Haleakala

Haleakala National Park, berg op het eiland Maui (Hawaii)

De 3055 meter hoge Haleakala vulkaan is één van belangrijkste hoogtepunten van Maui en onderdeel van vele vakanties naar Hawaii. Een rit naar boven, een bezoek aan het observatorium en een wandeling door de krater mag u echt niet missen. Het schitterende Haleakala National Park is een natuurgebied van meer dan 120 vierkante kilometer, dat zich uitstrekt langs de zuidelijke en oostelijke kust van het eiland. Haleakala betekent vrij vertaald ‘Huis van de zon’ en er is een prachtige lokale legende die vertelt hoe de halfgod Maui de zon gevangen nam om deze te dwingen de dag langer te maken.

Vanaf de top van de Haleakala Crater is elke morgen een spectaculaire zonsopgang te bewonderen die volgens velen nergens anders ter wereld wordt geëvenaard. Mocht u zich in de vroege morgen richting dit fenomeen begeven, dan is het aan te raden warme kleding of een slaapzak mee te nemen; de temperaturen kunnen namelijk dalen tot onder het vriespunt.

Het is mogelijk om hier te overnachten in één van de drie hutten die in 1930 gebouwd zijn. Deze verblijfplaatsen zijn echter zo populair dat u alleen kans maakt door mee te doen aan de lotto die het park heeft uitgeschreven en waarmee u een plekje in een hut kan winnen. Indien u voor zekerheid gaat is de enige andere optie om een tent op te zetten bij één van de twee campings. Het is hierbij overigens verplicht om een vergunning te hebben waarmee u (maximaal) drie nachten kunt verblijven in de krater.

De huidige 'krater' of caldera van de vulkaan is niet ontstaan door een vulkanische uitbarsting maar door erosie van de oorspronkelijke schildvulkaan. De krater meet 11,3 km bij 3,2 km en is 800 meter diep. In de erosiekrater zijn tot 150 m hoge slakkenkegels te zien veroorzaakt door latere vulkanische uitbarstingen. De laatste uitbarsting vond plaats in 1790 en er wordt algemeen aangenomen dat Haleakala ook nu slechts ‘slaapt’ en dat een volgende eruptie alleen een kwestie van tijd is.

De krater lijkt op een maanlandschap: vreemd, verlaten en mysterieus. Strepen rood, geel, grijs en zwart markeren de loop van oude en meer recente stromen lava, as en sintels en zorgen voor een kleurrijk schouwspel. In het 11.600 ha grote nationale park zijn een aantal uitkijkpunten waar u dit onaardse landschap vanuit verschillende hoeken kunt bekijken. Mensen met hoge bloeddruk, hartklachten of andere gezondheidsproblemen wordt aangeraden een arts te raadplegen voor ze de tocht maken.

Per jaar bezoeken zo'n 1.450.000 mensen het park. Bezoekers kunnen via een aantal paden vanaf de top in de erosiekrater afdalen. De spectaculaire Sliding Sands en Halemau'u trails zijn het meest bekend. De hoogte (meer dan 2000 m) en de zwaarte van de trails stellen hoge eisen aan de conditie van de wandelaars. Deze wandelpaden brengen u in het hart van dit ‘maanlandschap’ op aarde. U ziet er versteende lavastromen en andere vulkanische kenmerken, zoals grote askegels.

Naast het vulkaanlandschap staat het park ook bekend om het heldere zicht op de nachtelijke hemel. Haleakala is daarmee een van de beste plaatsen in de Verenigde Staten voor astronomische observatie. Op de top van de vulkaan bevinden zich een aantal observatoria. Maar naast de enorme astronomische telescopen staat op de top van de Haleakala een "Tracking Station" van het Amerikaanse ministerie van Defensie, waar men kijkt naar satellieten en raketten die om de aarde cirkelen. De top is via een verharde weg per auto bereikbaar.

Maar uiteraard heeft u vanaf de top ook een prachtig uitzicht over de rest van het eiland, in het bijzonder tijdens zonsopkomst en zonsondergang en bij helder weer zijn het uitzicht vanaf de vulkaan en het zicht in de krater spectaculair.

Het Haleakala National Park heeft naast de krater nog talloze andere bijzondere en mooie bezienswaardigheden. Een grote attractie is bijvoorbeeld Hosmer’s Grove, een woud van exotische bomen die daar ooit bewust geplant zijn met het oog op houtkap en waar vogels zich graag nestelen.

Ook de rest van het park is een paradijs voor vogel- en natuurliefhebbers: u kunt er veel beschermde en unieke soorten flora en fauna aantreffen die de mooiste cameramomenten kunnen opleveren. Informatie over de verschillende hoogtepunten in het park kunt u opvragen bij het Haleakala Visitor Centre, dat op de rand van de krater gevestigd is. Hier kan men u meer vertellen over bijvoorbeeld de Leleiwi Overlook, een pad dat u een schitterend uitzicht biedt over heel Maui en waar u specifiek inheemse planten zult aantreffen.

Ook de Kalahuka Overlook is een zeer speciaal pad waarlangs de Hawaiiaanse stormvogel (‘ua’u) nestelt. Van deze vogel werd jarenlang gedacht dat deze uitgestorven was, totdat ze een aantal decennia geleden in dit park werden herontdekt.

Mocht u ervoor kiezen om in één dag de krater te bezichtigen, dan kunt u dit ook te paard doen. Er worden een aantal verschillende tochten door de manege ‘Pony Express’ georganiseerd, met daaronder één die over de Sliding Sands Trail leidt. Een andere mogelijkheid is om een fiets te huren en onder begeleiding van een gids de trip te maken.

Geschiedenis
Haleakala vormde vanaf 1916 samen met de vulkanen Mauna Loa en Kilauea op Hawaï Nationaal park Hawaï. In 1961 werd het park gesplitst in Nationaal park Hawaii Volcanoes en Nationaal park Haleakala. In 1980 werd het park aangewezen als biosfeerreservaat.

Onduidelijkheid over de laatste uitbarsting

De vulkaan wordt actief beschouwd en heeft talloze uitbarstingen gekend gedurende de laatste 30.000 jaar. Tot recent werd gedacht dat de laatste uitbarsting was in ongeveer 1790, gebaseerd op tekeningen van Jean-François de La Pérouse en George Vancouver. Maar recente metingen suggereren dat de laatste uitbarsting plaats vond rond 1600.

Regionale Informatie over de eilanden van Hawaii

Waikiki Beach | vakantie Hawaii

Vakantie Oahu

The Gathering Place

Het meest bekende eiland van Hawaii. Op dit eiland maken de meeste toeristen dan ook voor het eerst kennis met Hawaii. Honolulu, een moderne en multiculturele wereldstad in een exotische omgeving, biedt 1 van de vele gezichten van Oahu. Maar Oahu heeft meer te bieden dan het drukke leven in en om Honolulu. Als u de stad verlaat komt u al snel indrukwekkende en weelderige jungle tegen. U vindt op dit eiland tevens de wereldbekende surfstranden waarbij surfers immense golven trotseren. Nieuwsgierig naar Oahu? Klik dan hier.

Kealakekau Bay | vakantie Hawaii

Vakantie Big Island

The Big Island

De frequente lava erupties maken dit het meest spectaculaire eiland van de archipel. Lava stroomt, langs je voeten, de helling af om met oorverdovend geweld de zee in te storten. Op dit eiland huist de godin Pele, die met haar stemmingen de vulkanische activiteit bepaalt. Spectaculair!

Kauai Napali Coast | vakantie Hawaii

Vakantie Kauai

The Garden Island

Het oudste en misschien wel mooiste eiland van de archipel. Door de gevarieerde en zeer indrukwekkende natuur wordt dit eiland met recht het “Garden Island” genoemd. De spectaculaire Na Pali Coast en de verbijsterende Waimea Canyon behoren tot de absolute hoogtepunten van Kauai. Nieuwsgierig naar dit exotische en weelderige eiland? Klik dan hier.

Maui vallei en waterval | vakantie Hawaii

Vakantie Maui

The Valley Isle

Van prachtige stranden tot slapende vulkanen. Van weelderig regenwoud tot gezellige dorpjes. Maui is misschien wel het meest afwisselende eiland. Op dit eiland kom je hoe dan ook tijd te kort. Een feest voor de zintuigen. Contrasten van kleur en geur, mens en natuur. In de wintermaanden trekken de walvissen langs dit prachtige eiland. Nieuwsgierig naar Maui? Klik dan hier.

Halawa Beach Park | vakantie Hawaii

Vakantie Molokai

The Friendly Island

Hang Loose! Op dit eiland kunt u onthaasten, u overgeven aan de rust en ontspannen sfeer. Molokai is het meest traditionele eiland van de archipel. Alles gaat in een rustig tempo en op geen ander eiland wonen zoveel oorspronkelijke Hawaiianen. Molokai is nog zoals de andere eilanden van Hawaii 50 jaar geleden waren. Nieuwsgierig naar Molokai? Klik dan hier.

Lanai Keahiakawelo | vakantie Hawaii

Vakantie Lanai

The Private Island

Het eiland van de verborgen natuurschoon. De rust is weergekeerd op het afgelegen eiland, ideaal dus om lekker rustig te genieten van de natuur en de privacy. Lanai heeft een unieke vegetatie, opvallend zijn de vele pijnbomen. Als u alle drukte achter zich wilt laten en wilt genieten van privacy en het gemak van een comfortabel hotel dan is Lanai het perfecte eiland. Nieuwsgierig naar dit bijzondere eiland? Klik dan hier.

Hawaii vakantie boeken

Wilt u uw vakantie naar Hawaii boeken? Onze reisspecialisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en een offerte voor uw reis op maat samen te stellen. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen of een offerteaanvraag sturen, wij nemen dan graag contact met u op.

Wilt u uw reis combineren met een bezoek aan Amerika? Dit kunnen wij samen met de Hawaii vakantie boeken, u krijgt dan een combinatiereis op maat.