Centrale Vallei Van Oahu

Centrale Vallei van Oahu (Hawaii)

Op Oahu liggen tussen de twee bergketens - die het oosten en westen vormen van het eiland - een uitgestrekte centrale vallei. De vallei is de belangrijkste plek op Oahu waar de landbouw plaatsvindt. Ten zuiden van "the saddle" ligt Pearl City, waar veel militairen wonen die werken in de marinehaven Pearl Harbor. Aan de noordkant loopt de centrale vallei uit op de stranden van de North Shore.

Hawaii Plantation Village

Mocht u interesse hebben in de historie van het gebied rond Pearl Harbour dan is Hawaii Plantation Village een aanrader. U zet een stap terug in de tijd en ervaart hoe de arbeiders van de suikerplantage, bestaande uit vele verschillende nationaliteiten, toen woonden.

Kukaniloko Birthstones State Monument

Wahiawa was ooit een van de belangrijkste plekken van Hawai. De hooglanden rondom deze stad waren van oudsher een plaats waar toekomstige opperhoofden werden geboren en waar invloedrijke families van het eiland Oahu leefden. Er werden zelfs de nodige strijden gestreden om te bepalen wie de leiding kreeg over het gebied. Het Kukaniloko Birthstones State Monument geeft de bezoekers een bijzonder kijkje in het verleden.

In het oude Hawaï kwamen vrouwen van hoge rangen naar het heilige Kukaniloko voor de geboorte van hun kinderen. Men was er in die tijd van overtuigd dat dit kinderen verzekerde van een hoge rang en status in het leven. Hier tussen de geboortestenen schonk ze het leven aan haar zoon of dochter. Dit was echter geen gebeurtenis die in alle privacy plaatsvond. De mannelijke opperhoofden keken rustig toe vanaf een rij stenen een stukje verderop. Zij waren verantwoordelijk voor het doorknippen van de navelstreng. Volgens de overlevering verwelkomde het onweer en de donder, de stem van de voorouders, het adellijke nageslacht. Doordat de plek is gelegen in het centrum van Oahu, staat het symbool voor de piko (de navelstreng) en dus ook voor de geboorte.

De Kukaniloko geboortestenen waren voor de oude Hawaianen een heiligdom. Meer dan 80 stenen staan hier nog trots overeind en verraden het historische belang van deze plek. Toch waren dit niet allemaal geboortestenen. Zo werden sommige stenen gebruikt om de sterren in kaart te brengen of om de verandering in de seizoenen te markeren. Ook dit waren belangrijke elementen in het leven van de oude Hawaïanen. Deze stenen worden omringd door eucalyptusbomen en kokospalmen. Gezamenlijk vormen ze een bijzondere plek uit het verleden van Hawaï. De heilige grond van het Kukaniloko Birthstones State Monument mag je eigenlijk niet overslaan als je op Oahu bent.

Kea'iwa Heiau State Park

Nog een stapje terug in het verleden zet u in Kea’iwa Heiau State Park, waar een tempel staat die van oudsher omringd wordt door medische planten en kruiden.

Deze tempel zou genezing kunnen bieden en er komen dan ook veel bedevaartgangers deze Heiau bezoeken. In hetzelfde park loopt ook een redelijk gemakkelijke, maar prachtige wandelroute van ongeveer 7 kilometer langs weelderig groen, de Aiea Loop Trail. Onderweg kunt u hier naar keuze kamperen om een dag later u tocht te vervolgen. Waar u ook gaat, Pearl Harbour gunt u hoe dan ook een bewogen en fascinerende blik terug in de tijd.

Haleiwa

Wanneer u wilt genieten van wat minder drukte dan is het charmante, historische Haleiwa interessant. Deze ontspannen stad biedt u lokale stijlen en de echte aloha-sfeer. In deze stad kunt u overigens ook leren zelf een hangglider te besturen! U zult niet weten wat u meemaakt wanneer u over het landschap glijdt in u ultralichte vliegtuigje.

Wahiawa Botanical Gardens

De Wahiawa Botanical Garden is een botanische tuin midden in Oahu (Hawaï). De tuin maakt deel uit van de Honolulu Botanical Gardens, een netwerk van vijf botanische tuinen op Oahu. De tuin heeft een oppervlakte van circa elf hectare.

De geschiedenis van de tuin gaat terug tot de jaren twintig van de twintigste eeuw, toen de Hawaii Sugar Planters Association de tuin als een experimenteel arboretum gebruikte. Als eerste beheerder werd Harold Lyon aangesteld. In 1957 werd de tuin voor het publiek opengesteld.

De toegang tot de tuin is gratis. Er is een tropisch regenwoud gecreëerd, dat een koeler en vochtiger klimaat heeft dan elders op Oahu. Hier groeien onder meer palmen, soorten uit de aronskelkfamilie, epifyten en planten die van nature op Hawaï voorkomen. Enkele planten die in de tuin voorkomen zijn de taro, Heliconia, de kaneelboom, Crescentia cujete (een boomkalebas), Coffea arabica, de reizigersboom, de sapodilla en de piment.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Waikiki Beach | vakantie Hawaii

Vakantie Oahu

The Gathering Place

Het meest bekende eiland van Hawaii. Op dit eiland maken de meeste toeristen dan ook voor het eerst kennis met Hawaii. Honolulu, een moderne en multiculturele wereldstad in een exotische omgeving, biedt 1 van de vele gezichten van Oahu. Maar Oahu heeft meer te bieden dan het drukke leven in en om Honolulu. Als u de stad verlaat komt u al snel indrukwekkende en weelderige jungle tegen. U vindt op dit eiland tevens de wereldbekende surfstranden waarbij surfers immense golven trotseren. Nieuwsgierig naar Oahu? Klik dan hier.

Maui vallei en waterval | vakantie Hawaii

Vakantie Maui

The Valley Isle

Van prachtige stranden tot slapende vulkanen. Van weelderig regenwoud tot gezellige dorpjes. Maui is misschien wel het meest afwisselende eiland. Op dit eiland kom je hoe dan ook tijd te kort. Een feest voor de zintuigen. Contrasten van kleur en geur, mens en natuur. In de wintermaanden trekken de walvissen langs dit prachtige eiland. Nieuwsgierig naar Maui? Klik dan hier.

Kauai Napali Coast | vakantie Hawaii

Vakantie Kauai

The Garden Island

Het oudste en misschien wel mooiste eiland van de archipel. Door de gevarieerde en zeer indrukwekkende natuur wordt dit eiland met recht het “Garden Island” genoemd. De spectaculaire Na Pali Coast en de verbijsterende Waimea Canyon behoren tot de absolute hoogtepunten van Kauai. Nieuwsgierig naar dit exotische en weelderige eiland? Klik dan hier.

Lanai Keahiakawelo | vakantie Hawaii

Vakantie Lanai

The Private Island

Het eiland van de verborgen natuurschoon. De rust is weergekeerd op het afgelegen eiland, ideaal dus om lekker rustig te genieten van de natuur en de privacy. Lanai heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Als u alle drukte achter zich wilt laten en wilt genieten van privacy en het gemak van een comfortabel hotel dan is Lanai het perfecte eiland. Nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland? Klik dan hier.

Halawa Beach Park | vakantie Hawaii

Vakantie Molokai

The Friendly Island

Hang Loose! Op dit eiland kunt u onthaasten, u overgeven aan de rust en ontspannen sfeer. Molokai is het meest traditionele eiland van de archipel. Alles gaat in een rustig tempo en op geen ander eiland wonen zoveel oorspronkelijke Hawaiianen. Molokai is nog zoals de andere eilanden van Hawaii 50 jaar geleden waren. Nieuwsgierig naar Molokai? Klik dan hier.

Kealakekau Bay | vakantie Hawaii

Vakantie Big Island

The Big Island

De frequente lava erupties maken dit het meest spectaculaire eiland van de archipel. Lava stroomt, langs je voeten, de helling af om met oorverdovend geweld de zee in te storten. Op dit eiland huist de godin Pele, die met haar stemmingen de vulkanische activiteit bepaalt. Spectaculair!