur wordt dit eiland met recht het “Garden Island” genoemd. De spectaculaire Na Pali Coast en de verbijsterende Waimea Canyon behoren tot de absolute hoogtepunten van Kauai. Nieuwsgierig naar dit exotische en weelderige eiland? Klik dan hier.

Lanai Keahiakawelo | vakantie Hawaii

Vakantie Lanai

The Private Island

Het eiland van de verborgen natuurschoon. De rust is weergekeerd op het afgelegen eiland, ideaal dus om lekker rustig te genieten van de natuur en de privacy. Lanai heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Als u alle drukte achter zich wilt laten en wilt genieten van privacy en het gemak van een comfortabel hotel dan is Lanai het perfecte eiland. Nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland? Klik dan hier.

Halawa Beach Park | vakantie Hawaii

Vakantie Molokai

The Friendly Island

Hang Loose! Op dit eiland kunt u onthaasten, u overgeven aan de rust en ontspannen sfeer. Molokai is het meest traditionele eiland van de archipel. Alles gaat in een rustig tempo en op geen ander eiland wonen zoveel oorspronkelijke Hawaiianen. Molokai is nog zoals de andere eilanden van Hawaii 50 jaar geleden waren. Nieuwsgierig naar Molokai? Klik dan hier.

Kealakekau Bay | vakantie Hawaii

Vakantie Big Island

The Big Island

De frequente lava erupties maken dit het meest spectaculaire eiland van de archipel. Lava stroomt, langs je voeten, de helling af om met oorverdovend geweld de zee in te storten. Op dit eiland huist de godin Pele, die met haar stemmingen de vulkanische activiteit bepaalt. Spectaculair!

Algemene en Praktische reisinformatie over Hawaii