Beste Reistijd Cook Eilanden

Uw droom onze specialiteit!

 

Of u nu op zoek bent naar cultuur, een bijzondere verre reis of juist een actieve vakantie in de planning hebt: op reis wilt u goed weer. Daarom is het handig om vooraf het actuele vooruitzicht voor Cook Eilanden te bekijken om niet overvallen te worden door slechte weersomstandigheden. Wilt u weten wat het klimaat en de weersverwachting is in Cook Eilanden? Hieronder vindt u de gemiddelde temperatuur en neerslag per maand, zodat u weet of u moet rekenen op regen of zonneschijn. Zo gaat u altijd voorbereid op reis. 

Het klimaat op de Cook Eilanden

Op de Cook Eilanden heerst een tropisch maritiem klimaat, met een duidelijk regenseizoen van november tot april en een droog seizoen van mei tot oktober. Tijdens het regenseizoen, waarin ook de tropische cyclonen voorkomen, valt 2/3e van alle regen van een heel jaar.

Er zijn slechts kleine verschillen tussen de seizoenen en een betrekkelijk constante temperaturen rond de 25° C. De natste maanden zijn januari tot april. De buien zijn meestal hevig, maar duren nooit lang.

Cyclonen kunnen zich alleen vormen in de regentijd, ze vormen zich meestal ten westen van de Noordelijke Cook Eilanden, en bewegen dan in zuidelijke richting tot 15° zuiderbreedte, waarna ze in zuidoostelijke richting bewegen. Tijdens El Niño merkt men op dat de cyclonen in de buurt van de Noordelijke Cook Eilanden richting Frans-Polynesië gaan. Dit geeft een scherpe daling van de regenval (tot 60%) op de zuidelijke eilanden, terwijl op de Noordelijke Cook Eilanden de regenval met wel 200% kan toenemen. Tijdens de La Niña gebeurt het omgekeerde.

Gedurende bijna het hele jaar worden de Cook Eilanden overheerst door passaatwinden, die het sterkst zijn gedurende de wintermaanden. De gemiddelde jaarlijkse temperatuur varieert van 21° C tot 28° C, en is grotendeels afhankelijk van de huidige El Niño.


 

Feestdagen in de Cook Eilanden

Op de Cook Eilanden gelden de volgende officiële feestdagen (anders dan de internationale feestdagen als Nieuwjaar, Goede-Vrijdag, 1e en 2e Paasdag en Kerst):

  • 4 augustus Constitution Day
  • 26 oktober Gospel Day

Daarnaast gelden per eiland nog aparte feestdagen, bijv. ter gelegenheid van de verering van een lokale chief.

Tijdens schoolvakanties en feestdagen dient u er rekening mee te houden dat veel Cook eilanders zelf ook op reis gaan en dat het dan dus extra druk kan zijn in hotels en bij bezienswaardigheden. Bovendien zijn op feestdagen winkels en soms ook attracties gesloten.