Yara bezocht paradijselijk Fiji

Fiji, waar moet ik beginnen. Dit land heeft mijn hart gestolen. Het is een land wat je blijft verbazen vanaf het moment dat je geland bent totdat je het weer “tijdelijk” moet verlaten. 

Bula, welkom op Fiji. Zoals ik het schrijf lijkt het alsof je het op een gewone toon zegt, maar de Fijianen roepen dit heel enthousiast, dan lijkt het meer op BUULAAA. Even om het gevoel erbij aan te geven.

Met het vliegtuig arriveer je op Nadi, een leuke en authentieke stad. Vaak verblijf je een nachtje bij aankomst of voor vertrek in deze stad. Hier vind je lokale markten, tempels en hot pools.  
Vanuit Nadi ga je met een transfer naar de haven van Denarau waar de boot ligt te wachten. De boot is dé manier om tussen de verschillende eilanden te reizen, maar dit kan natuurlijk ook per watervliegtuigje. Fenomenaal uitzicht en je bent lekker snel op de bestemming. 

Met de Yasawa Flyer is het ongeveer 5 uur varen naar het noordelijkste eiland Nacula waar mijn 2 weekse reis begint. Bij aankomst op ieder eiland staan de medewerkers van het resort je op te wachten met het welkoms lied: Bula Maleya, in het liedje heten ze u welkom in uw “thuis” ver weg van thuis. Dit is iets wat Fiji, en de rest van de pacific overigens ook, uniek maakt, je arriveert als toerist maar verlaat het land als familie. Wanneer je het eiland weer verlaat om met de Yasawa Flyer naar het volgende eiland te varen, wordt het afscheidslied gezongen: Isa Lei.  

Op mijn reis door Fiji heb ik heel veel verschillende eilanden aangedaan. Ik ben begonnen op Yasawa eilanden op het noordelijkste eiland Nacula, gevolgd door Naviti en Wayalailai. 

Vervolgens ben ik overgegaan op de Mamanuca eilanden Mana, Beachcomber en South Sea. Vanaf de resorts zijn ontzettend veel excursies te boeken. Zo ben ik naar de Blue Lagoon grotten geweest, waar ook de gelijknamige film is opgenomen. Dit was een heel avontuur want je moet een stuk onderwater zwemmen wil je in de grot uitkomen. Ik heb de meest mooie snorkel excursies gemaakt waarbij ik vissen heb gezien die ik nog nooit eerder had gezien. Zo zwemmen er bijvoorbeeld veel reef haaien, onschuldige haaien maar toch even schrikken als je ze voor het eerst ziet. Vanaf uitkijkpunten heb ik de meest mooie zonsopkomsten en zonsondergangen gezien.  

Tijdens de traditionele Kava ceremonie leer je lokale bevolking beter kennen. Kava wordt gemaakt van de wortel van een kava plant en vervolgens met water gemengd. De Fijianen vinden het fantastisch en het wordt voor elke gelegenheid gedronken. Het is heel erg onbeleefd om Kava af te slaan. Dus ook al vind je het niet lekker, wel op drinken! Zelf vond ik het alles behalve lekker, dus ik had er wel wat moeite mee.. 

Naast dit alles heb ik nog veel meer gedaan op de eilanden: lange wandelingen over de eilanden heen gemaakt (soms ook minder lang, je kunt in 5 minuten over heel South Sea Island lopen), op zondag de kerk bezocht wat echt heel bijzonder en vrolijk is, kookles gehad, een Fijiaans dorp en de school bezocht, kampvuren gemaakt en nog zo veel meer.  

Het eten op de resorts is heerlijk er wordt ontzettend goed voor je gezorgd tijdens een reis door Fiji. Mocht je tussen door toch zin hebben in iets te eten, kun je altijd om een kokosnoot vragen. Heel Fiji staat vol met palmbomen met kokosnoten, dus ik heb deze hele reis iedere dag een kokosnoot gegeten. Deze wordt vers voor je uit de boom gehaald.