Hana Highway

Hana Highway, kustweg naar Hana op het eiland Maui (Hawaii)

De Hana Highway is de ruim 109 kilometer lange kustweg langs de noordkust van het eiland Maui, die het oostelijke plaatsje Hana met de stad Kahului in het centrale deel van het eiland verbindt. Het eerste stuk oostwaarts vanuit Kahalui - de Highway 36 - tot aan Pa'ia is nog niet zo spectaculair. Wel ziet u net ten oosten van Kahalui surfers in de weer in de golven. Maar voorbij het schilderachtige, kleurrijke dorpje Pa’ia wordt de weg zeer fraai gelegen, bochtig en soms smal. De weg hangt eigenlijk tegen de steile zeekliffen en volgt een bijna onmogelijke route.

In 2001 is een groot deel van deze weg toegevoegd aan het National Register of Historic Places. Het is een smalle, kronkelende route met veel haarspeldbochten en historische bruggen die de reiziger voeren door het fascinerende regenwoud. U zult onderweg langs denderende watervallen, steile rotskusten, witte én zwarte zandstranden rijden, met een gemiddeld toegestane snelheid van 25 kilometer per uur. Bij elke bocht kunt u een foto maken - zo mooi is het er, en de weg heeft ruim 200 haarspeldbochten. U doet er goed aan een hele dag uit te trekken voor de rit naar het oosten van Maui. De weg leidt langs zoveel prachtige plekken dat u anders het risico loopt niet voor donker terug te zijn. Het is niet aan te raden de smalle, bochtige weg na zonsondergang te rijden.

De slecht verlichte Hana Highway wordt ook wel Hana Belt Road, Hana Road of "Road to Hana" genoemd en de toeloop van toeristen leidt vaak tot filevorming, mede doordat veel van de smalle bruggen maar één auto per keer door kunnen laten. Lokale bewoners, die de weg op hun duimpje kennen rijden dan ook vaak ’s nachts in plaats van overdag. Om de sensationele uitzichten langs de route op een meer kalme manier te bezichtigen kunt u ervoor kiezen om per helikopter over het gebied te vliegen.

Hoogtepunten langs de Hana Highway

Pa'ia
Het eerste plaatsje dat u vanuit Kahalui onderweg naar Hana tegenkomt langs de kustweg is het schilderachtige, kleurrijke plaatsje Pa’ia. In deze streek wonen veel kunstenaars. In Pa’ia zijn verschillende galeries, waaronder de Maui Crafts Guild, waar werk te zien is van houtsnijders, leerbewerkers, wevers, schilders, smeden en pottenbakkers. Het vormt een prima plek voor een eerste koffiestop.

Nakalele Point
Nakalele Point is het noordelijkste punt op het eiland Maui dat deel uitmaakt van de Hawaï. Het is befaamd vanwege de blaasgaten met krachtige Geiser-achtige waterfonteinen die onder invloed staan van golven en getijden. Het omhoogspuitende water kan hoogtes bereiken van 30 meter.

Natuurparken
U komt langs een groot aantal prachtige kleine natuurparken en er zijn veel zijwegen naar dorpjes waar de tijd stil lijkt te hebben gestaan. De tropische jungle en de wouden met ohia-, pandan-, koa-, kukui- en guavebomen zijn doorsneden met voetpaden.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Waikiki Beach | vakantie Hawaii

Vakantie Oahu

The Gathering Place

Het meest bekende eiland van Hawaii. Op dit eiland maken de meeste toeristen dan ook voor het eerst kennis met Hawaii. Honolulu, een moderne en multiculturele wereldstad in een exotische omgeving, biedt 1 van de vele gezichten van Oahu. Maar Oahu heeft meer te bieden dan het drukke leven in en om Honolulu. Als u de stad verlaat komt u al snel indrukwekkende en weelderige jungle tegen. U vindt op dit eiland tevens de wereldbekende surfstranden waarbij surfers immense golven trotseren. Nieuwsgierig naar Oahu? Klik dan hier.

Maui vallei en waterval | vakantie Hawaii

Vakantie Maui

The Valley Isle

Van prachtige stranden tot slapende vulkanen. Van weelderig regenwoud tot gezellige dorpjes. Maui is misschien wel het meest afwisselende eiland. Op dit eiland kom je hoe dan ook tijd te kort. Een feest voor de zintuigen. Contrasten van kleur en geur, mens en natuur. In de wintermaanden trekken de walvissen langs dit prachtige eiland. Nieuwsgierig naar Maui? Klik dan hier.

Kauai Napali Coast | vakantie Hawaii

Vakantie Kauai

The Garden Island

Het oudste en misschien wel mooiste eiland van de archipel. Door de gevarieerde en zeer indrukwekkende natuur wordt dit eiland met recht het “Garden Island” genoemd. De spectaculaire Na Pali Coast en de verbijsterende Waimea Canyon behoren tot de absolute hoogtepunten van Kauai. Nieuwsgierig naar dit exotische en weelderige eiland? Klik dan hier.

Lanai Keahiakawelo | vakantie Hawaii

Vakantie Lanai

The Private Island

Het eiland van de verborgen natuurschoon. De rust is weergekeerd op het afgelegen eiland, ideaal dus om lekker rustig te genieten van de natuur en de privacy. Lanai heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Als u alle drukte achter zich wilt laten en wilt genieten van privacy en het gemak van een comfortabel hotel dan is Lanai het perfecte eiland. Nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland? Klik dan hier.

Halawa Beach Park | vakantie Hawaii

Vakantie Molokai

The Friendly Island

Hang Loose! Op dit eiland kunt u onthaasten, u overgeven aan de rust en ontspannen sfeer. Molokai is het meest traditionele eiland van de archipel. Alles gaat in een rustig tempo en op geen ander eiland wonen zoveel oorspronkelijke Hawaiianen. Molokai is nog zoals de andere eilanden van Hawaii 50 jaar geleden waren. Nieuwsgierig naar Molokai? Klik dan hier.

Kealakekau Bay | vakantie Hawaii

Vakantie Big Island

The Big Island

De frequente lava erupties maken dit het meest spectaculaire eiland van de archipel. Lava stroomt, langs je voeten, de helling af om met oorverdovend geweld de zee in te storten. Op dit eiland huist de godin Pele, die met haar stemmingen de vulkanische activiteit bepaalt. Spectaculair!