Marloes haar droomreis naar Fiji

Bula!

Mijn droom studiereis naar Fiji begon al bij het inchecken op Schiphol; ik werd verrast door een upgrade naar de business class. Een zeer exclusieve ervaring; we werden persoonlijk begroet door de purser en de service was uitmuntend. Aan boord kregen we een 6-gangenmenu en deze werd geserveerd als in een sjiek restaurant. Na het diner gingen de stoelen op 180 graden en konden we heerlijk languit slapen. Wat een luxe! 

Om 09.30u lokale tijd stond ik op de luchthaven van Nadi. Een kleine luchthaven met een warm welkom. Niet alleen de temperatuur was heerlijk, maar vooral de vriendelijke lokale bevolking zorgde voor een warme ontvangst. Ik ontving direct een bloemenkrans en een lekker fris flesje water. Na een rit van een klein kwartiertje werden we naar het Sofitel Denarau gebracht. Het Sofitel is een heerlijk hotel met een aparte adults only beachclub en een fantastisch ontbijtbuffet.

‘s Ochtends vroeg vertrokken we vanaf Port Denarau naar de Mamanuca Eilanden, een boottocht van ca 50 minuten naar het resort Musket Cove, in typisch Fijiaanse stijl. De dag werd afgesloten met een mooie zonsondergang, een heerlijk diner en traditionele muziek. Het bleef nog lang gezellig met de staff van het resort. De farewell song door de gehele staff leidde tot een heel mooi gesprek over de cultuur van de Fijiërs. Bijzonder om de verhalen uit eerste hand te horen. 

De dag daarna vertrokken we naar het volgende eiland waar we zouden overnachten; Tropica Island. Wederom kregen we bij aankomst een drankje en een welkomstlied, zoals bij alle resorts gebruikelijk is, ook hier voelden we ons meteen welkom. Alle bungalows (in Fiji 'bures' genoemd) hebben zeezicht en een buitendouche. Voor de lunch werden we per speedboot opgehaald en naar een drijvende (pizza)bar midden in de Pacific Ocean gevaren, genaamd Cloud 9, waar je een duik in de prachtige azuurblauwe zee kunt nemen. Bij terugkomst hebben we in Tropica heerlijk bij het zwembad gezeten onder het genot van een koud Fiji biertje. De avond werd afgesloten met een 3-gangen diner onder de sterrenhemel. De Mamanuca eilanden kennen veel mooie eilandresorts en ik heb er tijdens deze studiereis een aantal van mogen bewonderen, stuk voor stuk prachtige resorts om te verblijven.

Uiteraard hebben we ook gebruik kunnen maken van de vele watersporten zoals snorkelen, zeilen vanaf het resort en vele andere heerlijke vakantieactiviteiten. Uiteindelijk moest ik echt afscheid nemen van de Mamanuca eilanden. Met een klein bootje van het resort werden we naar de ferry gebracht die verderop in zee lag te wachten. Tijdens de boottocht kwamen we langs het eiland waar de film Castaway is opgenomen met Tom Hanks, mooi! 

Uiteindelijk kwamen we weer aan in Port Denarau en vertrokken naar de airport van Nadi. Het vliegtuig werd bij het opstijgen uitgezwaaid door het grondpersoneel op de luchthaven. Het was een geweldige reis om nooit te vergeten en ik krijg weer heimwee als ik eraan terug denk.. Niet alleen de natuur en de resorts, maar juist ook de hartelijk lokale bevolking maken het Fiji plaatje helemaal compleet.

VINAKA

Enkele handige Fijiaanse woorden

Altijd leuk om wat belangrijke woorden van een taal te kennen, hier een klein overzicht: 

Bula - hallo

Yadra - eigenlijk ook 'hallo', maar dan heel specifiek als begroeting in de ochtend 

Vinaka - dankjewel

Kerekere - alsjeblieft

Io - ja

Sega - nee

Sota Tale - tot ziens

Vainui vinaka e nomu volau - goede reis

Bula en vinaka zijn de woorden die verreweg het vaakst gebruikt worden. De Fijiërs vinden het erg leuk als je een paar woorden kent.