Reis Informatie Cook Eilanden

Praktische tips voor uw reis

Accommodatie in Cook Eilanden

De eilanden van de Stille Oceaan zijn voor veel mensen synoniem aan grenzeloze luxe in dure resorts. De Cook Eilanden zijn anders. De meeste accommodatie op de Cook Eilanden is kleinschalig en minder luxueus en exclusief dan op bijvoorbeeld Fiji en Frans-Polynesië. Maar de locatie van de hotels en bungalows is vaak schitterend.

De hotels liggen vaak aan het strand en bestaan uit losse bungalows of appartementen. De huisjes liggen vaak verborgen in de jungle en zijn volgens Polynesische tradities gebouwd. Sommige kamers hebben uitzicht op zee, vrijwel allemaal zijn ze op loopafstand van de kobaltblauwe zee. Veel hotels bieden allerlei activiteiten aan, zoals snorkelen, duiken, vissen en varen.

Ambassades in Cook Eilanden

Kijk hier voor de website van de Nederlandse ambassade in Nieuw-Zeeland (tevens voor de Cook Eilanden).

De ambassade van Nieuw-Zeeland in Nederland vindt u hier: www.nzembassy.com

Ambulance in Cook Eilanden

Het lokale telefonisch alarmnummer is: 998

Autorijden in Cook Eilanden

Het hoofdeiland Rarotonga is geschikt om per huurauto te verkennen. De meeste bezienswaardigheden liggen langs de kustweg, die geheel om het eiland heen loopt. Er is linksverkeer op de Cook Eilanden, de wegen zijn overigens zeer rustig. De bewegwijzering is beperkt, navigatiesystemen werken hier niet - dus u zult aangewezen zijn op een wegenkaart. Buiten de hoofdplaats Averua vindt u geen tankstations.

We kunnen huurauto's voor u reserveren op Rarotonga (huurtarieven en voorwaarden zijn beschikbaar op aanvraag). Terplaatse moet u (als bestuurder) bij afhalen van de huurauto beschikken over een geldig Nederlands rijbewijs en een creditcard (we adviseren ook een internationaal rijbewijs mee te nemen). Bij autohuur dient u bij het politiebureau van Avarua een lokaal rijbewijs te kopen, dat op vertoon van een Nederlands-rijbewijs wordt verstrekt (kosten: 10 NZD).

De minimum leeftijd als bestuurder is 23 jaar. Vraag de verhuurder om een routekaart en uitleg over de verkeersregels. Beste is om een 4WD terreinauto te huren, want u zult soms over onverharde wegen willen rijden, vooral zodra u van de hoofdweg af gaat.

Banken in Cook Eilanden

In Avarua zijn 2 banken gevestigd, de ANZ bank en de Westpac bank (openingstijden: ma t/m vr 9.00 - 15.00 uur, de Westpac bank ook op zaterdag 10.00 - 11.00 uur). Bij de banken treft u een geldmachine aan (ATM's). Op Aitutaki en Atiu treft u (in het hoofdplaatsje) een bank aan met geldmachine (ATM). Op de overige eilanden zijn nog geen geldmachines aanwezig, maar deze situatie kan veranderen.

In de aankomsthal word bij aankomst van internationale vluchten kortstondig een wisselloket geopend.

Belasting in Cook Eilanden

Op goederen en diensten wordt op de Cook Eilanden een omzetbelasting van 10% geheven (<GST' = Goods and Service Tax). De omzetbelasting is over het algemeen inbegrepen bij de prijs. Deze belasting wordt, ook bij uitvoer van artikelen, niet gerestitueerd.

Betaalmiddelen in Cook Eilanden

Het betaalmiddel op de Cook Eilanden is de New Zealand Dollar (nz$ . 0,57 euro). Euro's en andere valuta, alsmede travellercheques, kunnen bij de banken op Rarotonga worden omgewisseld. De meeste hotels accepteren creditcards (Visa, Mastercard en American Express). De regering van de Cook Eilanden geeft Cook Island Dollars uit (zeer kleurrijke biljetten en vreemdvormige munten), met een zelfde waarde als de nz$ en die ook als wettig betaalmiddel worden geaccepteerd. Er zijn munten van 5, 10, 20 en 50 Cents, 1 en 2 Dollar. Bankbiljetten zijn er van 5, 10, 20, 50 en 100 Dollar.

Binnenlandse vluchten in Cook Eilanden

Het transport tussen de eilanden wordt uitgevoerd met Air Rarotonga. Deze maatschappij heeft een zeer uitgebreid routenet en vluchtschema. Hierdoor kunt u dagelijks vliegen tussen de eilanden Rarotonga en Aitutaki. Enkele malen per week wordt vanaf Rarotonga gevlogen naar Atiu, Mauke, Mitiaro en Mangaia. De vlucht naar Penrhyn en Manihiki wordt 1x per week uitgevoerd.

Er is een binnenlandse airpass voor toeristen beschikbaar, uw vliegticket bestaat dus uit een totaal van vluchtsectoren. Indien bij een vlucht tussen twee buiteneilanden een overstap moet worden gemaakt en de vervolgvlucht heeft hetzelfde vluchtnummer, dan geldt dit als één vlucht. In alle overige gevallen van overstappen worden twee afzonderlijke vluchten berekend. Over vliegtickets wordt omzetbelasting berekend.

Brandweer in Cook Eilanden

Het lokale telefonisch alarmnummer is: 996

Camping in Cook Eilanden

Kamperen is op de Cook Eilanden niet toegestaan.

Duty Free in Cook Eilanden

Naast artikelen van persoonlijke aard mogen bezoekers de volgende artikelen belastingvrij invoeren.

 • Rookwaren: 200 sigaretten of 250g tabak of 50 sigaren resp. een combinatie van tabaksartikelen waarvan het gewicht niet boven de 250g uitkomt.
 • Alcoholische dranken: 2 liter wijn of sterke drank of 4,5 liter bier.
 • Andere artikelen met een totale waarde van NZ$ 250.

Electriciteit in Cook Eilanden

De elektriciteit op de Cook Eilanden is 240V/50Hz. De stopcontacten zijn driepolig, identiek aan die in Australië en Nieuw-Zeeland. Voor de aansluiting van scheerapparaten, haardrogers, enz., is een adapter of wereldstekker nodig.

Entertainment / Nachtleven in Cook Eilanden

Bij de grotere hotels wordt meestal 1x per week een Polynesische dansshow georganiseerd. Vrijdagavond is "Island Night', de uitgaansavond waarbij de discotheken tevens druk bezocht zijn door de lokale jeugd.

Eten / Drinken in Cook Eilanden

De meeste grotere hotels bieden restaurant- en roomservice aan. Oceaanvis, schaaldieren (kreeft) en tropisch fruit behoren tot de bijzonderheden. In het hoofdplaatsje Avarua bevinden zich enkele goede restaurantjes. Bezoek bijvoorbeeld het visrestaurant Traders Jack aan de haven.

Daarnaast vindt u in Averua ook fastfood restaurants, lokale "takeaways" en kleine restaurantjes van immigranten (zoals bistro's, pizaria's en Aziatische restaurants). De ingrediënten die gebruikt worden zijn vaak van betere kwaliteit dan we in Europa gewend zijn. De kleding is doorgaans informeel "Casual", alhoewel in de chique restaurants in resorts soms avondkleding wordt gewaardeerd. Buiten Averua en op de buiteneilanden bent u aangewezen op het restaurant van uw accommodatie.

Omdat de eilanden van Vanuatu omringd zijn door de oceaan, treft u op het menu veel tonijn en andere grote zeevis aan, alsmede schaaldieren en tropisch fruit. Bij traditionele gerechten wordt zoete aardappel en casave (zowel de wortel als de bladeren) gebruikt.

Feestdagen in Cook Eilanden

Op de Cook Eilanden gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede-Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

 • 4 augustus Constitution Day
 • 26 oktober Gospel Day

Festivals en evenementen in Cook Eilanden

De volgende vier belangrijke jaarlijkse evenementen worden gehouden:

 • Dancer of the Year (Polynesische dansshow met competitie tussen de eilanden) in april;
 • Miss Cook Islands verkiezing in september;
 • Round Rarotonga Road Race op een zaterdag in oktober;
 • Tiare Week (Bloemen festival met op de eerste dag het "food festival" en de laatste dag het corso in november.

Fooi in Cook Eilanden

Op de Cook Eilanden is het geven van een fooi ongebruikelijk. Service en belasting zijn over het algemeen inbegrepen bij de prijs.

Fotografie in Cook Eilanden

De eilanden zijn zeer fotogeniek, indien u dia's maakt kunt u deze het beste vanuit Nederland meenemen. Op Rarotonga zijn diafilms duur en moeilijk te krijgen. Foto- en videoapparatuur, geheugenkaarten en fotofilms of tapes zijn goed verkrijgbaar voor vergelijkbare prijzen als in Nederland. Houdt er rekening mee dat u - vanwege het felle licht - een UV-filter en zonneklep nodig heeft. Op de Cook Eilanden heeft u veel gelegenheid om onderwaterfoto's te maken.

Gezondheid in Cook Eilanden

Het klimaat op de Cook Eilanden is aangenaam en gezond, u hoeft daarom doorgaans geen bijzondere medische voorzorgsmaatregelen te nemen. Het beste kunt u echter naar de GGD of uw huisarts gaan voor een specifiek advies.

Op de Cook Eilanden komen vrijwel geen gevaarlijke of giftige dieren voor. Het meest gevaarlijke dier is waarschijnlijk de haai. Binnen de riffen in de lagunes ziet u hooguit kleine ongevaarlijke rifhaaien. De grotere haaiensoorten - zoals de hamerhead, tijgerhaai en de witte haai - houden van diep en stromend water en deze ziet u daarom eigenlijk alleen buiten de lagunes.

Denkt u eraan dat het koraal scherp is. Om wondjes en eventuele infecties te voorkomen, raden wij u aan plastic sandalen te dragen wanneer u over het koraal wilt lopen of in ondiep water boven het koraal gaat zwemmen. Indien u zich gesneden heeft aan het koraal is de kans op infectie zeer groot, wacht daarom niet te lang met antibiotica te gebruiken.

Golf in Cook Eilanden

Er is in de Cook Eilanden nauwelijks gelegenheid tot het spelen van golf. Er is slechts één openbare 9-holes baan op Rarotonga.

Immigratie / Douane in Cook Eilanden

Bij binnenkomst van de Cook Eilanden wordt voor EUburgers voor een verblijf van max. 31 dagen een paspoort verlangd, dat nog tenminste 6 maanden geldig is t/m de geplande vertrekdatum, een geldig retour- of doorreisticket en voldoende financiële middelen om uw verblijf te bekostigen. U kunt dit aantonen met contant geld, travellercheques of een creditcard. Er zijn geen bijzondere eisen t.a.v. visa en verplichte vaccinaties voor toeristen. Bij aankomst moet een "Arrival Card" met persoonlijke gegevens worden ingevuld; deze wordt reeds aan boord van het vliegtuig uitgedeeld. Deze regels kunnen wijzigen.

Bij aankomst in de Cook Eilanden wordt de reiziger gevraagd een verklaring over eventueel meegebrachte levensmiddelen, planten en artikelen van dierlijke oorsprong in te vullen. Ter bescherming van de ongerepte natuur en de landbouw kennen de Cook Eilanden strenge regels met betrekking tot de invoer van levensmiddelen, dieren en planten. Deze mogen niet worden ingevoerd.

Internationale vluchten in Cook Eilanden

De enige internationale luchthaven van de Cook Eilanden ligt aan de noordwestzijde van het eiland Rarotonga. De luchthaven ligt 4,5 km ten westen van het hoofdstadje Avarua. Op deze luchthaven worden zowel internationale als binnenlandse vluchten uitgevoerd.

De volgende luchtvaartmaatschappijen voeren internationale vluchten uit:

 • Air New Zealand & Jetstar (naar Auckland - Nieuw- Zeeland)
 • Air Tahiti ( naar Tahiti [Frans-Polynesië] en Air Rarotonga wat aansluiting geeft op vluchten naar Los Angeles, San Francisco, Seattle en Amsterdam - u moet vanaf Amsterdam rekening houden met een totale reistijd van minstens 24 uur).
 • Jetstar (naar Sydney [Australië])
 • Hawaiian Airlines naar Honolulu wat aansluiting geeft op HA vluchten naar het vaste land van Amerika

Alle overige luchthavens en airstrips dienen alleen het binnenlands vliegverkeer.

Internationaal vertrek in Cook Eilanden

De incheck-tijd voor internationale vluchten vanuit de Cook Eilanden is 120 minuten voor vertrek. De luchthavenbelasting, "Airport Departure Tax" bedraagt momenteel 55 nz$ per persoon maar is al inclusief in het ticket. Deze regels kunnen wijzigen.

Internet in Cook Eilanden

Als u uw laptop of smartphone meeneemt op uw reis, zal u deze op bepaalde plaatsen kunnen gebruiken d.m.v. een wifi-verbinding op te bouwen (bijv. in hotellobby's). Als u ook bij het zwembad of aan het strand wilt kunnen internetten, dat dient u een SIM kaart (of dongel) te kopen voor het UMTS netwerk. Deze zijn te koop bij de winkels van de grote telecom aanbieders (Vodafone Cook Islands). Bij veel hotels en in Averua vindt u ook een aantal internetcafé's.

Kleding in Cook Eilanden

Voor een bezoek aan de Cook Eilanden kunt u het best lichte zomerkleding meenemen. Bij een bezoek aan een lokaal dorp stellen de inwoners het op prijs als u zich niet in badkleding laat zien, maar met overhemd of t-shirt. Denk aan een dunne regenjas (voor wandelingen) en plastic sandalen (ter bescherming tegen koraal). Neem een hoed of pet mee als bescherming tegen de zon. De winkels in Averua kunnen overigens voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft.

Klimaat in Cook Eilanden

De Cook Eilanden hebben gedurende het gehele jaar een aangenaam en zonnig klimaat. De maanden april t/m november zijn het droogst en koelst, met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. De maanden december t/m maart vormen de natte tijd, de temperatuur ligt dan iets hoger (tussen 20 en 30 graden Celsius) en er bestaat een geringe kans op hevige storm. Met name aan de oostzijde van Rarotonga valt in deze periode veel regen. Ook aan de westzijde en op de overige eilanden is de luchtvochtigheid in deze periode hoger, maar een continue passaatwind maakt het toch aangenaam.

Medische hulp in Cook Eilanden

Het ziekenhuis in Avarua op Rarotonga biedt 24 uur medische noodhulp (zie ook ambulance).

Politie in Cook Eilanden

Het lokale telefonisch alarmnummer is: 999

Religie in Cook Eilanden

Christelijk; overwegend Rooms Katholiek, Protestants en Anglicaans. De oude Polynesische geloofsinvloeden leven voornamelijk nog in zang en dans.

Souvenirs in Cook Eilanden

Houtsnijwerk, Polynesische beelden, zwarte parels, schelpkettingen, Polynesische muziek, ed.

Taal in Cook Eilanden

De lokale taal is het Cook Islands Maori. Deze taal heeft veel gelijkenis met andere Polynesische talen. Engels is de tweede taal, die door vrijwel alle inwoners wordt gesproken. Bezoekers zullen op taalgebied over het algemeen weinig problemen ondervinden.

Taxi's in Cook Eilanden

Er zijn op de eilanden een beperkt aantal taxi's beschikbaar. U dient vooraf een prijs af te spreken, meters ontbreken of zijn meestal buiten werking.

Telefoneren in Cook Eilanden

Via een satellietverbinding kunt u dag en nacht telefoneren tussen Nederland en de Cook Eilanden. U dient echter een verbinding aan te vragen bij de operator. Op het postkantoor in Avarua zijn telefoonboxen, fax en internetverbinding beschikbaar. Voor de openbare telefooncellen heeft u een telefoonkaart nodig. Deze kunt u terplaatse in telefoonwinkels kopen. Het internationaal toegangsnummer van de Cook Eilanden is 682. De meeste Nederlandse mobiele telefoons werken op Rarotonga en op Aitutaki (westzijde) prima, maar bellen op een Nederlandse SIM kaart kan erg duur zijn. We adviseren u een lokale "pre-paid" telefoonkaart te kopen, bijvoorbeeld bij een telefoonwinkel van Vodaphone. Wilt u vanuit de Cookeilanden naar Nederland bellen, gebruik dan 0031 of +31.

Transport in Cook Eilanden

Op Rarotonga rijdt van ma t/m za elk half uur gedurende de dag (7.00 - 17.30 uur) een bus rond het eiland. U kunt zelf aangeven waar gestopt moet worden.

Op de buiteneilanden is geen geregeld openbaar vervoer. U bent aangewezen op transfers van de hotels, een enkele taxi of een gehuurde scooter of fiets. De afstanden zijn gelukkig beperkt.

Tijdzone in Cook Eilanden

Het tijdverschil met Nederland bedraagt 11 uur (in NL winter) of 12 uur (in NL zomer). De Cook Eilanden liggen op het westelijk halfrond. 's Avonds in NL om 20.00 uur (in de zomer) is het in de Cook Eilanden dus 8.00 uur 's ochtends op dezelfde dag.

Uitgaven in Cook Eilanden

Het prijsniveau ligt op Nederlands niveau. Lokale producten, zoals vis en tropisch fruit zijn voordeliger, geïmporteerde waren, zoals koffie, worstjes en sterke drank, zijn duurder.

Water in Cook Eilanden

Kraanwater is op Rarotonga doorgaans veilig te drinken, maar gechloreerd. Voor de veiligheid adviseren we u echter uw drinkwater te koken of flessen bronwater te kopen.

Winkels in Cook Eilanden

De winkels op Rarotonga kunnen voorzien in vrijwel alles dat een bezoeker zoal nodig heeft, zoals bijv. kleding, sportartikelen, parfums en medicijnen. Ook bij de luxere hotels vindt u winkels. Er zijn moderne supermarkten met een uitgebreid assortiment aan kruidenierswaren. Op de buiteneilanden hebben de winkels een beperkt assortiment. Op Rarotonga zijn enkele duty-free-shops. De openingstijden zijn: ma-vr 8.00-16.00 uur & za 8.00-12.00 uur).

Zonnebrand in Cook Eilanden

De Cook Eilanden liggen in de tropen, de lucht is niet vervuild en zuiver. Hierdoor komt sterke zonnestraling ongehinderd op aarde. Hoofdbedekking alsmede een zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor is hierom zeker aan te raden. Weest u erop bedacht dat uw huid heel gevoelig is, wanneer u vanuit de Nederlandse winter aankomt.