Suwarrow

Northern Group - Cook Eilanden

Suwarrow (ook Suvorov en Suvarov genoemd) is een onbewoond atol dat onderdeel uitmaakt van de noordelijke eilandengroep van de Cook Eilanden. Het atol ligt 825 kilometer ten noordwesten van Rarotonga en ongeveer 1300 kilometer ten zuiden van de evenaar.

Suwarrow was onbewoond toen het werd ontdekt door het Russische schip "Suvorov" op 17 september 1814. Het schip was vernoemd naar de Russische generaal Alexander Vasilyevich Suvorov, die als "Suwarrow" in Lord Byron's epische gedicht Don Juan verschijnt. Suwarrow is sinds zijn ontdekking alleen met tussenpozen bewoond.

In 1942 deed een orkaan 16 van de 22 eilanden waaruit het atol bestond onder water verdwijnen. De kustwachters die het atol op dat moment bewoonden verlieten het en lieten een hut met watertanks, wilde varkens en kippen achter op het eiland. Momenteel woont er een kustwachter op Anchorage Island, het grootste eiland in het atol.

Schateiland

De vrouw van Robert Louis Stevenson omschreef Suwarrow ooit als "het meest romantische eiland in de wereld", maar het eiland was niet het model voor het beroemde boek van haar echtgenoot, Schateiland. In het midden van de negentiende eeuw (men is het er niet over eens of het in 1848 of 1855 was) werd er overigens wel een schat op het eiland gevonden: de bemanning van een schip uit Tahiti voerde bergingswerk uit en groef een kistje op waarin zich NZ$ 15.000 bevond.