Honolulu Botanical Gardens

Honolulu Botanical Gardens op Oahu (Hawaii)

Honolulu Botanical Gardens is de naam van een netwerk van vijf botanische tuinen, die zich bevinden op Oahu. Het netwerk richt zich op de ontwikkeling, het onderhoud en de studie van gedocumenteerde collecties van tropische planten. Het doel hiervan is behoud van zeldzame planten, faciliteren van de studie van de plantkunde, mogelijk maken van sierteelt, onderwijs geven en recreatie mogelijk maken. Het netwerk onderhoud volgens eigen zeggen de grootste collectie van tropische planten in de Verenigde Staten.

De tuinen die deel uitmaken van het netwerk zijn: Foster Botanical Garden, Ho'omaluhia Botanical Garden, Koko Crater Botanical Garden, Lili'uokalani Botanical Garden en Wahiawa Botanical Garden. De toegang tot de tuinen is gratis, behalve tot de Foster Botanical Garden.

Foster Botanical Gardens

 

Foster Botanical Garden is een van de drie botanische tuinen in Honolulu (Oahu, Hawaï). De botanische tuin behoort tot de vijf tuinen die de Honolulu Botanical Gardens vormen. De tuin heeft een oppervlakte van 5,7 ha en is te vinden op 50 North Vineyard Boulevard (vlakbij Chinatown bij de kruising van Nu'uanu Avenue en Vineyard Boulevard). De botanische tuin ligt in een stedelijk gebied te midden van winkelcentra, scholen en boeddhistische en methodistische centra. Ten noorden van deze tuin ligt de Liliuokalani Botanical Garden, die ook deel uit maakt van de Honolulu Botanical Gardens.

Het is de oudste botanische tuin in Hawaï en staat op de National Register of Historic Places. De oorsprong van de tuin ligt in 1853 toen koningin Kalama 1,9 ha land verpachtte aan de Duitse arts/botanicus Wilhelm Hillebrand die er zijn huis bouwde en er bomen plantte. Gedurende zijn verblijf introduceerde hij een aantal planten, tropische vogels en herten op Hawaï. Veel van de planten die er vandaag de dag groeien, zijn nog geplant door Hillebrand. In 1884 werd het land verkocht aan Thomas en Mary Foster die er hun verblijf van maakten. Na haar dood in 1930, liet Mary Foster het land en haar huis na aan Honolulu met de eis dat de tuin goed zou worden onderhouden en voor het publiek zou worden opengesteld. Op dat moment was de tuin circa 2 ha groot.

Vandaag de dag bestaat Foster Botanic Garden uit de Upper Terrace ('bovenste terras', het oudste gedeelte van de tuin), de Middle Terrace ('middelste terras' met palmen, aronskelken, Heliconia en gember), Economic Garden ('economische tuin' met kruiden, specerijen, planten die kleurstoffen leveren en gifplanten), Prehistoric Glen ('prehistorische vallei' met primitieve planten, aangelegd in 1965), Lyon Orchid Garden (orchideeëncollectie van Harold Lyon) en Hybrid Orchid Display (uitstalling van orchideehybride)s. Ook zijn er bijzondere bomen te zien, waaronder een Bodhiboom die een stek zou zijn van de boom waaronder Gautama Boeddha zat om zijn verlichting te bereiken. In totaal zijn er 25 bomen te zien van de ongeveer 100 bomen die op Oahu als uitzonderlijk worden beschouwd.

Ook bevat de tuin twee bijzondere gedenktekens waaronder een kleine replica van de Daibutsu van Kamakura te nagedachtenis aan honderd jaar Japanse migratie naar Hawaï en een gedenksteen die de plaats markeert van de eerste Japanse taalschool op Oahu waar een vliegtuigbom explodeerde in een aula gevuld met kinderen tijdens de Japanse aanval op Pearl Harbor.

De tuin was de inspiratie voor een zin in het lied Big Yellow Taxi uit 1970 van Joni Mitchell: "Took all the trees, put 'em in a tree museum / Then charge people a dollar and a half just to see 'em." ('Neem alle bomen, doe ze in een bomenmuseum/ Vraag mensen vervolgens anderhalve dollar om ze gewoon te komen bekijken').

Liliuokalani Botanical Gardens

De Liliuokalani Botanic Garden maakt deel uit van de Honolulu Botanical Gardens, en ligt net ten noorden van de Foster Botanical Garden, die ook deel uitmaakt van dit netwerk. De Liliuokalani Botanic Garden heeft een oppervlakte van 3 ha. De tuin is dagelijks vrij toegankelijk. Delen van de tuin waren ooit in het bezit van Liliuokalani, de laatste regerende vorst van Hawaii. Na haar dood, liet zij deze na aan de gemeenschap. De tuin richt zich op planten die van nature voorkomen in Hawaii. Een beek en een waterval zijn in de tuin aanwezig.

Harold Lyon

Harold Lyon was de eerste directeur van de Honolulu Botanical Gardens en hij introduceerde duizenden nieuw planten en bomen op Hawaï. Ook begon hij met de opbouw van een orchideeëncollectie. Paul Weisch was directeur van 1957 tot 1989 en breidde de tuin uit tot 5,7 ha en ontwikkelde de Honolulu Botanical Gardens met vier extra tuinen om zo een oppervlakte van 260 ha aan botanische tuinen te creëren. In de vijf tuinen zijn plantensoorten te zien van verschillende ecosystemen waaronder tropische regenwouden en woestijnen. De tuinen hebben de grootste en meest diverse tropische plantencollectie van de hele Verenigde Staten.

Het netwerk is aangesloten bij Center for Plant Conservation, een netwerk van botanische instituten dat zich bezig houdt met de bescherming van de inheemse flora van de Verenigde Staten. Tevens is het netwerk lid van de American Public Gardens Association en van Botanic Gardens Conservation International, een non-profit organisatie die botanische tuinen samen wil brengen in een wereldwijd samenwerkend netwerk om te komen tot het behoud van de biodiversiteit van planten.