Kawaiahao Church

Kawaiaha'o Church en Mission Houses Museum, in Honolulu. Oahu (Hawaii)

De Kawaiaha'o Church, ook wel de "Westminster Abbey van Hawaï" genoemd, staat op de hoek van de Punchbowl Street en King Street in Capital District van Honolulu. De kerk valt onder de U.S. National Historic Landmark, het Amerikaanse equivalent van Monumentenzorg.

De congregationalistische kerk werd onder leiding van koning Kamehameha III tussen 1836 en 1842 door Hawaiiaanse bekeerlingen gebouwd, van hout en koraal. Het gebouw werd aan het begin van de 19e eeuw door missionarissen uit Boston ontworpen. Dagelijks worden er kerkdiensten gehouden in de kerk, die deels ook in de Hawaiiaanse taal zijn.

Mission Houses Museum

Op het terrein van de kerk - aan de overkant van de straat - ligt het Mission Houses Museum. Ook dit is een beschermd monument. Het houten gebouw - dat in 1821 werd gebouwd van hout, dat in Boston werd gekapt en bewerkt en rond Kaap Hoorn naar Hawaii werd verscheept - maakt deel uit van het museum. Het gebouw is het oudste gebouw van Hawaii.

In het museum complex is een drukkerij te zien, met de Ramage pers waar in 1822 het eerste geschrift in de Hawaiiaanse taal werd gedrukt.

Het Chamberlain House, dat uit 1931 stamt, werd gebouwd uit koraalsteen en deed dienst als kantoor en woonhuis. Nu worden er exposities gehouden en vindt u er een uitstekende souvenirwinkel.

Het museumcomplex is dagelijks geopend, met uitzondering van de belangrijkste feestdagen.