Dole Pineapple Plantation

Dole Pineapple Plantation op Oahu (Hawaii)

In de centrale vallei op het eiland Oahu ligt de ene ananas plantage naast de andere. Soms ziet u kilometers lang niets anders dan ananasen. Boven de velden hangt vaak de zoete ananasgeur. De belangrijkste en bekendste ananasplantage op Oahu is die van Dole. U kunt deze plantage bezoeken, in het bezoekerscentrum wordt uitleg gegeven over de verschillende soorten ananas, de teelt en de verwerking ervan. U kunt door de velden lopen en diverse soorten ananas proeven.

Dole Food Company, Inc. is één van de grootste producenten en distributeurs van vruchten, zoals bananen, ananassen, druiven, aardbeien, en andere verse en bevroren vruchten. Het bedrijf - dat z'n hoofdkantoor heeft in California - doet in meer dan 90 landen zaken en heeft een jaaromzet van 5,3 miljard dollar. Maar ooit begon het bedrijf in Hawaii. Het werd opgericht in 1901 als de Hawaiian Pineapple Company door James Dole, die zijn eerste ananasplantage opende op het centrale plateau van het Hawaiiaanse eiland van Oahu. Hawaiian Pineapple Company werd later overgenomen door Castle & Cooke dat in 1991 werd hernoemd in Dole Food Company, Inc.

Omverwerping van de Hawaiiaanse monarchie

Hawaiian Pineapple Company heeft de hand gehad in de omverwerping van de laatste Hawaïaanse koningin Liliuokalani en hielp de Verenigde Staten om Hawaï aan haar grondgebied toe te voegen. Sanford Dole, de neef van James Dole, was kort president van de Republiek van Hawaï in de jaren onmiddellijk na de omverwerping van de Hawaïaanse monarchie in 1893.