Hawaii State Capitol

Hawaii State Capitol in Honolulu, Oahu (Hawaii)

In het Hawaii State Capitol is het Parlement van Hawaii gevestigd. Tot 1959 had het Parlement zitting in het Iolani Palace, maar nadat Hawaii op 21 augustus 1959 de 50e staat van de Verenigde staten werd, ontstond de behoeft aan een nieuw parlementsgebouw. In opdracht van gouverneur John A. Burns werd opdracht gegeven tot de bouw van een nieuw gebouw naast het paleis. Het gebouw werd opgetrokken in de Internationale Stijl en is hierdoor één van de weinige deelstaatparlementen dat niet gemodelleerd is naar het Capitool in Washington D.C..

De officiële ruimten in het gebouw zijn ellipsvormig. Deze symboliseren de vulkanen en eilanden van Hawaï. Rondom het parlement ligt een vijver die de Grote Oceaan symboliseert. De pilaren waar de bovenbouw op steunt zijn geïnspireerd op Kokospalmen.

Monumenten

Rondom het Hawaii State Capitol staan verschillende monumenten. Zo staat er een standbeeld van Pater Damiaan, een Belgische missionaris die zich op het eiland Molokai bezig hield met het verzorgen van leprozen in de tijd dat het eiland een leprozenkolonie was. Hij werd later heilig verklaard door Paus Johannes Paulus II en wordt gezien als één van de grootste helden uit de Hawaïaanse geschiedenis.

Verder staan er monumenten ter nagedachtenis aan de gevallen Hawaïaanse soldaten van de verschillende Amerikaanse strijdkrachten. Ook staat er een standbeeld ter nagedachtenis aan koningin Liliuokalani, de laatste koningin van Hawaï.