Penrhyn

Northern Group - Cook Eilanden

 Het eiland Penrhyn is een enorm grote atol (90 km²), het behoort tot de afgelegen noordelijke groep van de Cook eilanden en wordt sporadisch door toeristen bezocht. Penrhyn (ook wel Tongareva, Mangarongaro, Hararanga, en Te Pitaka) is het grootste en meest afgelegen atol van de Cook eilanden. Penrhyn bevindt zich 1365 km ten noordoosten van het eiland Rarotonga, op zo'n 9 graden ten zuiden van de evenaar. Er is slechts één vlucht per week (op zaterdag via Manihiki) tussen Rarotonga en Penrhyn.

Het Penrhyn atol heeft twee dorpen. Het hoofddorp Omoka, hoofd van de Penrhyn eilandraad, bevindt zich op het eiland Moananui, in het westen van de atol. Het dorp Te Tautua ligt op het eiland Pokerere, ten oosten van het atol. Op Penrhyn wonen ca. 200 mensen (in 2001 waren dat nog ruim 350). Veel jonge gezinnen trekken naar Rarotonga in de hoop op werk en inkomen. Een meerderheid (75%) van de inwoners is aanhanger van de Cook eilandse Christelijke kerk, terwijl de overige 25% de Katholieke kerk aanhangt.

Geologie

Het atol ligt op de hoogste onderwater vulkaan van de Cook Eilanden, 4876 m boven het oceaan oppervlak. Penrhyn is 24km lang en 14km breed. Het heeft een omtrek van 77 km en een landoppervlakte van 9.84 km². Het hoogste punt van het atol is nog geen 5m boven het zeeniveau. Het eiland is daardoor erg kwetsbaar voor een stijging van de zeespiegel.

Voor meer informatie over de buureilanden van Penrhyn, ga naar: