Slapen in een swag in de Outback van Australië

Alweer een paar jaar terug was mijn nichtje geslaagd voor haar VWO. Met nog net geen 18 had ik bedacht dat het leuk zou zijn met haar een reis door Australië te maken. Op pad met je tante naar Australië wie zegt daar nou nee tegen?

Na een dagen in het indrukwekkende Sydney namen we de vlucht naar Alice Springs in het rode hart van Australië. Zelf rijden kan hier prima, maar gezien de afstanden, leek het ons relaxter en gezelliger om te kiezen voor een 5-daagse kampeersafari per 4x4 voertuig in een kleine groep. We maakten een prachtige wandeling van 10 km rondom Uluru (Ayers Rock) en dronken er een glaasje champagne om te proosten op de prachtige zonsondergang.

De volgende ochtend maakten we een werkelijk schitterende wandeling door de Valley of the Winds bij Kata Tjuta (The Olgas of, vertaald vanuit het het Aboriginal, 'vele hoofden') en we volgden het spoor van de Australische film 'The Adventures of Priscilla, Queen of the Desert' tijdens de klim over en langs Kings Canyon.

De laatste twee dagen brachten we door in de MacDonnell Ranges waar we in een rivierbedding sliepen en een wandeling maakten met een Aboriginal gids. Onderweg werd er hout gesprokkeld voor het kampvuur in de avond, waar we de dag nog eens doornamen onder het genot van een hapje en een drankje. We maakten 'Billy tea' (een typisch Australisch keteltje dat boven het vuur gehangen wordt om er daarna thee mee te maken) en 'damper' (brood waarvan het deeg niet hoeft te rijzen) op het kampvuur. Klaargemaakt boven een kampvuur en in de buitenlucht smaakt alles verrukkelijk! 

Slapen in een swag

Australischer dan de billie tea en damper gaat het bijna niet worden, al valt slapen in een 'swag' ook onder deze bijzondere Australische gebruiken. Tja, wat is een Swag vraag je je af. Een soort van bedrol met een matje en een slaapzak ineen. De swag stamt uit de latere delen van de 19e eeuw toen er door de depressie duizenden mannen werkeloos waren, deze zgn. Australische 'swagman' trokken te voet door het land op zoek naar werk met de swag op hun rug. Ze sliepen in deze swag langs de kant van de weg of midden in de natuur bij het kampvuur, net als wij tijdens onze 5-daagse trip.

Vanwege de harde geoliede canvas stof kun je er zelfs, ongelooflijk maar waar, bij -10 graden nog prima in slapen. En dat is nodig, want van mei t/m september kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen in de woestijn van de Australische Outback. Wellicht dat het zicht op de Australische sterrenhemel ons wel een beetje heeft geholpen bij het wegdommelen. Het is 's avonds zo donker in de Outback dat je soms zelfs de Melkweg goed kunt zien.

Australië kent als land vele hoogtepunten, en voor ons was dit absoluut een hoogtepunt! De ongrepte natuur, de uitgestrektheid van het landschap en het kleurenspel van de knalblauwe lucht met de rode rotsformaties hebben op ons een overgetelijke indruk achterlaten. Wil jij ook kamperen onder de sterren in de Australische Outback neem dan zeker contact met mij (Margret) op. Overigens is in een tent slapen tegenwoordig ook gewoon mogelijk tijdens deze 3- of 5-daagse kampeersafari van Wayoutback.

Reis Australië boeken

Wilt u na het lezen over de unieke ervaringen van Margret en haar nichtje een rondreis naar Australië boeken? Onze reisspecialisten staan voor u klaar om uw wensen te bespreken en een offerte voor uw reis op maat samen te stellen. U kunt hiervoor telefonisch contact met ons opnemen of een offerteaanvraag sturen, wij nemen dan graag contact met u op.