Hana

Hana, plaats aan de oostkust van het eiland Maui (Hawaii)

Hana is een klein rustig dorpje aan de oostkust van het eiland Maui (Hawaii). In het plaatsje lijkt de tijd stil te staan. Er is een winkel, school, kerkje en wat fraaie plantagehuizen, meestal gelegen in fraaie bloementuinen. Hana heeft een zwart zandstrand, en wordt verder omgeven door boerderijen (waar u ook kunt verblijven) en plantages. Als u op het strand staat ziet u in de verte - aan de overkant van de zee - de contouren opdoemen van het eiland Hawaii - the Big Island. Net ten noorden van Hana liggen de Hana Blowholes, waar golven zich samenpersen in de gaten kloven in de rotsen en voor spuitende fonteinen zorgen.

Natuurlijk is er voor de wandelaars onder u genoeg gelegenheid om het prachtige eiland en haar vele facetten te ontdekken. Er zijn verschillende routes die u zelf kunt volgen of waarbij u zich door een gids kunt laten leiden. Vanaf Hana Bay tot Wai’anapanapa State Park loopt bijvoorbeeld een mooi pad langs de kust. Vlakbij Wailuku lopen de Waihe’e Ridge Trail en de Valley Trail die u een gevarieerd landschap van groene bossen en zanderige kusten beloven. De Lahaina Pali Trail leidt over een oud voetpad en is daarmee een uitdaging voor de zelfs wat meer ervaren wandelaar.

Hana is te bereiken via de kronkelende Hana Highway met ruim 200 bochten, wat ook wel de mooiste kustweg ter wereld wordt genoemd. En inderdaad - bij elke bocht kunt u een foto nemen, in de diepte aan de kust slaan de golven zich stuk op de rotsten. U ziet onderweg schilderachtige dorpjes met kerkjes en fraaie plantage huizen. En in de valleien kunt u wandelen door het regenwoud naar watervallen en uitzichtplatforms, waarbij u onderweg prachtige bloemen en exotische vogels ziet. De weg alleen al maakt een bezoek aan Hana meer dan waard.

Hoogtepunten bij Hana

Ohe’o Gulch
Eén van de meest bijzondere plekken bij Hana is Ohe'o Gulch, een ravijn in de Kipahulu Valley - dat onderdeel is van het Haleakala National Park. De vallei staat ook bekend als de "Seven Sacred Pools". In dit gebied waant u zich in een sprookje met vele natuurlijke poelen en kabbelende watervallen.

Het natuurpark ligt ongeveer 16 km ten zuiden van Hana. U kunt het park bereiken via de smalle, bochtige en hobbelige kustweg. In dit ongerepte regenwoud valt jaarlijks minimaal 7600 mm neerslag. Bij het begin van de Wailua Gulch storten twee watervallen van de helling van de Haleakala vulkaan. Even verder staat in een kleine schrijn een beeldje van de ‘Maagd van de weg’. Het is dikwijls omhangen met verse bloemenslingers. In de Ohe’o Gulch stromen riviertjes via een aantal schilderachtige meertjes in de richting van de oceaan.

Wai’anapanapa State Park
Even voorbij Hana Airport ligt het Wai’anapanapa State Park, waar u aan overschaduwde picknicktafels kunt uitrusten. Een strand met zwart zand glinstert er in de zon, tegen de achtergrond van de branding van de blauwgroene Grote Oceaan. Er loopt een kort voetpad naar een tropische grot waarin twee tamelijk spookachtige holen uitkomen, waar vroeger lava doorheen stroomde. Nu zijn ze met elkaar verbonden door een onderaardse rivier.

Kahanu Garden
Nabij Hana ligt één van de mooiste botanische tuinen van Hawaii - de Kahanu Garden. De tuin maakt deel uit van de National Tropical Botanical Garden (NTBG), een netwerk van tuinen en natuurreservaten op Hawaï en in Florida. In de Kahuna Garden bevindt zich de Pi`ilanihale, een structuur van vulkanisch gesteente waarvan wordt aangenomen dat deze het grootste oude heiligdom in Polynesië vormde. Deze structuur is een National Historic Landmark.

In 1974 droegen nazaten van Chief Kahanu de 25 ha over aan de Pacific Tropical Botanical Garden (vanaf 1988 National Tropical Botanical Garden) om de Kahanu Garden te vormen. In rul zou de organisatie de Pi‘ilanihale restaureren, onderhouden en voor het publiek openstellen. Hetzelfde jaar maakte een anonieme gift de aankoop van nog eens 25 ha aanliggend land mogelijk. Door aankopen van aanliggende percelen in 2002 en 2008 nam de grootte van de tuin toe tot 188 ha.

De botanische collectie

De Kahanu Garden richt zich op planten van eilanden uit de Grote Oceaan en dan met name planten die van belang zijn voor de bewoners van Hawaï en andere culturen van Polynesië, Micronesië en Melanesië. In de tuin leert men over de culturele relaties tussen de mensen en de planten die zij per kano over de Grote Oceaan vervoeren. Diverse etnobotanische collecties zijn er te zien. De grootste collectie cultivars van de broodboom in de wereld is te vinden in de Kahanu Garden. Deze collectie dient als genenbank. Andere nutsgewassen betreffen suikerriet, kokospalm, taro, banaan, zoete aardappel en Kava. Andere planten die in de tuin groeien, zijn Adansonia, Passiflora edulis en Passiflora tarminiana.

Hiernaast bevat de tuin planten die van nature voorkomen op Maui. De helft van de tuin wordt gevormd door een bos met Pandanus tectorius. Daarnaast biedt de tuin plaats aan Pritchardia arecina, een palm die endemisch is op Maui.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Waikiki Beach | vakantie Hawaii

Vakantie Oahu

The Gathering Place

Het meest bekende eiland van Hawaii. Op dit eiland maken de meeste toeristen dan ook voor het eerst kennis met Hawaii. Honolulu, een moderne en multiculturele wereldstad in een exotische omgeving, biedt 1 van de vele gezichten van Oahu. Maar Oahu heeft meer te bieden dan het drukke leven in en om Honolulu. Als u de stad verlaat komt u al snel indrukwekkende en weelderige jungle tegen. U vindt op dit eiland tevens de wereldbekende surfstranden waarbij surfers immense golven trotseren. Nieuwsgierig naar Oahu? Klik dan hier.

Kealakekau Bay | vakantie Hawaii

Vakantie Big Island

The Big Island

De frequente lava erupties maken dit het meest spectaculaire eiland van de archipel. Lava stroomt, langs je voeten, de helling af om met oorverdovend geweld de zee in te storten. Op dit eiland huist de godin Pele, die met haar stemmingen de vulkanische activiteit bepaalt. Spectaculair!

Kauai Napali Coast | vakantie Hawaii

Vakantie Kauai

The Garden Island

Het oudste en misschien wel mooiste eiland van de archipel. Door de gevarieerde en zeer indrukwekkende natuur wordt dit eiland met recht het “Garden Island” genoemd. De spectaculaire Na Pali Coast en de verbijsterende Waimea Canyon behoren tot de absolute hoogtepunten van Kauai. Nieuwsgierig naar dit exotische en weelderige eiland? Klik dan hier.

Maui vallei en waterval | vakantie Hawaii

Vakantie Maui

The Valley Isle

Van prachtige stranden tot slapende vulkanen. Van weelderig regenwoud tot gezellige dorpjes. Maui is misschien wel het meest afwisselende eiland. Op dit eiland kom je hoe dan ook tijd te kort. Een feest voor de zintuigen. Contrasten van kleur en geur, mens en natuur. In de wintermaanden trekken de walvissen langs dit prachtige eiland. Nieuwsgierig naar Maui? Klik dan hier.

Halawa Beach Park | vakantie Hawaii

Vakantie Molokai

The Friendly Island

Hang Loose! Op dit eiland kunt u onthaasten, u overgeven aan de rust en ontspannen sfeer. Molokai is het meest traditionele eiland van de archipel. Alles gaat in een rustig tempo en op geen ander eiland wonen zoveel oorspronkelijke Hawaiianen. Molokai is nog zoals de andere eilanden van Hawaii 50 jaar geleden waren. Nieuwsgierig naar Molokai? Klik dan hier.

Lanai Keahiakawelo | vakantie Hawaii

Vakantie Lanai

The Private Island

Het eiland van de verborgen natuurschoon. De rust is weergekeerd op het afgelegen eiland, ideaal dus om lekker rustig te genieten van de natuur en de privacy. Lanai heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Als u alle drukte achter zich wilt laten en wilt genieten van privacy en het gemak van een comfortabel hotel dan is Lanai het perfecte eiland. Nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland? Klik dan hier.